Tervetuloa maailmaan, Pieni Saari

Eilen (eli paikallista aikaa perjantaina) edelleen käynnissä oleva Kilauean purkaus Havaijin Big Islandilla sai ehkä tähän mennessä kiinnostavimman käänteensä. Se on aikamoinen saavutus, kun huomioi että tähän mennessä toukokuun alussa alkanut purkaus on muun muassa ehtinyt tuhota useamman asuinalueen, haihduttaa saaren isoimman makeanveden järven, kaksinkertaistaa Kilauean pääkraaterin Hale'ma'uma'u:n koon ja laajentaa saarta noin 2.7 neliökilometrin verran (enemmän Havaijia onkin näinä ankeina maailmanaikoina ilman muuta hyvä juttu).

Madame Pelen viimeisin luova idea oli nostaa Big Islandin viereen uusi pieni saari jossa myös näyttäisi purkautuvan laavaa. Vielä ei tiedetä, onko Pieni Saari (jolla ei vielä ole virallista nimeä) vain jatkumoa mereen valuvalle laavavirralle vai onko valuva laava saanut ohuenohuen maankuoren nousemaan veden pinnalle. Joka tapauksessa käänne on uusi ja yllättävä. Seuraavan saariketjun saaren paikalle odoteltiin toistaiseksi merenalaisena tulivuorena vaikuttavaa Lō'ihia jonka on laskeskeltu kohoavan merestä noin 10 000-100 000 vuoden päästä noin 35 kilometrin päähän Big Islandista. 

Aivan varmaa Lō'ihin jääminen hopeasijalle ei tosin vielä ole. Laavavirta mereen ei vielä ole pysähtynyt ja Pikku Saari on sen verran lähellä rantaa ja sieltä mereen etenevää laavavirtaa että se voi sulautua Big Islandiin hyvinkin nopeasti. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se että planeetallamme on uusi pieni saari. Siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti, ei näitä alvariinsa eksistenssiin putkahtele. 

Muuten purkaus näyttää jatkuvan entisellä intensiteetillään: laavaa virtaa kahdeksannesta halkeamasta muiden halkeamien viettäessä hiljaiseloa, ja Hale'ma'uma'u:n kraaterilla koetaan joka päivä räjähdykseen johtava maanjäristysaktiivisuuden sykli. Pääosa laavasta valuu mereen, mutta välillä maallakin tapahtuu, esimerkiksi paikallinen koulu jäi viime viikolla laavavyöryn alle. Miten kaikki päättyy ja miltä Big Island sitten näyttää ovat edelleen täysiä kysymysmerkkejä. Tässä vaiheessa varmaa on vain se että kartat ja matkaoppaat menevät vähän uusiksi. Myös inhimilliset vaikutukset tulevat tuntumaan saarella vielä pitkään.

Pientilan tulivuoriobservatorio luonnollisesti jatkaa tapahtumien seuraamista mahdollisimman tiiviisti. Tulivuoritoiminta on niitä asioita joiden rinnalla suurvaltajohtajien kieroilut ja nokittelutkin tuntuvat jotenkin pieniltä ja Suomeen luvatut superhelteet varsin siedettäviltä lämpötiloilta.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments