Kysy mitä vain, vastaukset osa 3: Välikevennys, eli maalaismuotiennuste alkavalle vuodelle

Edellisten postausten tunnelmat menivät vähän synkiksi, mutta synkkyys ei ole koko totuus maailmasta. Täällä on paljon muutakin huomionarvoista, paljon kauneutta, paljon sellaista minkä näkeminen ja kokeminen on suuri etuoikeus. Suuren osan kauneudesta, kuten uutuuttaan kimaltavan lumen, tipauttaa Maailmankaikkeus eteen yllättäen. Toisinaan voimme kuitenkin osallistua sen tuottamiseen itse, ainutlaatuisilla kyvyillämme.

Mama Elfin kysymys heijastaa tätä maailman valoisaa puolta: Mikä on hottia tulevan vuoden maalaismuodissa?

Maalaismuoti nojaa tunnetusti klassikoihin ja on niistä tunnettu, jopa siinä määrin että kansan keskuudessa on levinnyt luulo siitä että metropolien ulkopuolella muotia ei ole. Kuitenkin Mama Elf on oikeassa: maailman pienemmillä näyttäytymispaikoilla kuten Virkkalan K-kaupan kulmilla on trendiskene jossa tapahtuu koko ajan kaikenlaista kiinnostavaa. Tässä siis ennustukseni maalaishenkiseen tyylikkyyteen vuonna 2017, inspiroituneena siitä mitä kylillä on näkynyt.

1)      Kierrätys ja tuunaus

Ikoniset tuotteet, oli kyse sitten Chanelin laukusta tai Hankkijan lippiksestä, ovat massatuotantoa. Pelkällä rahalla ei saa yksilöllisyyttä, laatua tai eettistä tuotantotapaa. Maalaismuodikkaat ihmiset ovat päteviä, käteviä, ekologisia ja säästäväisiä, ja näitä erinomaisia piirteitä kannattaa tuoda esiin myös muotivalinnoilla. Hyvistä vaatteista tai asusteista ei niin vain luovuta, vaan ne toimivat luovuuden lähteenä. Jos vain asenne on kunnossa, saa huomata ettei tuunausoperaatioihin välttämättä tarvita paljoakaan taitoa. Tuunatussa vaatteessa on vanhan lempivaatteen mukavuus yhdistettynä raikkaaseen ilmeeseen. Sydäntä lämmittää mukavasti ajatella, että kierrättäminen ja tuunaaminen nakertaa konkreettisesti vaatteiden massatuotantoketjujen riesana olevaa kammottavaa epäeettisyyttä. Vaatebudjetissa säästetyn rahan voi käyttää vaikka omenatarhan laajentamiseen.

2)      Hienostelu

Ne maalla reikäisissä mökkipaidoissa ja kumisaappaissa kaupoilla hiihtävät tyypit ovat mökkiläisiä. Alkuasukkaat ovat yleensä siistimpiä, sillä pienessä paikassa ulos lähtiessä pitää aina varautua siihen että törmää tuttuihin. Niinpä Virkkalan keskusta on yhtä hyvä paikka spottailla aitoja Hermès-huiveja kuin Helsingin keskusta (viimeisin havainto: tummansini-valkoinen klassikko Les Clefs). Koska talvi on pitkä, Trumpista tulee presidentti ja Suomenkin henkinen tila on ankea, on yleistä moraalia hyvä nostattaa hillityllä hienostelulla jossa logot ovat piilossa mutta vastaantulijoita ilahduttava hienostunut, sivistynyt kauneus huipussa. Tulevana vuonna fashionistat muistavat siis, että korurasia ei ole se mitä perintökorujen on tarkoitus kaunistaa ja että hienostelupitsihuivi valaisee kivasti talven pimeyttä. Elämä on juhla, niin kuin laulussa sanotaan.

3)      Hatut ja myssyt

Virkkalan bussipysäkillä olen ihastellut monella reissulla etenkin vähän vanhempien rouvasihmisten päähineitä. Ne voivat olla käsintehtyjä tai ostettuja (jälkimmäiset tosin on saatettu tuunata vaikkapa persoonallisella korulla), mutta aina ne näyttävät pehmeiltä, lämpimiltä ja hienostuneilta. Mikä tahansa väri käy, mutta luonnonvalkoinen ja puolukkaiset punaisen sävyt näyttäisivät olevan erityisen suosittuja.

4)      Itse tehdyt kassit

Olen mainostanut omaa kauppakassitutoriaaliani ahkerasti, mutta itse tehdyt kassit nyt vaan ovat muodin huippua jo pelkästään siitä syystä että niistä tulee aina oman maun mukaisia. Kutomon rouvien kassit ovat tietysti kudottuja, mutta myös virkattuja, ommeltuja ja kahvipusseista askarreltuja näkee. Hyvä kassi kertookin omistajansa harrastuksista, taidoista ja yksilöllisestä mausta sekä kestää kauppatavaroiden painon ja kylänväen ihailevat katseet. 

5)      Järkevyys

Kaukomailla ja nuorison keskuudessa tuntuu pätevän “mitä älyttömämpi, sen muodikkaampi”-periaate. Erityisen hienoja ovat olevinaan kengät joilla on vaikea pysyä pystyssä, laukut joissa on ikävä kantaa tavaroita, vaatteet joissa on vaikea olla, ja tietysti poissaolollaan loistavat talvipukineet. Maalaismuoti on tehty oikeille ihmisille joilla on elämä, joten tänäkin vuonna voi ennustaa järkevien tyylielementtien jatkavan muodin huipulla. Heijastinten runsas ja luova käyttö, liukkailla pitävät kengät sekä aktiviteettiin nähden järkevät vaatteet ovat varmoja valintoja joiden käyttäjä kommunikoi olevansa itsevarma tolkun ihminen.

posted under , |

2 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Maalaismuodista olisi mukava nähdä myös kuvia...

Saara R kirjoitti...

Muotinumeroa on tulossa viimeistään keväällä. Kylänväkeä en tosin tohdi stalkata...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments