Järki käteen: ansaitseeko umpioikeistolainen voittaa presidentinvaalit?

Gallupeissa istuvalle presidentille Sauli Niinistölle on povattu jatkokautta jopa suoraan ensimmäiseltä kierrokselta. Rakkaat Lukijat, osaako joku teistä kertoa, miksi? Minun järkeni ei nimittäin nyt riitä käsittämään, miten maassa jossa kansan kahtiajako syvenee ja hallituspolitiikkaa kritisoidaan kaikilta suunnilta, voitaisiin valita suoralla kansanäänestyksellä kovalla kannatusprosentilla erittäin oikeistolainen presidentti.

Niin, oikeistolainen Kokoomuksen kasvatti, jos se on sattunut joltakulta unohtumaan. Vaikka Niinistön takana on valitsijamiesyhdistys (koska istuva presidentti ei lain mukaan voi edustaa yhtä puoluetta), hän on taustaltaan kokoomuslainen, eikä mikään hänen sanoissaan tai teoissaan ole antanut ymmärtää että pehmentymistä olisi vuosien varrella tapahtunut tippaakaan.

Sauli Niinistön paljon mainostettu charmi ei ole ikinä purrut minuun. Minua ei kiinnosta, miten söpö koira tai soma rouva presidentillä on. Minua kiinnostaa, millainen arvojohtaja presidentti on. Siinä hommassa presidentti Niinistö ei ole loistanut. Itse asiassa, kaikkea muuta. Viimeaikaisessa poliittisessa keskustelussa olisi paikoitellen ollut töitä arvojohtajalle, mutta Niinistö on harrastanut ahkerasti vaikenemista. Ottaen huomioon, mitä hän on lausunut silloin kun on hyväksi nähnyt jotakin lausua, se ei tosin ole välttämättä ollut ihan huono veto. Niinistö kuului taannoin niihin jotka äärioikeistolaisen rasistisen väkivallan noustessa otsikoihin horisivat siitä miten molempien ääripäiden ylilyönnit ovat tuomittavia. Uusnatsit ovat yksi ääripää, mutta mikä on se tuomittava toinen ääripää? Vasemmistolaiset pasifistit jotka ovat vaatineet lainkuuliaisuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista? Samaa tasoa edustaa Niinistön mielipide työttömyysturvan kyykytysmallista. Hänen mielestään työttömyysturvan kiristykset eivät välttämättä heikennä työttömien asemaa, kunhan nämä täyttävät velvoitteensa. Se että työttömyysturva luotiin aikanaan nimenomaan korvaukseksi siitä ettei kaikille pystytty tarjoamaan töitä, on unohtunut. Niinistö myös onnistui sivuuttamaan kommentissa aktiivimallin perusongelman eli sen että mallin työttömälle asettamat velvoitteet ovat jo lähtökohtaisesti mahdottomia sillä niissä ei vaadita tekemistä ja yrittämistä vaan onnistumista joko tilaipäistyön haussa tai koulutukseen pääsemisessä, eli asioita jotka ovat muiden kuin työttömän päätösvallassa. Lisäksi jokaiselle pitäisi olla keskustelun tässä vaiheessa selvää, etteivät työttömyyden hoitoon varatut yhteiskunnan resurssit riitä aktivoimaan lähimainkaan kaikkia palveluita tarvitsevia. Joten "jos työttömät täyttävät velvoitteet"-puhe edustaa joko suurta tietämättömyyttä tai suurta typeryyttä, ja aivan varmasti se edustaa suurta oikeistolaisuutta jossa työttömyyttä ei nähdä yhteiskunnan rakenteellisena ongelmana vaan yksilön moraalisena ongelmana johon tulee puuttua rankaisemalla ja kontrolloimalla. 

Joka tapauksessa presidentin lausunnot luovat hänestä kuvaa henkilönä joka ei mitenkään voi olla koko kansan presidentti muualla kuin omissa päiväunissaan. Me tarvitsemme jonkun jolle kaikki suomalaiset ovat samanarvoisia ja kunnon ihmisiä kunnes he omalla käytöksellään muuta osoittavat. Tarvitsemme humanistin. Tarvitsemme arvojohtajan. Nyt näyttäisi olevan niin valoisa tilanne että ehdokkaana on useampikin henkilö jonka voisin uskoa hoitavan presidentin tehtävän paljon Niinistöä paremmin. Toivon kovasti että ne jotka eivät ole äänestäneet jo ennakkoon, lähtevät liikkeelle huomenna eivätkä anna vaalienalusgalluppien päättää tulosta etukäteen puolestaan. Näiden vaalien tuloksella on paljonkin väliä. Ottaako Suomi jälleen yhden askeleen jakautumisen tiellä vai askeleen kohti tasa-arvoa ja eheyttä? Se on huomisen jännitysnäytelmä.

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen kannatuksen huidellessa jo reilusti yli 130 000 allekirjoituksessa ja ihmisten ollessa huolissaan sotesotkusta, kansallisomaisuuden yksityistämisestä, varojen pakenemisesta veroparatiiseihin ja yritystukiin joiden vastineeksi ei synny työpaikkoja sekä turvaverkkojen rakoilusta, voin vain ihmetellä miksi kaikki kuitenkin kannattavat Niinistöä? Mikä ihme hänessä viehättää niin paljon ettei hänen sanomisillaan ja tekemisillään juuri ole vaikutusta suosioon? Miten ihmiset joiden arvot ovat aivan päinvastaisia voivat kuitenkin kannattaa Niinistöä asemaan jossa käytetään valtaa myös arvojohtajana?

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments