Ilmastoraportin tunnelmissa: 10 + 1 arjen positiivista ilmastotekoa

Ilmastopaneelin raportin parasta antia on se, että siinä kerrotaan selvästi, mitä pitää tehdä, kenen pitää tehdä (kaikkien, myös suomalaisten, myös ilmastoänkyröiden, myös niiden jotka ovat jo tähän mennessä ehtineet korjata elämäntapojaan), ja kuinka paljon on aikaa saada isot muutokset maaliin: 11 vuotta. Se ei ole paljon, mutta se ei ole myöskään mahdoton aikataulu, edellyttäen että rohkea, päättäväinen toiminta aloitetaan nyt. 


Julkisuudessa huomio on -luonnollisesti, kulutusyhteiskunnassahan tässä eletään- keskittynyt arjen kulutuksen muutoksiin. Arjessa tämä tarkoittaa sekä kuluttamisen vähentämistä että järkevöittämistä (tällä tarkoitan sen tapaisia toimenpiteitä kuin kierrättämistä ja ruokahävikin vähentämistä) Koitan paikata omalta osaltani tiedotuskatvetta nostamalla esiin sitä että rajoitteita voi jossain määrin kompensoida myös tekemällä positiivisia tekoja. Toisin sanoen, saavuttaaksemme tavoitteet meidän ei tarvitse kiristää vyötä ihan viimeiseen reikään jos vanhojen huonojen tapojen karsimisen lisäksi ryhdymme tekemään hyviä asioita.

Listasin näin pikaisesti muutamia arkisia positiivisia tekoja

1. Huolehdi lähiluonnosta
Poimi roskia, osallistu linnunpönttötalkoisiin, pidä perhosbaaria. Jos sinulla ei ole lähellä luontoa missä toimia, voit vaikka liittyä luonnonsuojelujärjestöön. Lähde -kaikissa tämän listan kohdissa- siitä että vaikket voisi toteuttaa kirjaimellisesti ja suoraviivaisesti jotakin tavoitetta, voit nohevana ihmisenä keksiä aina jonkin sopivan tavan osallistua.
Teot lähiluonnon hyväksi ovat pieniä (paitsi niiden eläin- ja kasviyksilöiden osalta joiden hyväksi ne suoraan koituvat, niillä on usein pelissä koko elämä). Nyt ei kuitenkaan harjoitella maailmanpelastamista vaan kasvatetaan itselle hyvää asennetta, kun sitä ei meille kaikille vielä koulussa eikä kotonakaan opetettu. Treenataan välittämistä, havainnoimista, arkisten mahdollisuuksien tunnistamista, kehitetään omaa ympäristösuhdetta ja ymmärrystä siitä että suuri osa lähiluonnon eliöiden kohtaamista haasteista ja uhista on ainakin epäsuorasti seurausta ihmisen toiminnasta.

2. Kasvata kasveja
 Mielellään sellaisia joista saat maukasta syötävää. Myös puiden istuttaminen on hyvä idea, suosien hedelmäpuita ja/tai alueella jo ennestään kasvavia lajeja. Jos asut kaupungissa, ota selvää kaupunkiviljelystä. Jos omistat metsää, suojele sitä. Voit myös osallistua lahjoittajana puunistutusprojekteihin. Sellaiset ratkovat koko liutaa ongelmia kerralla: ilmastonmuutoksen torjumisen lisäksi istutukset vähentävät eroosiota, parantavat alueen ruokaturvaa ja ennallistavat alueita joilta metsät on hakattu.

3. Mieti, miten työssäsi ja työpaikallasi voitaisiin toimia ekologisemmin Millaisia vihreitä valintoja ja aloitteita voit tehdä työroolistasi käsin? Esimerkiksi: on hieno juttu että tasavallan presidenttikin on herännyt tekemään parempia kulutusvalintoja, mutta toivon hänen miettivän, onko hän tehnyt kaiken voitavansa ilmastonmuutoksen torjumisen eteen tasavallan presidentin ominaisuudessa. Osallistuminen tärkeisiin kokouksiin ja sitoumusten allekirjoittaminen ovat kivoja juttuja, mutta kuten me kaikki kokousjyrät tiedämme, "kokoukseen osallistumisen" määritelmä sisältää hyvin erilaisia puuhia. Toiset käyttävät jokikisen vastaantulevan tilaisuuden tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta puhumiseen ja ovat aloitteellisia, toiset peesaavat jos joku muu esittää hyviä ideoita, kolmannet torkkuvat ja neljännet tekevät kaikkensa edistyksen torppaamiseksi. Toivon, että presidenttimme kuuluu aloitteellisiin mielipidevaikuttajiin ja pitää määrätietoisesti ja aloitteellisesti ilmaston puolta myös silloin kun viestin vastaanottajina on sympaattisten kansalaisten sijasta jääräpäisiä taloususkontoon hurahtaneita kansainvälisiä päättäjiä.

4. Rauhoitu Hektinen elämä on kuluttavaa myös ympäristölle ja vastaavasti: turhasta touhotuksesta karsiminen on miellyttävä tapa "leikata" päästöjä (esim. liikenne, vaatteet, teollinen ruoka). Huonot uutiset: jos vähän hellität, et ehdi kokea kaikkea etkä tehdä kaikkea. Hyvät uutiset: et ehdi kaikkea vaikka kiirehtisit kuin pikkuapina. Opettele laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen, aikatauluttamaan realistisemmin, jakamaan vastuita. Kun laitat asioita tärkeysjärjestykseen, katso että "riittävä lepo ja palautuminen" sijoittuvat top kolmoseen. Uupuneet koheltajat eivät ole ihmisistä aikaansaavimpia. Levänneenä toimit tehokkaammin ja valitset viisaammin. Jos et voi hidastaa koska olet korvaamaton kun olethan sentään pomo/äiti/yrittäjä/töissä käyvä opiskelija/yksinhuoltaja/näitä kaikkia, jaa vastuita ja tehtäviä muille. Jos sinulla ei ole ketään kenelle jakaa, etsi. 

5. Vähennä mainosaltistustasi Älä kuuntele musiikkia kaupalliselta radiokanavalta, harkitse ennen kuin tartut lehteen jonka sisällöstä merkittävä osa on mainoksia, tuote-esittelyjä tai sponsoroitua sisältöä. Jotkut palvelut ovat mainosvapaita pientä lisämaksua vastaan. Mieti silloin, kuinka paljon köyhdyt jos vastaanottamasi mainos tekee tehtävänsä ja saa sinut ostamaan sellaista mitä et tarvinnut ennen mainoksen näkemistä. Osaat kyllä itse keksiä, mitä todella tarvitset.

6. Lue lisää ja tee omia luontohavaintoja
 Mitä enemmän tiedät, sitä viisaammin pystyt valitsemaan. Mitä läheisempi suhde sinulla on luontoon, sitä helpompi sinun on sitä arvostaa. Pää pensaaseen- strategiasta puhutaan huvittuneeseen sävyyn jäniseläimiin viitatessa, joten mieti nyt hyvä ihminen, haluatko että vertaus on osuva kuvaus siitä miten sinä toimit?

7. Mieti ja korjaa tarpeen mukaan omaa rooliasi kulutuspaineiden luomisessa
Keskusteletko kavereiden seurassa hankinnoista tai tuoteuutuuksista? Arvosteletko ihmisiä ulkoisten seikkojen perusteella? Kuinka paljon omiin kulutuspäätöksiisi vaikuttaa se mitä 
arvelet muiden ihmisten sinusta ajattelevan jos valitset näin tai noin? Mainoksia voi syyttää monesta pahasta, mutta mainokset eivät pistä ketään kohtelemaan toista ihmistä vähän huonommin koska hänet arvioi "köyhäksi", ne eivät lue kerskakulutusta ihannoivia blogeja ja julkkisjuoruja, ne eivät tiedä, millainen auto tai käsilaukku sinun pitäisi hankkia jotta se olisi hienompi kuin työkaverilla.

8. Älä levitä epätoivoa, älä tuomitse heikompia, torppaa vastaantulevat änkyrät -levitä toivoa, rohkaise ja voimaannuta
Taistelussa ilmastonmuutosta vastaan jokainen on soturi. Ei ole olemassa ihmisistä koostuvaa vastapuolta. Eri mieltä olevat, Donald Trump mukaan lukien, eivät ole vihollisia. Hekin ovat omia sotureita (eli ihmiskunnan jäseniä), he ovat vain sellaisia sotureita joille syystä tai toisesta (joskus hyvästä) on epäselvää, mikä on taistelu ja missä rintama. Monet kokevat jo lähtökohtaisesti musertavana ajatuksen siitä että suuri vihollinen vyöryy itärajan yli. Käytä järkeä ja mieti, millainen oman elämäsi kersantti olet. Levitätkö joukkueeseesi tappiomielialaa tai tylytätkö pelokkaita käpykaartiin? Vai koitatko saada jokaisen uskomaan itseensä ja pystymään omaan parhaaseensa? Tämä onkin sellainen taistelu jossa jokainen on vaihtelevasti eri tilanteissa strategian mukaisia taistelutoimia suorittava sotamies, välillä joukkueen jäsen ja kulmakunnan kersantti, ja -tilaisuuden tullen- vähän isompikin komentaja. Jokainen, myös ne jotka luulevat olevansa jotain aivan muuta.

9. Käytä poliittista valtaasi
Vaikka olisit miten epäpoliittinen ihminen jota politiikka ei kiinnosta, joka ei osaa toimia siinä ja jonka mielestä systeemi on niin mätä että sitä vasten voisi protestoida vaikka äänestysmykkäkoululla, olet kuitenkin syntynyt kansalaiseksi demokraattiseen yhteiskuntaan jossa päätöksiä tekevät puolueista nousseet poliitikot. Ala käyttäytyä sen mukaisesti. Äänestä, jos et ole aiemmin tehnyt sitä. Jos et tiedä, ketä äänestäisit tai edes, mitä eroa puolueilla on, ota asiasta selvää. Aloita vaikka puolueiden verkkosivuista, kohdasta "puolueohjelma". 
Enemmän on tietysti vieläkin parempi. Liity puolueeseen, vaikka vain jäsenmaksun maksajan rooliin. Ala aktiiviksi- ole se ehdokas jollaisen haluaisit ehdokkaana nähdä, pyri luottamustoimiin, osallistu keskusteluun. Kiinnostu. Koska pahat kiinnostuvat ja osallistuvat aina, ja huonosti käymmiseen riittää se että hyvät ja viisaat ovat hiljaa ja ajattelevat ettei politiikka kuulu meille. Niin kauan kuin sinulla on äänioikeus jota pystyt käyttämään, politiikka kuuluu sinulle. Lakkaa unelmoimasta elämästä diktatuurissa jossa Rakas Johtaja ja Puolue päättävät kaiken puolestasi ja sinulla menee sitä paremmin mitä hiljaisempana pysyttelet.

10. Käytä ehkäisyä, älä hanki lapsia vain "saahan niitä tulla jos on tullakseen" tai "jospa lapsi tekisi meistä perheen"-asenteella vaan vain jos todella haluat tulla vanhemmaksi
Harkitse vakavasti, voisiko hyvä elämä lapsivapaana sopia sinulle. Lapsivapaus on nimittäin peruuttamaton hyvä jota ei saa takaisin sitten kun se on kerran mennyt, ei vaikka lykkäisi lapset toiselle vanhemmalle tai kodin ulkopuoliseen sijoitukseen.
Vaikka vanhemmuus olisi juuri sinun juttusi, voit toimia väestönkasvun (ja lastensuojelun tarpeen) hillitsemiseksi monin tavoin: voit suhtautua lapsivapauteen tasa-arvoisena valintana, voit kannattaa laajoja julkisesti rahoitettuja hyvinvointipalveluita (ettei lapsia tarvitse tehdä vanhuuden turvaksi), voit ajaa sterilisaatiokriteereiden höllentämistä. Kyllä, sterilisaatiota voi joutua katumaan, mutta lastensuojelutilastoista päätellen vielä useampi katuu vanhemmaksi ryhtymistä (puhumattakaan niistä sankareista jotka ovat liian välinpitämättömiä tunteakseen mitään vaikka kaikki menee päin seiniä). Jokainen joutuu elämään valintojensa kanssa...mutta siitä voimme olla aika varmoja että 8 miljardin ihmisen planeetalla myös ystävyydestä ja vertaistuesta kiinnostuneista ei ole pulaa. 

+1 Opettele uusia taitoja
Liikakulutus on seurausta kiireen ohella myös vääränlaisesta mukavuudenhalusta joka tekee meistä niin avuttomia että ratkaisumme liian moniin arjen tarpeisiin on lähteä ostoksille. Itse tekeminen vähentää tavaroiden tuotantoon liittyviä päästöjä, lisäksi se saa harkitsemaan, onko vaivannäköä vaativalle tavaralle todellista tarvetta. Toisaalta, myös säästäminen ja uusien ympäristöystävällisten teknologioiden hyödyntäminen ovat taitolajeja. Pyri pois siitä että olisit työajan raataja ja vapaa-ajalla hillitön kuluttaja. Tämä on äärimmäisyyksien elämäntapa, tasapainoa on se että elämän velvollisuudet eivät ole liian kuluttavia (ks. kohta 4) ja se että vapaa-ajalla nauttii etupäässä rakentavista huveista. Mikä tärkeintä: osaaminen voimaannuttaa, ja se osaa joka vaivautuu opettelemaan uusia taitoja.


posted under , , , |

2 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

This is an excellent article! I like to think that I already do most of that. Perhaps it will make others think and change how they do things. Very nice, Saara.

By the way, I made one small change today. I stopped at a yard sale and found a nice electric skillet at a very low price. I bought it. Now, I can use it easily for many of the small cooking jobs I do, and won't have to heat up the whole bit oven.

Saara R kirjoitti...

Thanks! I'm sure you are doing some version of most, if not all of this! The power of example is to never be underestimated. Not only people see that this stuff CAN be done, over time it also begins to fit in their idea of what "normal" or "ordinary" people do.

I also try to save electricity in my cooking. Crock pot and electric kettle are handy in a small household! I always use electric kettle when I just need some boiling hot water. My most recent accomplishment was how to cook potatoes in a microwave oven. Very fast, handy and saves energy when there is only need for one "baked" potato or up to 3-4 "boiled" potatoes.
Also, we do not have an electric stove at all- except in midsummer, I use my 90-old wood cookstove (carbon neutral in principle though, as a con, particulate emissions are a big problem. But there are ways and techniques to reduce those.)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments