Ystävänpäivänä: solidaarisuudesta, eli ystävyydestä tuntemattomia kohtaan

No niin, yritänhän minä palata kevyiden aiheiden pariin, mutta aina se ei onnistu. Joskus -itse asiassa nykyään aika usein- vastaan tulee juttuja joista kirjoittaminen on kyllä stressaavaa mutta huomattavasti vähemmän stressaavaa kuin se tulevaisuus jonka rakentamiseen osallistun jos pysyn hissukseen.

Solidaarisuus kalskahtaa nykyään korvassani vähän samanlaiselta sanalta kuin toveri. Se on vasemmistoslangia jota ei pidä odottaa kuulevansa muualla kuin vasemmistoriennoissa. Solidaarisuus on ystävyyttä ja myötätuntoa tuntemattomia kohtaan, sen ymmärtämistä että yhteiskunnassa kaikki ovat pohjimmiltaan samassa veneessä vaikka äkkiseltään näyttäisimme elävän miten erilaisia elämiä tahansa. Solidaarisuus on välittämistä silloinkin kun ei olisi ihan pakko, silloin kun välittämisestä ei hyödy mitenkään itse (joskus jopa päinvastoin, onhan esimerkiksi menestyjien seurassa kaveeraaminen paljon coolimpaa kuin yhteiskunnan päähänpotkittujen puolustaminen). Solidaarisia ovat ne jotka ymmärtävät että maailma jossa ystävyyttä voi olla myös tuntemattomien välillä on parempi kuin maailma jossa kaikki ovat kiinnostuneita vain omien etujen ajamisesta kilpailussa muita vastaan.

Tiesittehän, ettei hallitus ole lopettamassa työttömien kyykyttämistä vielä aktiivimallin läpi runnomiseen? Ehei, sille on seuraamassa jatkoa. Aktiivimallin kakkososassa työttömille on luvassa lisää kurmotusta:
-työttömien tulee raportoida hakemistaan työpaikoista säännöllisesti mutta vähintään kerran viikossa (luonnollisesti riippumatta siitä onko edes jotenkuten soveltuvia työpaikkoja avoinna vaiko ei)
-työttömiä uhataan kohtuuttomilla karensseilla. 60 päivän karenssi voi napsahtaa yksittäisestä epäonnistumisesta tai unohduksesta raportoinnissa. Tämä on hallituksen käsitys kohtuullisuudesta. Työntekijä, koska sinulta on viimeksi pidätetty kahden kuukauden palkka koska teit työssäsi pikkuvirheen tai unohdit jotain?
-Käytännössä työnhakijat pakotetaan tehtailemaan hakemuksia paikkoihin joihin heillä ei ole mahdollisuutta työllistyä. Voi vain miettiä, kuinka mukavaa työnantajista on saada jokaiseen työpaikkailmoitukseen kasapäin hakemuksia täysin epäpäteviltä ihmisiltä joiden on vaan pakko hakea työtä karenssiuhan vuoksi oli siinä järkeä tahi ei. Mikä syy nyt rekkakuskilla voisikaan olla hakematta suurtalouskokin tai hydrologin töitä? Työ tekijäänsä opettaa, eiks niin?

Meillä Vasemmistossa ollaan tänäkin ystävänpäivänä epämuodikkaan solidaarisia. Siksi olemme tekemässä hallitukselle vetoomusta jossa vaaditaan aktiivimallin kumoamista. Kun ei taaskaan ole varmaa, ymmärsivätkö ne sen vienon vihjeen jonka aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen 140 000 allekirjoituksen täyttyminen ennätysajassa antoi. Työttömien nöyryyttämiselle on tultava loppu.

Allekirjoita vetoomus tästä. 

Solidaarisuus on ollut poissa muodista jo koko 2010-luvun, mutta sen olisi korkea aika alkaa palailemaan.

posted under , , |

2 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

I hope you had a very happy birthday!

Saara R kirjoitti...

Thanks! I did!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments