Pari ajatusta hallituskriisistä

Jälleen on ministeri kompastunut omistajaohjaukseen. Vielä vähän sopan hämmentämistä, ja meillä on yhtäkkiä kasassa täysimittainen hallituskriisi. Siinä ei ole enää kysymys suurista arvovalinnoista vaan aivan yksinkertaisesta rehellisyydestä. Ovatko omistajaohjausministeri Paatero (SDP) ja pääministeri Rinne (SDP) tiedottaneet tilanteen kehittymisestä rehellisesti? Tätä kirjoittaessani tilanne näyttää pahalta. Näyttää kovasti siltä että sosialidemokraattiministerit ovat yrittäneet kumartaa joka suuntaan ja että siinä on sitten käynyt niin kuin sellaista yrittäville tapaa käydä riippumatta siitä kuinka ketteriä he omasta mielestään ovat: kumartamisen sijasta on onnistuttu pyllistämään joka suuntaan. Postin hallitus ei totisesti ole hoitanut kriisiä viisaasti, mutta voi olla että heidän hämmennyksensä valtio-omistajan tahtotilasta on aitoa.


Ne isot arvokysymykset, joita minun puolestani voitaisiin alkaa vähitellen miettimään sikäli kun kapasiteettia miettimiseen on, ovat taustalla. Eikö valtionyhtiön pitäisi olla työnantajana esimerkillinen ja edustaa sellaista toimintakulttuuria jota valtakunnassa halutaan nähdä enemmänkin? Jos eli kun peruspostipalveluita ei ole mahdollista tuottaa digitalisoituvassa maailmassa voitollisesti, halutaanko ne näivettää vai pitäisikö ne palauttaa voittoa tavoittelemaksi toiminnaksi erilleen Postin liiketoiminnasta (joka tosin sekään ei ole muistaakseni kovin kehuttavasti sujunut)? 

Tuoreessa muistissa ovat myös Veikkauksen ympärille nousseet kohut joissa valtio-omistaja niin ikään ex-ministeri Paateron (SDP) suulla esitteli perin kummallisia ideoita siitä miten Veikkaustuottojen hupenemista voisi ehkä paikata, siis tilanteessa jossa tuottojen hupeneminen johtuu siitä että Veikkaus ryhtyy ottamaan vakavasti peliriippuvuutena tunnetun addiktion jolla on siitä kärsivien ja heidän läheistensä elämässä usein hyvin murheelliset ja pitkäkestoiset seuraukset. Siinäkin omistajaohjausministeri päätyi taiteilemaan moniarvoisen yhteiskunnan harmaan sävyjen kanssa, vain huomatakseen että eräät eettiset kysymykset ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaisia ja inhottavan mustavalkoisia. Esimerkiksi se, että joko toimit päättäväisesti rahapeliriippuvuuden vähentämiseksi tai maksimoit rahapeliliiketoiminnan tuotot -yritä tehdä molemmat yhtäaikaa ja tuloksena on sellainen sotku josta selviäminen kunnialla todella onkin erittäin hankalaa.

Minusta olisi nyt hyvä aika alkaa miettimään, kuinka hyvä idea peruspalvelujen ja moraalisesti ambivalenttien toimien muuntaminen voittoa tavoittelevaksi liiketoiminnaksi pohjimmiltaan valtiolta onkaan. Kansan enemmistöstä en tiedä, mutta minä eläisin mieluummin valtiossa joka ei ehkä ole ennätyksellisen rikas ja jossa veroja pitää maksaa enemmän kuin keskiverrossa banaanivaltiossa mutta jossa terveydenhuolto toimii, tukiverkot ovat paikoillaan silloin kun niitä tarvitaan, posti kulkee luotettavasti ja yhteiskunnassa vallitsee edes jonkinlainen mahdollisuuksien tasa-arvo. Minusta tämä kuulostaa hyvältä. Enemmistö voi olla toista mieltä, mutta soisin päättäjien oppivan tästä kohusta ainakin sen että politiikassa on erittäin suotavaa olla johdonmukaisesti jotakin mieltä ja toimia sen mukaisesti. 

posted under , , |

1 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

If I am reading this correctly, I agree with you. Our government postal service has not been profitable for many years. We do have other entities that deliver things - mainly packages. I seriously doubt, though, that our Post Office will every be abolished. I just don't understand why it can't be run efficiently so that it makes enough money.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments