Kun tavaran hankkimisesta tuli ekologista

Vanhaan hyvään aikaan -siis siihen aikaan kun aloitin tutustumisen ympäristöetiikkaan- ajateltiin että kierrättäminen on eettistä. Turhan tavaran ostamisen välttämisestäkin puhuttiin, mutta isompi juttu oli se että kirpputorit olivat vihdoinkin päässeet stigmastaan köyhien ostospaikkoina ja muuttuneet jännittäviksi paikoiksi joissa saattoi tehdä persoonallisia löytöjä. 

Pikakelaa reilut kymmenkunta vuotta: kierrätyskeskuksetkaan eivät enää tahdo vastaanottaa pikkuviallista tavaraa, vanhoista kirjoista on tullut lähes ongelmajätettä, ja tavaran määrän sijaan brassaillaan sillä kuinka hyvin raivaus on sujunut. Niin, raivaus, sillä tavallinen siivoaminen ei enää riitä palauttamaan järjestystä tupaan. Raivauksessa kamaa lähtee laatikoittain ja jätesäkeittäin, kierrätykseen tietenkin. Kaatopaikatkin ovat nimittäin passé aikana jolloin keittiön vakiovaruste on useamman roskapussin jätevaunu.

Yhtäkkiä tavaran vastaanottaminen onkin se iso ekoteko. Vanhaa tavaraa ei nimittäin enää tarvitse aina ostaa edes pikkurahalla, hyvää tavaraa löytyy helposti hakemisen vaivalla, sitä helpommin mitä arkisemmista esineistä on kyse. Ekojeesuspisteet jaetaan nyt niille joille kelpaa vähän retrompikin tai massatuotetumpi tavara sekä niille jotka käyttävät tavaransa korjauskelvottomaan kuntoon tai kierrättävät ne ainakin kertaalleen kotosalla. Joko teiltä löytyy kierrätyskeskuksesta napattu lastulevykirjahylly? Ovatko arkiset astianne Teemaa, vai meneekö seassa muutama Kermansaven lautanen ja koristeleikattu jälkkärikulho? Oletteko shoppailleet liinavaatteiksi hyvälaatuista puuvillaa Stockmannilta vai mummolasta? Toivottavasti mummolasta, sillä vanhanajan lakanat ovat ihan toisenlaista tavaraa kuin tämän päivän huitulat. Ovatko luksusta designer-printit vai käsinvirkatut pitsit ja valkokirjonta. Käyttökelpoisen tavaran vieminen kierrätykseen on vasta puoli voittoa, oikeastaan vähemmänkin jos kierrätys ei vedä kaikkien tahtoessa samanaikaisesti eroon 80-luvun lasipöydistään, tuulipuvuistaan ja pirttikalustoistaan. Vanhan tavaran kierrätykseen vieminen on hyvä alku, mutta samalla on opittava uusi tapa hankkia tavaroita.

Se tapa on hankkia tarvitsemansa shoppailun sijasta vastaanottamalla ja persoonallisten tyylien arvonnousu yhdenmukaisten trendi-ilmiöiden sijaan. Tavaroita eestaas roudatessa on myös erinomainen hetki miettiä, mikä järki on ylipäätään ostella jotain "uutta ja kivaa" mille ei kuitenkaan ole todellista tarvetta tai edes halua sitoutua paria vuotta pidemmäksi ajaksi. Mikä järki on kuluttaa rahansa sellaiseen? Hetkellinen ilo ja piristys, tietenkin, mutta eikö niiden tunteiden tavoitteluun olisi löydettävissä parempiakin tapoja? Nyt kun ollaan herätty turhan roinan omistamisen järjettömyyteen, voitaisiin ehkä seuraavaksi miettiä nykymuotoisen ostoskäyttäytymisen järjettömyyttä.

Earth Hour 2017: Kynttiläillallisen aika!

Kohta kesäaika on täällä. Sitä ennen, tulevana lauantaina 25.3. on kuitenkin taas Earth Hour. Tällä kertaa teemana olisi maailman suurin kynttiläillallinen ympäristön ja ilmaston puolesta. Nyt on hyvä hetki kokeilla uusia kasvisreseptejä.

Itselläni pyörii mielessä seuraavanlainen menu simppeliä mutta maukasta vegaanista italialaista syötävää joka on helppo viimeistellä ja tarjoilla myös kynttilänvalossa. 


Patonkia tapenaden ja tomaattisalaatin kera

                        * * *

kantarellipastaa sisilialaiseen tapaan

                       * * *

sitruunasorbettia, soijapohjaista vaniljakastiketta


Söisitkö? Entä millaise Earth Hour-kynttiläillallisen itse toteuttaisit?

Järki ja moraali ovat tuomitsemisen kulttuurin ensimmäiset uhrit

Vaikka ihan vanhanaikainenkin kiusaaminen rehottaa yhä valtakunnassa, sen rinnalla kukoistaa myös tuomitsemisen ja yhdessäpaheksumisen kulttuuri. Tämä kulttuuri piiskaa kansalaisia niissä asioissa joihin lainsäätäjä ei ole nähnyt hyväksi puuttua. Koska se piiloutuu moraalisen erinomaisuuden ja yleisen hyvän puolustamisen kaapuun, siihen ei myöskään yritetä puuttua senkään vertaa kuin kiusaamiseen. Päin vastoin: harva se päivä mediasta löytyy tuomitsevia ulostuloja ihmisiltä joiden koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella luulisi tietävän paremmin. Usein he saavat vielä kiitosta suoraselkäisyydestään ja siitä että "uskaltavat sanoa suoraan". Pahoinvoinnin levittämisestä on jaossa runsaasti sosiaalisia palkintoja.

Suorittamalla tehokkaasti oikeinelämisen -mikä toki vaatii sellaisia resursseja ja onnenkantamoisia joita kaikilla ei ole- voi välttyä tulemasta tuomituksi B-luokan kansalaiseksi. Iloa hyvästä suorituksesta ei sittenkään ole luvassa. Koska tuomitsemisen kulttuuri on pohjimmiltaan vain koulukiusausta uusissa pukimissa, aina täytyy olla varpaillaan sillä ne jotka tahtovat kiusata kyllä vaikka keksivät toisista vikoja jos niitä ei muuten ala löytyä. Tämän kaikki toki tietävät sisimmässään. Silti moni valitsee suorittamisen ja energian kuluttamisen elämän kulissien kiillotteluun, ei siksi että sieltä löytyisi onni vaan siitä että kiusaajat ovat tunnetusti häijyjä tyyppejä joiden vastustaminen vaatii urheutta. Sille joka pelkää, laiha sopu näyttää paremmalta vaihtoehdolta kuin vapaus elää elämäänsä kuten parhaaksi näkee, armollisena sekä itselle että muille.

Arkisen tuomitsemisen kulttuuri eroaa kiusaamisesta vain siltä osin ettei kohdetta yksilöidä suoraan. Itse joutuu päättelemään, keihin läsnäolijoihin viitataan kun tuomitaan työttömät, itseaiheutettuja kansantauteja potevat, tyylittömät, huonot vanhemmat, uusavuttomat, elämäntavoiltaan lepsut, väärinajattelijat,väärinauttajat, väärinsyöjät, vääräuskoiset ja vääränväriset. Ketään ei tarvitse osoittaa sormella, ei tarvitse edes kysellä kenenkään moraalisista puutteista. Jo yleisellä tasolla tuomitseminen sosiaalisessa tilanteessa riittää jakamaan väen kunnollisiin ja heidän alapuolellaan oleviin kunnottomiin. Ihmisen riittää painamaan alas yllättävän tehokkaasti jo pelkkä hiljainen tieto siitä että jos Tuo tietäisi millainen olen, hän halveksisi minua.
Jaon kunnollisiin ja kunnottomiin saa suorittaa se joka keksii ryhtyä arvostelemaan. Tämä kekseliäisyys palkitaan vapaalipulla moraalisen tunkion huipulle. Kun sosiaalinen arvojärjestys on kertaalleen selvitetty, ei ole myöskään enää mitään syytä ryhtyä keskustelemaan muista maailmaa piinaavista moraalisista ongelmista, etenkään niistä joista puhuminen saattaisi tuntua kiusalliselta hänelle joka on juuri todistanut moraalisen erinomaisuutensa paheksumalla reippaammin kuin kukaan muu.

Koska tuomitsija on hyvä ihminen, hän ei suinkaan kiusaa, ihan muuten vaan hänellä on varmaa tietoa siitä että jokainen uusavuton on typerys, jokainen lihava laiska sipsinmussuttaja, jokainen uskovainen kiihkoilija, jokainen työtön laiska sosiaalipummi. Ei tuomitsija suinkaan paheksu kenenkään ulkonäköä, yhteiskuntaluokkaa tai elämän vastoinkäymisiä, sehän olisi ilkeää. Asia vain on niin että pintapuoliset seikat ja arkiset sattumukset kertovat suuria totuuksia ihmisten moraalisista puutteista. Ja moraaliset puutteet ovat asioita joita saa kritisoida, tekeväthän niin jopa ammattieetikot. Tuomitsijan mielessä havaittuun paheksuttavaan ominaisuuteen on olemassa vain yksi mahdollinen syy, nimittäin moraalinen kehnous, ja siitä pelastaa vain parannuksen tekeminen ryhdistäytymällä. Yhteiskuntatieteellinen tutkimus tosin osaa kertoa, että maku on niin vahvasti yhteiskuntaluokkasidonnainen asia että tuomitessamme toisten huonoa makua tuomitsemme lähinnä heidän yhteiskuntaluokkaansa ja että sosiaaliset ongelmat ovat nimenomaan sosiaalisia ongelmia eivätkä yksilön paheita siitä syystä että niiden juuret ovat olennaisilta osin yhteiskunnan rakenteissa. Lääketiede kertoo, että kansantaudit ovat kansantauteja pitkälti siksi että niihin voimakkaasti kontribuoivia tekijöitä on läsnä arkisessa ympäristössä ja kulttuurissa. Pelkkä terve järki kertoo, että vaikka 99% paheelliselta näyttävistä ihmisistä olisi vain ryhdistäytymistä vailla olevia paheellisia ihmisiä, kuka tahansa yksittäinen vastaantulija voi olla juuri se henkilö jonka tilanne on sen verran monimutkainen että yksioikoinen tuomitseminen kertoo vain tuomitsijan järjen puutteista.

Usein tuomitsija perustelee häijyyttään perimmäisellä hyväntahtoisuudellaan. Ei hän ilkeä ole,vaan ainoastaan huolissaan veronmaksajista, kansanterveydestä, katukuvasta ja siitä mitä hienot Ulkomaalaisetkin mahtavat ajatella. On ihan sivuseikka jos muiden alaspainaminen saa oman pienen elämän tuntumaan hetken aikaa hienommalta ja jos onnistuu kommunikoimaan kuulijoille minkä porukan yläpuolella itse tukevasti on. Nykymaailmassa kilpailu on kovaa joten oma erinomaisuus on parasta tehdä itse selväksi. On myös pelkkä onnekas sattuma että paras tapa ilmaista tätä huolta on juuri tuomitseminen ja ilkeily eikä jokin arkisempi ja rasittavampi toimintatapa kuten esimerkiksi tarjoutuminen kuuntelijaksi, avuksi ja tueksi sille ihmisryhmälle josta huolta kantaa.

Pahinta tuomitsen kulttuurissa ei kuitenkaan mielestäni ole edes sen lietsoma pahoinvointi. Sitäkin pahempaa on se, miten tehokkaasti tuomitsemisen kulttuuri pahentaa täsmälleen niitä ongelmia joihin se väittää yrittävänsä puuttua. Loppuhuipennukseksi sopii raflaava esimerkki. Jokainen kunnon ihminenhän tuomitsee jyrkästi pedofiilit, mitä väkivaltaisempien fantasioiden höystämänä, sen uskottavammin. Mitä tästä seuraa? Ei ainakaan se että pedofiliaan liittyvä rikollisuus olisi saatu kitkettyä valtakunnasta. Päin vastoin: kun pedofiiliset ajatuksetkin on demonsoitu, niitä kokevat eivät uskalla hakea apua eikä apua myöskään ole tarjolla kuin vasta vankilassa. Pedofiilit jotka haluaisivat välttyä rikosten tekemiseltä, saavat kamppailla halujensa kanssa miten parhaiten taitavat. Samalla vähäisistä yhteiskunnan resursseista riittää tukea ja apua tarjolla paljon pienempiinkin mutta vähemmän ällöttäviin ongelmiin. Kaikkien osapuolten etu tietysti olisi jos pedofiilisia taipumuksia itsessään tunnistavat saisivat halunsa hallintaan ennen kuin yhdenkään lapsen tarvitsee kärsiä- mutta edes lasten etu ei näytä tässä asiassa ylittämään tuomitsemis- ja lynkkaushalua. Niin suuri on tarve päästä tuomitsemaan ja kuulumaan oikeamieliseen enemmistöön. Sama kuvio tietysti toistuu jotakuinkin kaikissa ongelmissa jotka tuomitaan: ryhdistäytymistä todennäköisemmin tuomitseminen johtaa todennäköisimmin ongelmien pahenemiseen, useamman mekanismin kautta. Uhma, häpeä ja pelko eristävät. Kun ongelmat nähdään yksilöiden ryhdistäytyisongelmina, apua ei haeta eikä sitä myöskään nähdä tarpeelliseksi tarjota. Kun asiaa pysähtyy miettimään, on jotakuinkin itsestään selvää ettei tuomittaviin elämänhallintaongelmiin ja paheisiin auta vaatiminen, tuomitseminen eikä sättiminen vaan ihmistä kunnioittava ja hänen tarpeistaan lähtevä tuki, pyydettäessä annettavat hyvät neuvot ja toisinaan ihan konkreettinenkin apu. 

Tuomitsemisen kulttuuri ei rehota siksi että yhteiskunta on niin rempallaan ja ihmiset niin kehnoja vaan siksi että halu olla häijy joutumatta vastuuseen häijysti käyttäytymisen seurauksista voittaa usein kaiken muun, niin järjen kuin moraalinkin. Seurauksista kärsii koko yhteiskunta, mutta kaikkein eniten tietysti se joka joutuu elämään häijyyttä synnyttävän pahoinvoinnin kanssa.

Missio: Naistenpäivä tarpeettomaksi

Sukupuolten tasa-arvo on vain yksi asia siinä pitkässä listassa itsestäänselvyyksiä joiden itsestäänselvyyttä olen alkanut viime vuosina epäilemään. Tänään, kansainvälisenä naistenpäivänä, naiset on nostettu esiin monin tavoin. Täydellisessä maailmassa naisilla ei olisi kuitenkaan yhtä omaa päivää, miehillä 364 päivää eikä muunsukupuolisten tarvitsisi tulla toimeen satunnaisilla karkauspäivillä. Olisi vain ihmisyyden, inhimillisyyden ja humanismin voiton päiviä.

Naisten kohtaamat seksistiset someraivon puuskat, ulkonäköpaineiden uudet ulottuvuudet, feminismin muuttuminen rumaksi sanaksi, sekä isänmaallisuuttaan toitottavan kansanosan estottomasti levittelemät seksuaaliväkivaltafantasiat ovat saaneet minut haistamaan ilmassa takapakin ensi tuoksahduksia.Hallituksen leikkauspolitiikan on arvioitu lyövän erityisesti naisia. Ja miksi ei olisi: sukupuolivaikutusten arviointia ei tehty ja toisin kuin edeltäjänsä, hallitus kuittasi tasa-arvokysymykset toteamalla että tasa-arvo on. Työelämän epätasa-arvon ilmentymistä riittää puhetta vuosikymmenestä toiseen, mutta tekoja ei vaan kuulu. Sama pätee myös esimerkiksi turvakotitilanteeseen joka on vuodesta toiseen tarpeeseen nähden täysin riittämätön. 

Kulttuuriset kummallisuudet eivät suinkaan rajoitu rajuihin yrityksiin vaientaa naisia somessa. Lasten vaatteet ja lelut on sukupuolitettu paljon tiukemmin kuin muistan omasta lapsuudestani. Maskuliinisuudella leikittelevät naiset ovat yhä hyväksytympiä kuin feminiinisyydellä leikittelevät miehet. Tämä kielii siitä että maskuliinisuus nähdään ylöspäin yrittämisenä mutta feminiinisyys koetaan alentavana. Teinityttöjen idoliksi leimattu artisti saa musiikkimaailmassa osakseen vähättelyä, jopa inhoa- ja samalla tulee lytätyksi teinityttöjen musiikkimaku. Eivätkä erityisen tyytyväisiltä vaikuta nekään teatterit ja kulttuuritapahtumat joita pitävät pystyssä sivistyneet keski-ikäiset naiset. Nelikymppiset ja sitä vanhemmat naiset ovat viihdeteollisuudessa jo vanhuksia joiden olisi syytä luopua sukupuolestaan ja haihtua hiljalleen tapetinjatkeeksi. Muoti- ja kehopoliisien uhriksi pääsevätkin naiset tasa-arvoisesti ilman ikärajaa, erityisesti kuitenkin ne naiset jotka kehtaavat esiintyä julkisuudessa. Oletteko edes kuulleet kehenkään mieheen viitattavan sanalla "julkisuustyrkky"? Jostakin syystä ulkonäössä havaitut puutteet ja seksuaalimoraalin vapaamielisyys ovat ylipäätään olevinaan erinomaisia keinoja mitätöidä naisen saavutukset millä tahansa alalla.

Jos nyt ei kuitenkaan kuopattaisi sitä feminismiä ihan vielä? Maailma ei ole tasa-arvon osalta valmis ennen kuin vuodessa on 365 ihmisyyden päivää, ja karkauspäivät päälle.

Saikkupäikky: Mielenterveyspuhetta

Omat ongelmani ovat tämänhetkisen käsityksen mukaan enemmän neurologisia kuin mielenterveysongelmia. Vaan psykiatrian poli on se osoite missä haasteitani aktiivisesti pähkäillään. Sen myötä olen pikkuisen herkistynyt sille miten mielenterveyspotilaista ja -ongelmista Suomessa puhutaan vuonna 2017.


Yleisessä kielenkäytössä mt-potilaaksi kutsutaan kaikkia jotka käyttäytyvät huonosti tai erikoisesti. Mielenterveysongelmaiseksi voidaan nimitellä sellaisiakin jotka ovat vain asioista eri mieltä. Hulluahan se on nähdä asiat toisin kuin Minä ne näen! Olen päässyt todistamaan sitäkin että on mietitty, mistä puolitutun voi tunnistaa mt-ongelmaiseksi (vastaus: ei yhtään mistään). Varmoiksi merkeiksi arvellaan jälleen kaikenlaisia yksilöllisyyden merkkejä, sekä tietysti sitä että vaikuttaa epämääräisen kipeältä tai stressaantuneelta. Erilaisuus on hulluuden esiaste, eikä tyhmyys voi koskaan tiivistyä joukossa. 

Toinen hyvä haukkumasana on avohoitopotilas. Avohoitopotilaitahan ovat käsittääkseni kaikki psykiatriset potilaat jotka eivät ole osastohoidossa (allekirjoittanut siis mukaan lukien). Me avohoitopotilaat olemmekin villiä sakkia: riehumme ja sekoilemme vuorokaudet ympäriinsä, paitsi silloin kun tukien huijaaminen työllistää. Yleisesti ottaen kaikki psykiatriset sairaudet vakavasta masennuksesta psykoottisuuteen kun paranisivat kovalla työnteolla ja siihen liittyvällä ryhdistäytymisellä. Jos tekee kovasti töitä, ei tietenkään ehdi riehua ja sekoilla. Keskustelun sävystä voisi niin ikään päätellä, että kaikki jotka eivät selviä yleisesti riittämättömäksi tiedetyllä terveyskeskuslääkärin määrämällä "SSRI-nappia naamaan ja viisi kertaa keskusteluapua"-reseptillä kuuluisivat suljetulle osastolle. Välimuotoja tai muita hoitomuotoja ylipäätään ei ole. Ja miten voisikaan olla kun psykiatrin määräämien lääkkeiden nauttiminen ohjeiden mukaan on tunnetusti varma konsti muuntaa hieman harmillinen varttihulluus pysyväksi raivohulluudeksi?

Pysähtyvätköhän nämä keittiöpsykologit koskaan miettimään puheidensa seurauksia? 

Mielenterveysongelmien stigmatisointi johtaa ensinnäkin siihen etteivät läheskään kaikki apua tarvitsevat uskalla hakea sitä, sen paremmin ammattilaisilta kuin läheisiltäänkään. Keittiöpsykologin logiikalla ihminen on terve niin kauan kun häntä ei sairaaksi todeta. Karmean kohtalon voi tietysti välttää sillä ettei hae apua siinä vaiheessa kun havaitsee ensimmäiset merkit arjen sakkaamisesta. Kun mielenterveyden häiriöt hävetään, vaietaan ja leimataan mahdollisimman tehokkaasti, ne lakkaavat olemasta. Vähän niin kuin homoseksuaalisuuden kriminalisointi johtaa sen katoamiseen. Pahimmassa tapauksessa päihteet koetaan sosiaalisesti hyväksyttävämmiksi ja terveellisemmiksi kuin lääkärin määrämät lääkkeet. Ongelmien piilottelu aiheuttaa stressiä ja pelkoa, siis hyvin epäterveellistä kuormitusta elämäntilanteessa jossa tarvittaisiin lempeyttä ja turvallisuudentunnetta. Tällaisista asenteista aiheutuvat kärsimykset voi jokainen mielessään kuvitella, mutta ne ovat tietysti vasta alkua. Miten mielenterveyskuntoutujat ja tavallisista (eli tilastojen valossa väestössä yleisistä) sairauksista kärsivät mutta hyvässä hoitotasapainossa olevat ja hyvin toimintakykyiset kansalaiset voivat tässä asenneilmastossa työllistyä, löytää ystäviä ja kumppaneita- sanalla sanoen palata normaaliin elämään silloin kun se olisi toimintakyvyn puolesta mahdollista? Milloin mielenterveysongelmainen edes on keittiöpsykologin mielestä parantunut? Tuskin silloin kuin hoitosuhde päättyy. Mistä sitä tietää, koska se uudestaan kilahtaa? Viisainta samantien syrjäyttää ihminen lopullisesti, viis kärsimyksestä ja hukatusta potentiaalista.

Taantumuksen aikoja kun eletään, mielenterveysongelmien demonisoinnilla on sekin tuhoisa seuraus, että se hämärtää kätevästi hyväksyttävän ja paheksuttavan käytöksen rajoja. Mieleltään sairas ihminenhän ei mahda oireilulleen -kuten perseilylle- mitään. Kun huono käytös selitetään kerkeästi oireeksi eikä valinnaksi josta ihminen on lähtökohtaisesti vastuussa, siihen ei siis tarvitse, voi, eikä ehkä kannatakaan puuttua jos ei ole mielenterveyden ammattilainen. Pahaaoloa on vain ymmärrettävä ja mietittävä, miten huonosti käyttäytyvän oloa voisi helpottaa sen sijaan että alettaisiin asettaa käytökselle jotain rajoja. Samalla tietysti onnistutaan vielä kertaalleen mustaamaan mielenterveyspotilaiden ylivoimaisen enemmistön mainetta. Useimmat ihmiset jotka hakevat apua ongelmiinsa, nimittäin hyötyvät hoidosta ja heidän ennusteensa on hyvä. Niin ikään ylivoimainen enemmistö mielenterveysongelmista kärsivistä on kunnollisia ihmisiä jotka ovat sekä motivoituneita että kykeneviä käyttäytymään hyvin. Demonisoinnilla tämä kunnollinen enemmistö häivytetään näkyvistä samalla kun vapautetaan vastuusta sananvapauden väärinkäyttäjiä ja kaikenkarvaisia kiusaajia. Tehokasta, tavallaan. Harmi vain, että tehokkuus taantumuksellisuudessa johtaa vain nopeampaan pohjalle vajoamiseen.

Ei haukkoja

Maaliskuu lähestyy, ja sen myötä lintulautakauden loppu. Rouva Varpushaukasta ei ole näkynyt koko talvena vilaustakaan. Se johtuu tietysti siitä ettei sille löydy ruokintapaikaltamme kunnollisia tarjoiluja. Ennen kuin Rouva Varpushaukan näkemistä voi toivoa, pitää täyden palvelun lintulaudalta löytyä myös petoeläimen ruokaa. Meidän Rouva on ollut erityisen perso pulupaisteille. Niitä onkin yleensä ollut saatavilla yllin kyllin. Vaan ei tänä vuonna, tänä vuonna siellä ei ole näkynyt kuin muutaman kerran 5-10 pulun mitätön porukka.


Puluparvihan on ruokintapaikalla todella ärsyttävä ilmestys. Pulut pomppivat peltikatolla. Ne kakkivat. Ne valtaavat lintulaudan isona parvena joka pelottaa monia pienempiä lintuja. Kyllähän pulut tietysti lehahtavat karkuun pienintäkin epäilyttävää merkkiä siinä missä kaikki muutkin, mutta yleensä ne tekevät vain pienen kierroksen ennen kuin palaavat ja karkoittavat lintulaudalta taas ne pikkulinnut jotka ovat ehtineet sinne evästä hakemaan. Eikä niitä karkoita mikään, paitsi Rouva Varpushaukka siinä vaiheessa kun pihamaa alkaa olla huolella koristeltu höyhenkasoilla ja veriläiskillä. Johan tässä menikin monta helmi-maaliskuunvaihdetta joiden suuri ilonaiheeni oli se että meillä ei ravaa vieraita kovin tiheästi. Tässä vaiheessa vuotta pihamaa kun on yleensä näyttänyt vähän hirveältä. Rouva Varpushaukka taas, hän on näyttänyt komealta ja julmalta linnulta ja tuonut tullessaan sen tunteen että kaiken muun hyvän lisäksi olemme päässeet havainnoimaan ehjää ravintoketjua.

Vielä satakunta vuotta sitten ravintoketjuista ei niin ymmärretty. Petoeläimiä pidettiin pahiksina jotka söivät söpöjä kasvissyöjiä ja sitä paitsi häiritsivät ihmisten metsästysharrastuksia. Vielä tänäkin päivänä petoja vainotaan kaikessa hiljaisuudessa, mutta kansan enemmistölle on sentään valjennut kantapään kautta että myös petoeläimillä on paikkansa maailmassa ja roolinsa ekologisen tasapainon säilyttämisessä. Ne eivät ole vain lajeja jotka keekoilevat ravintoketjun huipulla vaan olentoja jotka tekevät oman osansa luonnon tasapainon eteen. Kasvinsyöjätkin voivat aiheuttaa ympäristölle suurta tuhoa jos mikään ei hillitse niiden lisääntymistä joka on virittynyt tasolle jossa laji selviää huolimatta siitä että pedot harventavat päälukua. Lisäksi monet pedot tekevät myös puhtaanapitohommia, ovathan ne usein valmiita syömään myös valmiiksi kuolleita saaliita. Petoeläinten kantojen kokoa puolestaan säätelee saaliseläinten määrä. Kun saaliseläinten kannanvaihteluihin lisätään ihmisen petoja kohtaan tuntema epäluulo ja vihamielisyys, ollaan siinä tilanteessa että monet petomme ovat hätää kärsimässä. Varpushaukalla menee onneksi kohtuullisen hyvin- mahdollisesti siksi että se saalistaa sellaisia eläimiä joiden hyödyntäminen ei ihmistä paljon kiinnosta. Ja merikotkakanta on saatu kovalla suojelutyöllä pelastettua sukupuuton partaalta. Nämä ovat valopilkahduksia, mutta sellaisia valonpilkahduksia jotka nähdessään muistaa aina ettei läheskään kaikilla petolajeilla mene niin hyvin.

Onko siis ihme jos piha kaikessa siisteydessään tuntuu pikkuisen epätäydelliseltä ilman Rouva Varpushaukkaa? Pikkulintuja saalistavalle Herra Varpushaukalle tarjoilua tietysti olisi, mutta epäilemme että se on tullut näille maille pikemminkin naisen kuin ruuan perässä. Mistä tietysti seuraa se, että toivomme minkäännäköisten haukkojen näkemisestä tänä talvena alkavat olla mennyttä. Sitä emme kuitenkaan ole vielä ihan valmiit myöntämään, että lintulautatalven menestyksellisyys olisi millään tavalla riippuvainen harventamisen tarpeessa olevan puluparven viihtymisestä maisemissa.

posted under , | 2 Comments

Saikkupäikky: nelikymppisiä

Alkaisinkohan olla jo toipunut viime viikosta ja nelikymppisten juhlinnasta? Jotain virtaa on ainakin lisää tullut kun olen jaksanut taas kuntoillakin ja kaikkea. Ehkä syynä on herkullinen synttärikakku (jonka toki sain itse leipoa), kauniit synttärikukat tai suosikkibändini Arkonan keikalta saatu sähköjänisenergia-annos. Bändi nimittäin otti ja teki ensikeikkansa Suomessa juuri synttäriviikolla. Ja niin sai alkava vuosikymmen iloisen alun huolimatta siitä että kemujen järjestäminen ei nyt onnistunutkaan. Keikkaretki Helsinkiin toki jännitti etukäteen kun viime aikoina en ole tahtonut tulla toimeen metelin enkä väentungoksen kanssa. Pienellä suunnittelulla ja sumplimisella kaikki sujui kuitenkin mallikkaasti ja pääsimme nauttimaan vauhdikkaista karkeloista. Onnistunut synttäriviikko on toivottavasti onnistuneen vuosikymmenen etiäinen.

Hoitokäynneillä on taas onnistuttu sulkemaan yksi mahdollinen diagnoosi pois ja olemme taas "toivottavasti ne sitten siellä Helsingissä tietävät"- vaiheessa. Sitä ennen ehdimme rakennella selviytymisstrategioita arkisiin haasteisiin ja pohtia sitä miten tässä tilanteessa on järkevää elää ja elämästä ajatella. Vireyden ja vuorokausirytmin tukipilareina ovat edelleen lääkkeet ja hyvä tuuri. Uusia lääkekokeiluja ei ole toistaiseksi suunnitteilla joten vuorokausirytmin ja päivävireyden tukeminen on toistaiseksi lääkkeiden ainoa tehtävä. Ei sillä että se olisi mikään pikkujuttu.

Lähestyvän kevään myötä tehtävät lisääntyvät. Omenapuiden leikkausaika on jo ovella. Pieni kirjoitusprojektikin on työn alla. Myös perheen uudet bisnekset ovat vaatineet hieman aikaani. Ilmassa on myös uuden remonttipojektin tuntua (siitä lisää vähän myöhemmin), ja tässä vaiheessa siihen liittyvät tehtävät ovat vielä minun heiniäni. Ja kuntavaalit, nekin tietysti lähestyvät ja niidenkin tiimoilta puuhaa riittää minullekin vaikka kuinka olen päättänyt ottaa tämän kierroksen "politiikka on mun harrastus, ei työ"-asenteella. Kaikenlaista puuhaa siis on ilmaantunut täyttämään viikon rajallisia virkeitä tunteja ja kortilla olevaa ajattelukapasiteettia. En kuitenkaan valita, pelkkä sairastelu ilman mielekästä tekemistä olisi kovin onnetonta menoa. Kun puuhaa ja virikettä ja kun saa asioita aikaiseksi rajoitteiden puitteissa ja niistä huolimatta, olo on heti paljon parempi. Bloggaaminen näyttäisi mahtuvan kuvioihin vähän vaihtelevasti. Sellaista on elämä nyt.

posted under , | 2 Comments

Ystävänpäivänä: ystävyydestä itsensä kanssa

Jokaisella meistä on sosiaalisen elämän vilkkauden tasosta riippumatta, tai ainakin voisi ja pitäisi olla yksi huippuystävä: Minä Itte. Vietti ystävänpäivää yksin, kaksin tai isommalla porukalla, tai vaikka sitä ei kiireeltä ehtisi viettää mitenkään, Minä Itte on vain ajatuksen päässä milloin vain. 


Ystävyyden rakentaminen itsensä kanssa on tärkeää ensinnäkin siksi että Minä Itte on maailman ainoa tyyppi jonka kanssa on sataprosenttisen varmasti jumissa lopun ikäänsä. Se asia ei muutu vaikka häntä inhoaisi miten, joten eikö olekin viisaampaa yrittää tehdä olo mahdollisimman mukavaksi? Minä Itte kulkee mukana kaikkien vastoinkäymisten läpi ja ymmärtää nekin huonot vitsit jotka eivät naurata ketään toista. Hän ottaa tarpeen tullen vastaan valtavan kasan sättiä, mutta karkuun hän ei lähde vaikka miten masentaisi, vaan on aina valmis yrittämään uudestaan heti kun itseinhon puuska vähän hellittää. Lisäksi häntä on yllättävän helppo ilahduttaa, ja hän vastaa ystävyyden osoituksiin voimalla vähän paremmin. Mikä parasta, hän on maailman ainoa ihminen jonka todella voi järkevästi odottaa kehittyvän parempaan suuntaan jos häntä yrittää sitkeästi muuttaa. Lisäksi ystävyyttä itsensä kanssa voi vaalia milloin tahansa. Lämmin ajatus on nopeampi kuin ruuhkabussissa näpytelty viesti. Aina se menee perille, aina se huomataan, aina se ilahduttaa.

Ja ollaanpa rehellisiä: vaikka vaatimattomuus on kulttuurissamme hyve ja vaikka olisimme miten täynnä vikoja, mokia ja huonoja puolia, tarvitsee pysähtyä vain hetkeksi miettimään löytääkseen myös hyviä puolia. Kun ne saavat välillä huomiota, kannustusta ja itsearvostusta osakseen, ne kasvavat ja rakentavat vahvaa itsetuntoa. Sellaista joka voi hyväksyä myös ne itsessä olevat ongelmakohdat ja voi rauhallisin, luottavaisin mielin tehdä töitä niiden korjaamiseksi. Sellaista jota häijyinkään ulkopuolelta tuleva kritiikki ei pysty murskaamaan koska mielen pohjalle on rakentunut luottamus siitä ettei karmeinkaan moka ole koko totuus Minusta. Ystävänpäivän ilta on hyvä vaan ei ainoa aika jona kannattaa iloita hetki niistä hyvistä puolista joita Minussa Ittessäni on. Muut voivat nähdä minussa sellaista hyvää mitä itse en näe, mutta samalla tavalla minussa voi olla myös paljon sellaista hyvää mikä ei aina arjessa ulospäin loista. Kuka sen hyvän huomioi, jos en Minä Itte?

Mutta eikö näin ajatteleminen ole kauhean omahyväistä ja itserakasta, pöyhkeää suorastaan? Ei, sillä terve ystävyys itsensä kanssa ei ole muilta pois. Aito rakkaus ei jakamisesta vähene, pikemmin asia on päinvastoin.Pitääkseen itsestään ei tarvitse verrata itseään keneenkään toiseen ja miettiä kumpi on parempi. Sitä paitsi, eivätkö omahyväisyys ja pöyhkeys olekin usein asenteita joilla peitellään epävarmuutta ja heikkoa omanarvontuntoa? Koska ystävät ovat toisilleen sekä rehellisiä että kilttejä, ystävyys itsensä kanssa on pikemminkin suoja montaa pahetta vastaan. 

Tiedätkö, mitä sinulle kuuluu? Koska viimeksi ilahdutit itseäsi? Millainen elämänkumppani Minä Itte sinulle on?

posted under , | 3 Comments

Mitvit-hetki vaalikoneen ääressä

Kuten tiedätte, blogi etenee vähän kevyemmällä vaihteella koska minulle on juuri nyt hyvin epäterveellistä stressata tai rasittaa itseäni maailman suurilla murheilla. Yleisesti ottaen olen pärjännyt tämän haasteen kanssa aika hyvin (etenkin maailmantilanne huomioon ottaen). Ketutuskohtauksen uhatessa olen tunnollisesti ajatellut tovin viisaita ajatuksia itsensä huolehtimisen tärkeydestä ja viisaudesta etenkin tällä henkilökohtaisten ongelmien tasolla. Tänään vastaani kuitenkin tuli aivan ylivoimainen kiusaus, aihe josta vain en voi olla postaamatta.

Kuntavaalit lähestyvät, ja minäkin olen taas listantäytteenä (jos on puolueosaston ja koko Uudenmaan piirin varapuheenjohtaja, on parasta näyttää esimerkkiä riippumatta todellisesta suorituskyvystä). Olen päättänyt että noin yleisesti ottaen en montaa tikkua näiden vaalien takia ristiin pistä, mutta vaalikoneet kuitenkin täytän huolellisesti. Tässä puuhassa vastaan tuli kaksikin kertaa seuraava kysymys, vähän vaihtelevin sanamuodoin esitettynä: Tuleeko kunnan tarjota välttämättömimmät peruspalvelut myös laittomasti kunnassa oleskeleville ulkomaalaisille?

Mitä. Aktuaalista. Vittua?

Kysytäänkö vaalikoneessa vuonna 2017 ihan tosissaan, kuuluvatko ihmisoikeudet (juuri ne joiden kunnioittamiseen Suomi on sitoutunut sekä kansainvälisesti että perustuslain tasolla) alkaen oikeudesta elämään todella ihan kaikille vastaantullijoille? Olisiko jotenkin oikein tai ainakin eettisesti ymmärrettävää jättää jotkut heitteille maassaoloperusteen nojalla? Voiko kunta kieltää, tai voisiko jotenkin ajatella että sillä olisi peräti moraalinen velvollisuus kieltää välttämätön sairaanhoito, yösija talvipakkasella tai edes ravinto ihmisolennoilta jotka eivät täytä tiettyjä kriteereitä? Saammeko luopua inhimillisyydestä sillä perusteella että valtio (jonka maahanmuuttopolitiikan eettisestä tasosta minulla olisi muutenkin jokunen valittu sana sanottavana) ei ole onnistunut käännyttämään ihmisiä maasta? Saanko minä syyllistyä tekoon jota on tavattu kutsua rikoslaissa heitteillejätöksi sillä perusteella ettei valtio ole suoriutunut velvollisuuksistaan? Ei kai siitä nyt mitään pahaa seuraa jos täällä hylätään yleisen ihmisarvon idea ja sen mukana inhimillisyys sillä perusteella että säästämme siten muutaman euron (joita tarvitaankin kipeästi esimerkiksi asehankintoihin ja Nalle Wahlroosin maataloustukiin)? Jep, juuri sitä siinä taidettiin kysyä.

Mitä. Aktuaalista. Vittua?

En yhtään epäile etteikö meiltä löydy näinä päivinä paljonkin kansalaisia joiden mielestä raatojen palauttaminen katukuvaan on erinomainen idea eivätkä vääränväriset, vääräuskoiset tai väärinajattelijat ole alunpitäenkään olleet varsinaisesti ihmisiä, eli moraalisesti merkityksellisiä olioita. Maahanmuuttotrollien puheissa he ovat olleet jo kauan lähinnä toinen toistaan villimpien väkivaltafantasioiden kohteita. Se minua tässä eniten kammottaa, että vaalikoneiden tekijät joiden voisi kuvitella tuntevan edes länsimaisen sivistyksen alkeet, saavat päähänsä kysyä asiaa wannabe-kuntapäättäjiltä. Mistä lähtien ihmisten oikeus elämään on ollut mielipidekysymys johon voi olla olemassa monia ihan kelvollisia vastauksia? Mistä lähtien kuntapoliitikoilla on ollut moraalinen -tai edes laillinen- oikeus siunata ihmisten hengenvaaraan asettaminen olosuhteissa jotka ovat seurausta kansainvälisen politiikan vaikeuksista? Mistä lähtien meillä on ollut muita harkinnan ja keskustelun arvoisia vaihtoehtoja kuin tehdä voitavamme inhimillisyyden eteen, ymmärtäen että se on ainoa tapa ylläpitää omaa inhimillistä arvokkuuttamme? 

Oikea vastaus: ei niin sitten mistään lähtien, ja tämän asian kyseenalaistaminen julkisessa keskustelussa on vahva vihje siitä että puheeni keskiaikapäivistä ovat edustaneet reipasta unelmahöttöä. Tätä menoa ei kestä pitkään ennen kuin herra Hammurabikin alkaa jälleen näyttää jälleen suurelta moraalisen edistyksen airueelta -jollainen hän toki olikin. Omana aikanaan, muinaisessa Babyloniassa. Täällä vuonna 2017 asian pitäisi kuitenkin olla sillä lailla että kansalaisten tehtävä on jättää kansainvälisten poliittisten kiemuroiden selvittely valtiotasolla ja huolehtia inhimillisyyden ja muiden länsimaisten perusarvojen säilymisestä omassa vaikutuspiirissään. Ratakiskosta väännettynä: jos näen jonkun homo sapiens-lajin edustajan kärsivän hätää ja hänen auttamisensa on millään tavalla, vaikka sitten vaivalla ja kalliilla hinnalla, mahdollisuuksien rajoissa, apua on annettava. Eikä edes pääasiassa siksi että "maahantunkeutujallakin" on oikeus elää, eikä siksi että se on ylevää, vaan siksi että säilyttäisimme itsessämme sen mikä ihmisyydessä on hyvää ja säilyttämisen arvoista. Jos vaarannamme toisen ihmisen elämän ja terveyden puuttuvien tai vääränlaisten papereiden varjolla, hän saattaa jopa kuolla, mutta itsellemme käy sitäkin huonommin: joudumme elämään itsemme, oman hirviömäisyytemme ja kaiken siitä seuraavan pahan kanssa mahdollisesti hyvinkin pitkään. Yleisen ja yhtäläisen ihmisarvon kääntöpuolella ei ole suomalaisten etu vaan päinvastoin sen tuho mikä sivistysvaltiossa ja sitä ylläpitävässä kansassa on arvokasta.

Saikkupäikky: ajanhallinnasta, saikkuversio

Jos saikulla olen jotakin oppinut niin sen ettei kiireiseen elämään välttämättä vaadita pitkää tehtävälistaa. Jotakuinkin samaan lopputulokseen päästään vähentämällä vuorokaudesta tunteja. Ripaus kiireiseen elämään kuuluvaa lievän kaoottisuuden ja orastavan riittämättömyyden tunnetta saadaan mukaan kun nipistellään tunteja hieman epätasaisesti ja sattumanvaraisesti. Esimerkiksi, kuluneella viikolla minulla oli kolme Tärkeää Menoa joista kaksi sijoittui peräkkäisille päiville. Paljon muuta ei siis viikkoon mahtunutkaan. Jälkimmäinen peräkkäisistä menoista oli ihan pienenpieni, mutta kun palautumisajasta oli siis nipistetty, sekin oli liikaa. Maksu perittiin joutuisasti pitkien ja lukuisten ekstrapäikkärien muodossa. 


Koska houkuttelevia menoja (jotka kaikki siis ovat pieniä tehtäviä) riittäisi aina, olen joutunut kehittämään ajanhallintataitojani ja opetellut sanomaan reippaasti EI kaikille (okei, melkein kaikille) menoille jotka eivät selviydy viikon top kakkoseen. Ajanhallinnasta onkin puhuttu paljon terapiassa, ja syystä. Huolellisesti aikataulutettuna kolme pientä menoa mahtuu viikko-ohjelmaani juuri ja juuri, mutta elämän yllätyksellisyys huomioon ottaen on aina parempi jos menoja on vain kaksi. Silloin jokin normaaliarkeen mahtuva yllätyksellinen tilanne ei ehkä kohdalle osuessa sekoita koko pakkaa. 
Nämäkin menot täytyy tietysti suunnitella huolella jotta välttyisin liioilta aistiärsykkeiltä ja ihmisiltä. Niiden on myös pysyttävä tarpeeksi lyhyinä. Hyvää onneakin tarvitaan hieman jotta retkestä ulkomaailmaan suoriutuu kunnialla. Eikä selvästikään ole keksitty niin pientä itsenäistä pistäytymistä Ulkomaailmaan etteikö sen jälkeen pitäisi aikatauluttaa vähintään pari päivää palautumisaikaa. Onneksi kauppareissuja ja Puolisotreffejä ei lasketa, paitsi huonolla tuurilla. Ilman kunnollista ihmiskilpeä elämä olisikin vallan mahdotonta.

Välillä ajanhallinnassa on sattunut onnistumisiakin. Silloin virtaa riittää vaikka ylimääräiseen siivoamiseen, lenkillä käymiseen tai vuoden saippuoiden valmistamiseen (vain 4 kuukautta myöhässä, mutta kuitenkin). Näille rästi- ja bonustehtäville on tietysti mielessäni oma listansa, josta nappaan päällimmäisen puuhan aina tilaisuuden tullen. Aikaansaavuuden tunne on huikea.

Sellaista kuuluu saikulle: jonottajan aika kuluu hiljalleen ja ilman dramaattisia käänteitä. Rajoihin ja rajoitteisiin ei kannata päätään hakata (vaikka tietysti niin välillä teen, ihan koemielessä ja jottei haitallista välttelykäyttäytymistä pääse kehittymään). Parhaiten menee, kun keksii keinoja ujuttaa mahdollisimman paljon normaalia elämää niiden sisälle. 

Siitä olen kuitenkin tyytyväinen että ensi viikon osalta kalenteri on vaihteeksi tyhjänpuoleinen. Ehkä voin toivoa Maailmankaikkeudelta synttärilahjaksi oikein hyvää ja aikaansaavaa viikkoa?

posted under | 0 Comments
Vanhemmat tekstit

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments