Päivän ekoteko:10+2 vinkkiä tekstiilien kierrättämiseen kotona

Järjestäjä Ilana Aalto pohti uusimmassa blogipostauksessaan , mitä kodin poistotekstiileille olisi järkevintä tehdä. No, ylivoimaisesti järkevin vaihtoehto on tietysti kierrättää poistettava tekstiili vielä ainakin kertaalleen kotona. 

Se on helpompaa kuin miltä se kuulostaa, ja alkuun pääsemiseksi tarvitaan vain sakset ja hyvää tahtoa.

Osa tämänkertaisista vinkeistä vaatii myös ompelukonetta ja/tai aivan alkeistason käsityötaitoja (joista tärkein on uskallus yrittää). Mitä paremmat käsityötaidot, sitä enemmän kierrätysmahdollisuuksia on. Paljon hyödyllistä kuitenkin saa aikaiseksi jo pelkästään saksimalla. Yleensä yksinkertaisimmat vinkit ovat siinäkin mielessä parhaita, ettei kenelläkään ole käyttöä kovin monille eksoottisille kierrätysluomuksille kuten cut out-puseroille tai pannumyssyille, mutta rättejä, pusseja ja kasseja tarvitaan joka taloudessa ja kun ne tekee omista poistotekstiileistä, säästää ympäristön ohella euroja.

1. Leikkele niitä siivousräteiksi. Tämä on helppo rasti, ei tarvitse osata edes leikata siistejä paloja.

2.Vähän pienemmät, neliskanttiset palat ohutta kangasta tai trikoota voi käyttää myös nenäliinoiksi. Kangasnenäliina on nuhanenälle hellävaraisempi vaihtoehto kuin paperinenäliina, ja jos ajatus uudelleen pestävien kangasnenäliinojen  käyttämisestä ällöttää, vanhan t-paidan voi täyttää räkäpalloilla vapautuneesti ennen roskikseen toimittamista.

2. Leikkele pieniksi liinoiksi jotka sopivat kengänkiillotukseen, nahkaesineiden huoltamiseen, tahranpoistoon kangaskengistä ja -laukuista, korujen yms. pienten esineiden puhdistamiseen. Tänä keväänä päivitin vaatekaappiani vaaleanpunaisilla tennareilla ja kanvasrepulla. Ne ovat ihanat mutta vaativat tahranpoistoa lähes joka käyttökerran jälkeen. Onneksi minulle on kertynyt enemmän pikkurättejä kuin laki sallii... Tämä on kaksi ekotekoa yhden hinnalla-vinkki: rättien kulumisen ohella vaatteiden ja asusteiden huoltaminen pidentää niiden käyttöikää ja vähentää tarvetta ostaa uutta.

3. Käytä roskapusseina. Ilana neuvoo, että vanhasta paidastakin voi saada roskapussin ompelemalla tai solmimalla pään- ja kädentiet kiinni. Tyynyliina taas on jo käytännössä valmis roskapussi. Lisäksi siististä tyynyliinasta on helppo tuunata säilytyspussi esimerkiksi käsityöpussiksi, lapsen jumppavaatepussiksi tms.

4. Matonkuteesta voi tehdä paljon muutakin kuin mattoja. Trikookuteesta voi tehdä vaikka huivikaulakorun  leikkelemällä kuteita määrämittaan ja yhdistämällä ne lenkeiksi jotka vuorostaan yhdistetään koruksi. Ei ole vaikeaa! Minulla on näitä kaksikin. matonkudetta voi käyttää narun tapaan ja siitä voi virkata mattoja, säilytyskoreja tai vaikka pannunalusia. Muutaman kivan värisen trikoovaatteen leikkaaminen matonkuteeksi on siis ihan kelpo idea vaikkei osaisikaan kutoa mattoja (mikä tosin sekään ei ole kovin vaikeaa).

5. Vanhoista lakanoista saa ompelemalla käteviä ison jätesäkin kokoisia kangassäkkejä joille on puutarhassa monenlaista käyttöä. Ne esimerkiksi sopivat hakkeen säilytykseen toisin kuin muovisäkit. Ne joilla ei ole puutarhaa voivat käyttää samanmoisia säkkejä isojen jätesäkkien tapaan tai vaikka pukupusseina.

6. Kestokauppakassin ohjeeni on blogin kestosuosikkeja, ja syystä. Monenlaisten kangastilkkujen lisäksi sen koristelemiseen voi käyttää monenlaisia nappeja, ommeltavia helmiä ja nauhanpätkiä. Kaupan kestokassit ovat viime vuosina parantuneet, mutta itse jämä- tai kierrätyskankaasta väkerretty kassi pärjää niille edelleen helposti laadultaan ja on hienompi.

7. Jos osaat tehdä kangaskassin, osaat tehdä myös tyynyliinoja. Todennäköisesti myös lautasliinoja ja helppoja uusiokäytettäviä koristeita juhliin, kuten lippunauhaa.

8. Lemmikkien tuhoamisinnon voi hyödyntää ja samalla tehdä ne onnellisiksi tekemällä vanhoista kankaista erilaisia pehmusteita ja virikeleluja. Usein yksinkertaisimmat lelut ovat niitä parhaita. Voisin kuvitella, että pehmeät vanhat kankaat joista valmistusvaiheen kemikaalijämät ovat kuluneet pois jo aikaa sitten ovat myös aika vauvaystävällisiä materiaaleja silloin kun tarvitaan kankaita vähemmän tyylikkäisiin tarkoituksiin.

9. Ison, vähän epämääräisen väriseksi kuluneen kankaan kuten entisenvalkoisen parivuoteen lakanan uusiokäyttökelpoisuus ja inspiroivuus saattavat parantua kummasti pesukoneessa värjäämisellä. 

10. Säännöllisin väliajoin kannattaa vain kysyä itseltään, voisiko sen tehdä jämäkankaista. Uudet neulatyynyt, kaurapussit ynnä muut pikkujutut eivät ehkä ole suuria kangassyöppöjä, mutta kaikella on väliä ja kaikki minkä voi tehdä itse kierrätysmateriaalista on aina pois uusien turhien tavaroiden tuotannosta (ja talousmenoista).


+1 Google on ystävämme ja netti on täynnä ideoita kankaiden uusiokäyttämiseen. Myös vanhat hyvät sukkahousuniksit ovat tekstiilin uusiokäyttöideoita. Käsityötaitoisille myös lehdet ja kirjat tarjoavat paljon hyviä ideoita.


+2 Tässä vanhassa postauksessa kerron 5+1 vinkkiä joiden avulla teet tylsistä vaatteistasi taas inspiroivia

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments