Tänään kaikki hutsahtaa

 photo B201901_zpsdc70ki0t.jpg

Tänään on pukeudu hutsahtavasti-päivä. Sopii minulle, kaipaan sekä piristystä että kenties vähän treeniäkin aiheen liepeiltä. Aina hauskempaa on, jos samalla voi vähäsen parantaa maailmaa. Tänään nimittäin pukeudumme hutsahtavasti tavallistakin paremmasta syystä: koska haluamme muistuttaa, ettei minkäänlainen pukeutuminen oikeuta häirintää ja kiusaamista. Haluamme myös muistuttaa, ettei "hutsahtavuudessa" ole mitään vikaa. Maailma olisi iloisempi paikka ellei seksuaalisuudesta viljeltäisi esineellistäviä kaksoisstandardeja ja naisia yritettäisi häpäistä huorittelemalla -jopa silloin kun naisen ärsyttävyys ei ole millään lailla seksuaalista laatua. Ihmisen seksuaalisuus sekä se miten hän valitsee sitä lain asettamissa rajoissa toteuttaa on asia johon on sanomista a)ihmisellä itsellään sekä b) nykyisellä tai lähitunteina tulevalla seksikumppanilla. Ja silloinkin sen sanomisen olisi syytä olla ystävällismielistä ja ihmisarvoa kunnioittavaa. Edes seksuaalinen typerehtiminen ei ansaitse sellaisia julkisia häpeärangaistuksia joita slut shaming-kulttuurissa on jaossa etenkin naisille ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Jos hutsahtaja ansaitsee osakseen häirintää, väkivaltaa ja häpäisemistä, mitä ihmettä meidän pitäisi keksiä niiden pään menoksi jotka syyllistyvät todellisiin rikoksiin kuten kunnianloukkaukseen, virkarikokseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, seksuaaliseen ahdisteluun, tai lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön? Miten hutsahtaminen voisi ikinä olla läheskään yhtä moraalisesti tuomittavaa kuin henkisen (tai muunlaisen) väkivallan tekeminen -mukaan lukien se lasten ja nuorten arjessa rehottava väkivalta josta puhutaan vähättelevästi kiusaamisena? Niin kauan kuin lakia ei rikota, muilla ei ole mitään nokan koputtamista toisten hutsahtamisiin ja huoraamisiin vaan ainoastaan velvollisuus pitää itsestä niin hyvää huolta ettei koe tarvetta olla inhottava muille. Ja aikuisten tehtävä on opettaa tämä lapsille siinä missä muutkin sivistyneen yhteiskunnan pelisäännöt.


On surullista, että vuonna 2019 tämä asia on epäselvä jopa rehtorille joka kaitsee työkseen 12-vuotiaita lapsia ja jonka vastuulla on huolehtia siitä että lasten kouluympäristö on kiusaamisvapaata vyöhykettä jossa moninaisuutta kunnioitetaan ja lapsille opetetaan se miten sivistyneessä yhteiskunnassa sopii muita kohdella. YLEn mukaan se kuitenkin on -tosin kohun nostattanut rehtori on sittemmin pyytänyt sanavalintaansa anteeksi. Asia on kuitenkin epäilemättä epäselvä monelle muullekin, minkä ansiosta lääkäri Miila Halonen, Vasemmiston eduskuntavaaliehdokas Uudeltamaalta ja toimittaja Marianna Simo keksivät tämän erinomaisen tempauksen johon voi osallistua myös Facebookissa. Somessa käytössä on tägi #hutsahtavapukeutuminen.

Minulla päivä kuluu kotosalla ahkeroiden muun muassa taustalla olevan huoneeni vallanneen remonttikaaoksen siivoamisella (vihdoinkin!), mutta onneksi on blogi! Tälläydyin hutsahtavaksi ihan vain tätä kuvaa varten. Kuva on siinä mielessä realistinen, että suunnilleen tämän näköisenä olen viime aikoina iljennyt liikkua myös ihmisten ilmoilla. 

Ai etten muka näytä kuvassa erityisen hutsahtavalta? Keskusteluun kantamani pointti onkin tämä: hutsahtavuus on AINA vain ja ainoastaan katsojan päässä, samoin kuin kaikki muutkin ulkonäköön liittyvät mielipiteet. Moni mustasukkaisesta kumppanista kärsinyt tietää karvaasta kokemuksesta, ettei mustasukkaisuus korjaannu sillä että lakkaa olemasta hutsahtava, lakkaa vilauttelemasta varpaitaan, lopettaa meikkaamisen tai pukeutuu löysempään puseroon jonka ylin nappi ei ole unohtunut vihjailevasti auki... hiuksetkin voisivat varmaan tässä iässä olla vaikka säädyllisellä permanenttikypärällä eikä millään kevytkenkäisellä ponnarilla. Ääri-islamistit paheksuvat myös viettelevästi käärittyjä hihojani ja sensuellin kaulani vilahdusta. Niin- jos toisen haluaa nähdä hutsahtavana, sellaisena hänet myös näkee vaikka mikä olisi. Jos oman huonon käytöksen ja jopa väkivaltaisuuden haluaa oikeuttaa vetoamalla siihen millainen toinen on, pahalla tahdolla se onnistuu aina. Kääntäen: jos lähtee muuttamaan ulkonäköään toivoen että siten pääsisi tilanteeseen jossa kellään ei ole valittamista, tie on loputon. Yhtä hyvin voi pukeutua ja laittautua miten hyväksi näkee sikäli kun jostakin moraalisesti järjellisestä syystä ei muuta johdu. 

Ainoa mikä hutsahtavuuteen todella tepsii on se, että höpöjä ajatteleva siivoaa likaisen mielikuvituksensa ja yrittää nähdä toisen lähtökohtaisesti ihmisenä. Siis elävänä, tuntevana, kokevana olentona jolla on ihmisarvo sekä oikeus elää rauhassa ja hyvin kohdeltuna. Jos näet kuvassa häirintää ja kiusaamista kerjäävän hutsahtavan naikkosen, en voi auttaa. Jos olet sitä mieltä, että läski maatuska pukkasi taas bittiavaruuteen kuvan joka herättää lähinnä myötähäpeää, niin aivan sama- kunhan älyät pitää mielipiteen omana tietonasi ellet halua kuulla vastaavaa rehellistä mielipidettäni käytöstavoistasi. Jos taas näet kuvassa +40v tavisnaisen arkimoodissa, sekin on oikea tulkinta. Mitä tahansa näetkään, se on sinun ikioma tulkintasi ja mielipiteesi joka kertoo paljon enemmän sinusta kuin siitä mitä todellisuudessa olen, haluan olla tai yritän olla. Voin yrittää viestittää tai olla viestittämättä tyylilläni aivan mitä tahansa, mutta sinä päätät millainen viesti perille tulee. Jos haluat tietää, mitä mielessäni liikkuu, sinun täytyy kysyä tai ehkä jopa koittaa tutustua, jos oikein uteliaaksi alat. Jokainen rakentaa maailmansa itse, mutta se miten ympärillä olevat ihmiset näkee voi kertoa näkijästä kaikenlaista tietämisen arvoista.

Lopuksi tärkein: jos satut olemaan auktoriteetin tai kasvattajan asemassa lapsiin tai nuoriin nähden ja huomaat tulkitsevasi heidän pukeutumisensa olevan tahallisen ja harkitun provosoivaa, hutsahtavaa tai huomiohakuista ja siten kerjäävän osakseen aikuisten seksualisoivaa huomiota, häirintää, kiusaamista tai muuta vastaavaa, niin hiljenny hetkeksi. Vedä henkeä ihan rauhassa ja ajattele tyynen erämaajärven pintaa. Jep, tuo ääni jonka toivottavasti kuulet kaukaisuudessa ei ole kaakkurin huuto. Se on kovia kokenut, kuhmuinen sisäinen hälytyskellosi yrittämässä epätoivoisesti kertoa sinulle jotain äärimmäisen tärkeää ja epäimartelevaa ymmärryksesi, moraalisi ja ammattitaitosi puutteista.

6 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Nyt tyhmästi puutun ulkoiseen olemukseen, justiinsa kun on kielletty, mutta sä olet UPEA ja KAUNIS!

Saara R kirjoitti...

Kiitos! Tuo näkemys kertoo tietysti selkeästi, että sinulla on oikein kaunis mieli :D

Ana kirjoitti...

:-D

loves2spin kirjoitti...

You look absolutely lovely, Saara. How nice to see you.

As to the topic, Steven R. Cover wrote, "We see the world the way we are."

Saara R kirjoitti...

Thanks! I'm not into selfies, really, but a good cause helps.
Mr. Cover has a point!

loves2spin kirjoitti...

:)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments