Päivän ekoteko: Matsmart on fiksu nettiruokakauppa

Tänä vuonna olen ajatellut skarpata ruokahävikin vähentämisessä. Siis sen verran kuin on stressaamatta mahdollista. Mitään tarkkoja tavoitteita ei siis ole, mutta aion skarpata ruokatarvikkeiden pitämisestä paremmassa järjestyksessä ja jääkaapin tarkastamisessa huolellisesti joka kerta ennen kauppaan lähtöä. Tähderuokia meillä jo tehdäänkin säännöllisesti ja lisäksi suhtautumiseni parasta ennen-päiväyksiin on varsin joustava.

Vaikka kotitaloudet tuottavat ruokahävikistä suurimman osan, syntyy hävikkiä myös tuotantoketjun muissa osissa. Kaupat heittävät ruokaa menemään monista muistakin syistä kuin pilaantumisvaaran takia. Pakkausten uusiminen tai pakkausmerkintöjen vaihtuminen, ylituotanto tai varastojen tyhjennystarve uuden sesongin pukatessa päälle sekä parasta ennen-päiväyksen lähestyminen ovat kaikki syitä heittää hyvää ruokaa roskiin. Se on synti ja häpeä. Tähän rakoon iskee nykyään Matsmart-nettiruokakauppa ja sen suomalaisiin tuotteisiin painottuva sisarpuoti fiksuruoka.fi Näiden kauppojen ideana on myydä kuluttajille isoilla alennusprosenteilla (jopa -90% ovh:sta) hävikkieriä hyvin säilyvistä ruokatarpeista ja päivittäistavaroista. Hyvän työn kylkiäisenä tuleva rahansäästö riittäisi jo ansaitsemaan tälle ostosretkelle päivän ekoteko-tunnisteen. Myönteistä on sekin että Matsmartista voi ostaa hyvällä omallatunnolla sellaisiakin tuotteita (kuten pikkupakkauksia) joita tavallisesta kaupasta ei tulisi ostettua. Hävikkituotteiden kohdalla ei enää ole sitä vaaraa että niitä ostamalla osallistuisi epäekologisen tuotannon tukemiseen, vaan siitä että vähemmän ihanteellisesta tuotteesta otetaan irti se käyttöarvo mikä siinä vielä on sen sijaan että heitettäisiin menemään käyttökelpoisia tuotteita.

Koska kaikki Matsmartin ja Fiksuruuan tuotteet ovat poistoeriä, kaupoilla ei ole kiinteää tuotevalikoimaa vaan mukana on hieman kirpputorifiilistä: välillä ei löydy mitään, mutta toisinaan tulee tehtyä todella hyviä löytöjä. Tästä syystä kannattaa myös seurailla molempien kauppojen valikoimia: ei sillä niin väliä missä valikoima on laajin vaan missä sattuu olemaan saatavilla juuri sopiva yhdistelmä tuotteita. Molemmissa on tarjolla mm. ruokakomeron perustarvikkeita, huoneenlämmössä säilyviä juomia, suurpakkauksia, karkkia, lisäravinteita ja päivittäistavaroita.

Toimitus tapahtuu postitse, ja perusyksikkö on max. 20 kg:n laatikko jossa on kiinteät postikulut. Ruokakorissa oleva laskuri kertoo ostosten hinnan lisäksi myös laatikon painon, mikä helpottaa tilauksen optimoimista mahdollisimman edulliseksi. 20 kg:n satsi mitä tahansa on pienelle perheelle paljon, joten jouduin seuraamaan sivustoa jonkin aikaa ennen kuin lykästi niin että sain kasaan järkevän valikoiman. Fiksustakaan kaupasta kun ei kannata ostaa tarpeetonta. Ensimmäinen tilaukseni sisälsi kahdenlaisia smoothieita, kikherhepastaa, nuudeleita ja riisiä, eli tuotteita joita meillä kuluu tasaisesti ja varmasti kohtuullisessa ajassa. Laatikon luvattiin lähtevän 3-7 päivässä+ postin toimitusaika noutopisteeseen. Meidän satsi lähti matkaan kolmessa päivässä ja oli perillä viikossa (välissä viikonloppu). Tältä se sitten näytti. Ilahduin siitä että pakkauksessa käytetyt pehmusteetkin olivat paperia.

 photo DSCN2505_zpsopa5hm6e.jpg

"Siis nuoko ovat hävikkituotteita??? Eihän tässä maailmanmenossa ole mitään järkeä!", tiivisti Puoliso tunnelmat siinä vaiheessa kun tuotteiden päiväykset oli tutkittu ja saatu selville, että nuudeleita lukuunottamatta kaikissa tuotteissa oli päiväystä jäljellä vähintään useampi kuukausi. Nuudeleiden parasta ennen-merkintä oli 1/2018, joten nekään eivät olleet vanhentuneita (itsehän voisin käyttää vaikka viisi vuotta sitten parasta ennen-päivättyjä kuivatavaroita. Eivät ne oikeasti mene miksikään jos ne on säilytetty oikein avaamattomissa pakkauksissa). Myös tuotteiden pakkaukset olivat täysin siistissä kunnossa. Siinä että tällainen erä tavaraa oli kertaalleen tuomittu hävikiksi, ei tosiaankaan ollut järjen häivää.

 photo DSCN2507_zpsjgbbksy3.jpg

Ostosten tekeminen Matsmartissa onkin nyt uusi lisä keinovalikoimaani ruokahävikin vähentämisessä. Sen lisäksi että teen parhaani omassa keittiössäni, voin puuttua järjettömään haaskaukseen siinä osassa tuotantoketjua joka ei tähän asti ole edes kuluttajalle näkynyt. Palkinnoksi saan hyvän mielen lisäksi kunnon säästöä. Suosittelen!

Tämä ei ole yhteistyöpostaus. Olen ostanut tuotteet omilla rahoilla eikä Matsmart ole ollut tietoinen tästä postauksesta.

ps. myös Arkijärki- blogissa vähennetään tänä vuonna ruokahävikkiä, kannattaa seurata jos aihe kiinnostaa

posted under , |

2 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

I am very impressed with this!

Saara R kirjoitti...

So am I! It's worth checking out if there's something like this available near you.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments