Keväinen roskakierros 2018

Kun omenapuut on leikattu, puutarhanhoidosta tulee taas piirun verran rennompaa. Seuraava tehtävä johon tapaan tarttua on paljon pienempi. Kierrän tilukset roskapussin kanssa ja noukin lumen alta paljastuneet roskat sinne minne ne kuuluvat. "Kuka heittää roskia luontoon? Tai maahan ylipäätään? Siis kuka edes kehtaa?" kysyi Arkijärki aiemmin tänään blogissaan. Sen perusteella että roskapussini -tavallinen kauppakassi- täyttyy vuodesta toiseen näillä säännöllisillä siivouskierroksilla joita teen yksittäisten eteen tulevien roskien noukkimisen ohella, rohkenen sanoa että aika moni. Keskuudessamme on ihan kohtalainen määrä niitä joille on ylivoimaista kuljettaa roskaa mukanaan kunnes roskis löytyy. 


Roskakierroksen perusteella tyypillistä virkkalankakkiaista voi myös hiukan profiloida. Hän näyttäisi elävän paistopisteestä myytävillä valkosipulipatongeilla (eli on todennäköisesti asioinut Virkkalan K-marketissa), suklaapatukoilla sekä Haribon karkkipusseilla. Joskus sipsikin maistuu. Janoonsa hän kuluttaa olutta jota myydään kätevästi muoviin käärityissä sikspäkeissä, välillä myös energiajuomia. Joskus hän pistää tupakaksi. Ruokavalio on epäilemättä vain suuntaa-antava, mutta arvelisin että kakkiaispopulaatiomme keski-ikä on aika alhainen. Olisi mielenkiintoista tietää, tuoko ikä mukanaan ilmastoahdistusta tai yleisempää vastuullisuuden kasvua, vai onko kysymys vain siitä että elämänpiiri vaihtuu ja roskia ryhdytään nakkailemaan paikkoihin joiden siivoamisesta minä en ole vastuussa?

Virkkalankakkiainen jättää taakseen myös muita, epämääräisempiä jätteitä. Mistä mahtavat kertoa pienet muovipussit ja epämääräiset kääreet, styroksin palat ja muovinkappaleet jotka näyttävät siltä että ne olivat kerran osia jostakin? Kakkiaisten jäljiltä löytyy myös bussilippuja, mikä saattaa viitata laajaan reviiriin tai kuljeskelevaan elämäntapaan. Vaikea sanoa. Muuten muoviroskan sekaan mahtuu jonkin verran pahvipakkauksia, vähän lasia ja muutama metallinpala.

Valistus voi olla hyvä keino torjua virkkalankakkiaisia. Roskisten parempi saatavuus voisi olla hyvä juttu, mutta se on näinkin pienessä paikassa myös kustannus- ja resurssikysymys. Kuinka paljon roskaa pitää tulla jotta uusi yleinen roskis on järkevä (muistetaan myös että roskisten valmistaminen ja huolto kuluttavat luonnonvaroja)? Myös pyrkimykset muovijätteen vähentämiseen voivat hyvinkin heikentää tuhoja. Hieman yllättäen myös huomion kiinnittäminen ravitsemukseen ja kouluruuan laadun parantaminen saattaisivat myös tepsiä. Jos epäilyni osuvat oikeaan ja virkkalankakkiainen on Homo sapiensin alalaji, sen edustajien totuttaminen säännöllisiin täysipainoisiin aterioihin ja siihen ideaan että herkkuhetket ovat hetkiä eivätkä kuljeskelun ohessa tapahtuvaa nopeiden hiilihydraattien laiduntamista, voisi olla kova juttu.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments