Kysy mitä vain, vastaukset osa 5: Ihmiskunnan moraalisesta edistyksestä

Loistoluoto kysyi kysymyksen, joka mietitytti pidemmän tovin.

Miten ihmislaji on kehittynyt historian aikana eettisestä näkökulmasta katsoen? Olemmeko nyt "parempia" vai "huonompia" kuin ennen, vai kenties aina ihan samanlaisia? Miksi?


Historian aikana, joka yleensä lasketaan alkaneeksi nuolenpääkirjoituksen kehittäneistä sumerilaisista, ihminen on muuttunut aika vähän. Geneettisesti emme ole muuttuneet käytännöllisesti katsoen lainkaan- korkeintaan hampaisto on alkanut hiljakseen sopeutua maanviljelyskulttuurin ravintoon ja aikuisten laktoositoleranssi on vähäsen yleistynyt. Keskimääräinen älykkyys on ollut viime aikoina hienoisessa laskussa.

Teknologian kehitystä tarkastellessa muutos on tietysti huikea, mutta etiikkahan ei ole teknologiaa (mikä toki on rahoituksessa huomioitu...). Uudet keksinnöt ovat paitsi tehneet ainakin joidenkin ihmisten elämästä pidemmän, mukavamman ja turvallisemman, myös mahdollistaneet tuhoavien impulssien toteuttamisen uudella tavalla. Orjia on nykyään enemmän kuin milloinkaan, ja turvapaikanhakijoiden tilannetta seuratessa näyttää välillä siltä ettei ihmisarvon käsitekään ole kaikilta päättäjiltä hallussa tälläkään maailmankulmalla joka on edustavinaan sivistyneisyyden kärkipäätä koko planeetalla. Altruististen ihmisiä ja luontoa puolustavien sankarien vastapainoksi voidaan marssittaa laumoittaain Daeshin terroristeja ja kaikenkarvaisia pikkuhitlereitä. 

Jotain on kuitenkin todella muuttunut sitten herra Hammurabin. Sokrateen ajoista lähtien etiikkaa ei olla vain vastaanotettu jumalten tai tunkion päälle kapuamaan onnistuneiden johtaja-apinoiden sanelemana, vaan sitä on myös tutkittu järkiperäisesti, tieteellistä menetelmää soveltaen. Tutkijoita on yleensä ollut vain kourallinen tai pari, eivätkä he ole yleensä olleet kovin suosittuja tyyppejä, mutta silti 2400 vuodessa ihmiskunnan kollektiiviseen työkalupakkiin on kertynyt eettistä ymmärrystä sen verran, että joitakin löydöksiä voidaan jo pitää tietona. Tieteen kehitys muilla aloilla on paitsi luonut uusia eettisiä ongelmia, myös tarjonnut faktatietoa jonka avulla eettistä ymmärrystä on ollut mahdollista laajentaa entisestään. Ympäristöetiikka on paraatiesimerkki etiikan alasta johon empiiristen tieteiden tutkimustulokset vaikuttavat koko ajan. 
Koska etiikka on pohjimmiltaan oppia rationaalisimmasta mahdollisesta toiminnasta, jotkut oivallukset ovat jopa ujuttautuneet lakeihin, kansainväliseen yhteisöön, kulttuureihin. Sosiaalipolitiikka ja yhteiskuntahistoria taas tarjoavat todistusaineistoa siitä että henkiseen pahoinvointiin -jota ilmentää esimerkiksi rikollisuus ja piittaamattomuus yhteiskunnan moraalinormeista- liittyy niin usein konkreettinen elinolojen kurjuus että voidaan oikeastaan sanoa hyvinvointivaltion edistäneen kansalaisten sopuisuutta tehokkaammin kuin parhaidenkaan moraalisaarnojen. Pienenäkin pisarana rationaalisuus on mahtava voima. Mahdollisuus lajinmukaiseen eettiseen toimintaan on sitä myöten nykypäivän ihmisen ulottuvilla muutoinkin kuin onnenkantamoisilla (joilla esimerkiksi monet pyhät kirjoitukset ovat suosiota hankkineet). 

En sanoisi, että tämän mahdollisuuden olemassaolo tekee nykypäivän ihmisistä laadullisesti parempia kuin edeltäjistään. Tieto ei ole kaikkien ulottuvilla, ja monet niistäkin joiden ulottuvilla se on, torjuvat sen syystä tai toisesta.
Tieto kuitenkin antaa mahdollisuuden tavoitella hyvää yrityksen ja erehdyksen menetelmää tehokkaammalla tavalla. Samalla vääryys ja välinpitämättömyys muuttuvat entistä enemmän valinnoiksi joiden vaihtoehdot ovat entistä helpommin hahmotettavissa. Seuraava edistysaskel voisi olla vaikka se, että alkaisimme luottaa lujemmin siihen että hyvällä voi oikeasti pärjätä tiukoissakin paikoissa ja että houkuttelevakin vääryys on järjettömyyden muoto. Sitä odotellessa...

posted under , , |

2 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Kiitos kun jaksat pohtia näitä! Ehkä sanon sadannen kerran, mut tällaista blogia on ilo lukea.

Saara R kirjoitti...

Kiitos kiittämästä! Tällaista blogia on myös ilo kirjoittaa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments