Saikkupäikky: ainutlaatuinen lumihiutale ja kansantauti

For some reason, blog ate this post. Let's hope this version will stick around!
Jostain syystä tämä postaus otti ja katosi kertaalleen. Jospa ei enää toistamiseen.


Syksyn raskas tutkimusrumba loppui vihdoin. Kaikki kokeet magneettikuvista palikkatesteihin on tehty. Ja löytyihän se vikakin lopulta. Se vika oli...keskivaikea masennus. Kansantauti jota podetaan Suomen jokaisessa niemennotkossa ja joka voidaan alustavasti diagnosoida yhdellä lomakkeella.

Yleensä.

Normaaleilla ihmisillä. Siinä tapauksessa että aivot ovat vähän eksoottisempaa mallia, tilanne on huomattavasti mutkikkaampi. Esimerkiksi sillä lailla, että oireet ovat aivan erilaiset ja toisaalta klassiset masennuksen oireet loistavat poissaolollaan. Olen tähän mennessä täytellyt klassisen masennuksen diagnosoinnissa käytettävän BDI-lomakkeen noin kymmenkunta kertaa, ja aina se on jaksanut väittää että olen varsin terve jos ei uni- ja suorituskykyongelmia lasketa. Ei ihme että tunnelmat ovat vähän enemmänkin hämmentyneitä vaikka diagnoosi on tukevalla pohjalla.

Jos diagnostisia vaikeuksia ei ajatella, tilanteessa on muutama suuri hyväkin puoli: klassiseen masennukseen liittyy alakuloa sekä synkkiä ajatuksia ja tunteita joilta säästymisestä olen hyvin kiitollinen. Kaikestakuormittuminen, sammahteleminen, keskittymisongelmat ja temppuilevat aistit ovat erinomaisen ärsyttäviä ja invalidisoivia oireita, mutta mitä enemmän olen (klassisesta) masennuksesta lukenut, sitä vähemmän tekee mieli valittaa. Jos olisin normaali, minulla olisi todella paha olla. Nyt ei ole.

Nyt kun Helsingin Viisaat ovat onnistuneet tulkitsemaan oireet niin että me muutkin ymmärrämme missä vika piilee, päästään hoitotoimiin. Eksoottisista oireista huolimatta vanhan kunnon psykoterapian pitäisi tepsiä masennukseen yhtä lailla ainutlaatuisilla lumihiutaleilla kuin muillakin. Sopiva osaaja on jo etsinnässä. Lisäksi aion olla itselleni mukava entistä tarmokkaammin. Normaalissa masennuksessa ihminen usein menettää kykynsä innostua, iloita ja nauttia elämän pienistä iloista. Minun varmaan kannattaa hyödyntää huolella se seikka etten kärsi tästäkään ongelmasta. Vähitellen hyvä hoito toivottavasti tepsii näihinkin aivoihin ja oireet hellittävät. Ensi viikolla voisin testata vaikka Black Panther- ja synttärikakkuterapiaa.


Edistystä odotellessa taitaa olla kuitenkin viisasta jatkaa blogissa edelleen stressaavien aiheiden välttely-yrityksiä toistaiseksi.

posted under , |

1 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

Happy Birthday!!!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments