Pihabongaus 2018: Tikkasirkus

Pientilan perinteisiin kuuluva pihabongaus on taas pidetty tältä vuodelta. Olimme ajatelleet laskea lintumme jo eilen, mutta vesisade sai meidät siirtämään suunnitelmia. Tänään lämpötila oli laskenut nollaan, ja kun sade alkoi noin bongauksen puolessavälissä, se vaikutti olevan enimmäkseen lunta.


Lintulaudan tilanne oli tänä vuonna vallan mielenkiintoinen. Vaikka lajeja kertyi vain keskinkertaiset 11 kappaletta, kolme isompaa parvea nosti havaittujen yksilöiden kokonaismäärän ennätykselliseen 113 lintuun. Eikä joukossa ollut yhtään pulua! Tiaisia tuntui olevan vähänlaisesti eikä viherpeippoja näkynyt ollenkaan. Niillä kuulemma menee huonosti. Tämän talven vakiovieraista jäivät puuttumaan laskennassa urpiaiset ja varis. Sen sijaan järripeippoja joita ei joka talvi meillä näy, oli komea parvi.
Erityiseksi tämän vuoden bongauksen tekee kuitenkin tikkasirkus. Talitankoa nakuttamassa kävivät sekä herra että rouva käpytikka, ja kymmenen minuuttia ennen bongauksen päättymistä sille löysi myös valkoselkätikka. Se oli uusi havainto tälle talvelle, ja ylipäätään vasta toinen kerta kun valkoselkätikka on meillä vieraillut. Erinomainen ajoitus siis! Väittävät, että taannoin Suomesta jo häviämässä ollut laji olisi jälleen runsastumaan ja leviämään päin. Uhanalainen se kuitenkin edelleen on, joten toivottavasti Lohjan seudun jalopuupitoiset metsät (ja Pientilan talitangot) miellyttävät lajia jatkossakin.

Tässä vielä lista vieraistamme:

mustarastas 3
pikkuvarpunen 23
järripeippo 20
naakka 43
käpytikka 2
talitiainen 5
keltasirkku 11
sinitiainen 2
harakka 2
räkättirastas 1
valkoselkätikka 1

Yhteensä 11 lajia, 113 yksilöä


Kuvia tikkasirkuksesta luvassa vielä myöhemmässä postauksessa. 
Jos et ole vielä osallistunut pihabongaukseen, vielä ehtii. Kerrostalossa asuminenkaan ei ole este vaan kotipihan lisäksi lintuja voi tarkkailla tunnin verran missä vain haluaa.
Samalla ehtii käydä myös äänestämässä presidentinvaaleissa...

Miten pihabongaus teillä meni?

posted under |

1 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

I do love watching the birds. I am happy that you do too.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments