Eläköön, nykyajan miehet!

Europarlamentaarikko ja entinen presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (PS) päästi ilmoille taas ajatuksia herättävän twiitin.

Nykyaikainen mies on todellakin kulkenut pitkän matkan. Keskiajalla mies (tottapuhuen sanottuna vain erittäin etuoikeutettu miesten vähemmistö sillä enemmistö eli köyhyydessä aateliston ja kirkon mielivallan alla) oli niin väkivaltainen että hänen täytyi pukeutua peltipurkkiin. Hän osallistui kansanmurhiin, terroritekoihin ja pienempiin lahtajaisiin esimerkiksi siksi että naapurikaupungissa asuvat ainoan todellisen Jumalan palvojat olivat eri mieltä metafysiikan yksityiskohdista. Hänen elämänsä oli hirvittävän väkivaltainen eikä eliniänodote päätä huimannut, muun muassa siksi että ahdas uskonnollisuus, epävakaat yhteiskunnalliset olot ja köyhyys olivat pistäneet tieteen kehityksen länsimaissa varsin tehokkaasti jäihin. Esimerkiksi taistelussa silpoutuneet raajat korjasi välskäri jonka palveluihin kuuluivat suoneniskentä ja ilman puudutusta tai nukutusta suoritettu amputaatio. Jo valmiiksi heikkoa näkökenttää kavensi tehokkaasti ämpäri päässä.

Nykyään miehet ovat toista maata. He uskaltavat liikkua ilman puettavaa panssarivaunua, ja jopa aseettomina. Näin myös siinä tapauksessa etteivät ole kaksimetrisiä korstoja. Heidän moraalinsa ja empatiakykynsä on kehittynyt niin että he näkevät ihmisyyden jopa naapurikaupunkia kauempaa tulevissa pakolaisissa. Uniformun sijaan heillä on persoonallinen tyyli. He voivat ja uskaltavat ilmaista mielipiteitään vaikka torilla, myös asioista jotka jakavat jyrkästi mielipiteitä. Heille edes "arvojen puolustaminen" ei enää merkitse automaattisesti julmuutta ja väkivaltaa. Vapaalle, edistyvälle tieteelle kiitos, heillä voi olla silmälasit ja tekniset vaatteet joista peltimies olisi voinut vain unelmoida- sikäli kun ei olisi pitänyt moisia paholaisen viettelyksinä jotka piti käyttöön ottamisen sijaan rangaista kuolemalla. Ruumiskasojen ja kaupungin mutaisten, jätteitä ja saastaa kuhisevien katujen sijasta he tallaavat siistiä kiveystä.

Kyllä, nykyaika on hienoa aikaa, ja parempaan mennään jos jatkossakin jaksamme olla rauhan, sivistyksen, suvaitsevaisuuden, tasa-arvon ja tieteen puolella. 

Yhdessä asiassa taidan kuitenkin olla Huhtasaaren kanssa oikeastikin täysin samaa mieltä: Trump, Orban ja Salvini muistuttavat mielestäni todellakin enemmän muinaisjäänteitä kuin hienoja nykyaikaisia miehiä. Toivottavasti nämäkin keskiaikapäivät kuitenkin päättyvät pian ja tolkku palaa myös politiikan huipulle.

ETA: Päivän Hesarissa filosofi Frank Martela esittää pari hyvää huomiota vahvoista johtajista vs. vahvasta demokratiasta. Samaa mieltä: ns. vahva johtaja on kaikkea muuta kuin toimivan yhteiskunnan tunnusmerkki.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments