Viisi + 1 keinoa tehdä tylsistä vaatteista taas inspiroivia

Arkijärjen Jenni kävi opettavaisella retkellä kierrätyskeskuksessa ja mietti, miten kierrätykseen menee usein periaatteessa käyttökelpoista vaatetta johon vain on kyllästynyt. Keskivertosuomalaisen vuodessa tuottama yli kymmenen kilon tekstiilijätelasti kuulostaa suurelta. Ja niin se onkin. Isoäidin isoäidin aikaan pirteissä ei ollut räsymattojakaan sillä keskivertokodissa ei kertynyt riittävästi käytettyjä tekstiilejä mattomateriaaliksi. Taitaisi Heta Juhontytär ihmetellä sitä tekstiilijätemäärää minkä tuottamista vuodessa pidettäisiin nykyään seitsenlapsiselta perheeltä ihan normaalina. 

Samaan aikaan minä tein opettavaisen löydön vaatekaappia järjestellessä (jeps, olen ajatellut viettää pesäpäivät kaapissa): nätin silkkipaidan jota kuitenkin muistin käyttäneeni vain pari kertaa. Syykin muistui heti mieleen: olin tullut siihen tulokseen etten yhtään tykännyt paidan kontrastivärisistä napeista. Sitten muistin hankkineeni kesällä ebaysta toista paitaa varten kauniita tummia helmiäisnappeja. Niitähän oli vielä jäljellä tarpeeksi tähänkin. Nappienvaihto-operaatiota tehdessä taas tuli mietittyä muutama muukin keino elvyttää tylsiksi käyneet vaatteet vähemmän tylsiksi. Tällaisen listan sain aikaiseksi, helpoimmasta niksistä vaikeimpaan.

1) Piilota se

Jos säilytystilaa on, voi tylsän vaatteen yksinkertaisesti toimittaa joksikin aikaa pois silmistä. Pakkaa tylsät vaatteet läpinäkymättömään laatikkoon ja varastoi laatikko jossain muualla kuin vaatekaapissa. Puolen vuoden- vuoden säilöminen raikastaa vaatteita ihmeesti.

2) Yhdistele se uudelleen

Ehkä tylsyyden tunnetta ei aiheuta vaate vaan koko asu? Voisiko vaatetta yhdistellä uudella tavalla? Vaihda asun housut hameeseen, lisää neuletakki, kokeile yhdistää vaate punaisen sijasta siniseen t-paitaan, kääri hihat tai kokeile korkkareiden sijasta saappaita. Jos ei kokeile, ei voi tietää mikä toimii.

3) Asusta se 

Jos vaatteesi tapaavat olla tylsiä, korjaantuuko tilanne varmasti kierrättämällä lisää sitäsamaa? Vai toisiko enemmän vaihtelua jos hankkisit puseron sijasta hienon korun? Mitä tylsempi perusvaate, sitä parempi tausta se on hienoille asusteille. Ennen kuin luovut tylsästä vaatteesta, varmista siis että sinulla on jonkinmoinen valikoima erilaisia asusteita, ne ovat mielestäsi tosi hienoja ja että vaihtelet asujesi ilmettä niiden avulla. Jos nämä ehdot eivät täyty, onnittelut: olet  löytänyt ongelman ytimen eikä se ole tylsä vaate. 

4) Tuunaa se

Vaihda napit, värjää pesukoneessa, lyhennä, koristele...tuunauskelpoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo vaateostoksilla. Tämän postauksen alkuun saattaneen paidan ilme muuttui täysin napit vaihtamalla. Tulevaisuudessa sille varmasti löytyy käyttöä. Yksityiskohdilla vaan on väliä. 

5) Analysoi se

Jos vaate näyttää itsepäisesti epämääräisen ikävältä, mieti vielä kertaalleen, onko siinä sittenkin jotakin oikeasti vialla. En nyt väitä että lihonut olisit, mutta kinnaako se ihan pikkuisen jostakin? Onko se kissankarvamagneetti? Onko siinä pieni reikä tai tahra jollainen ei häiritsisi ekojeesusta, mutta häiritsee sinua kuitenkin sen verran että vaate jää käyttämättä? Jos analyysi paljastaa vaatteesta vian, kiitä sitä kondomaisesti oppitunnista ja poista se. Muista saamasi oppi ja sovella sitä käytäntöön tilaisuuden tullen.

+1 Kierrätä se kotona. Saisiko siitä pölyrättejä? Kengänkiillotusliinoja? Napit talteen? Voisiko siitä yrittää ommella kangaskassin tai vaikka lautasliinoja? Jos voisit harkita ompelemista mutta et osaa, mikä olisi kierrätysmateriaalia parempi harjoittelumateriaali?

3 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Tämä oli hyvä!

Saara R kirjoitti...

Kiva kuulla!

loves2spin kirjoitti...

The translation leaves something to be desired, but I think I understand the gist of what you wrote. I've often wondered, why is it, I can have my wardrobe and be content, and then in a year or two, the items start to look "silly" to me and I don't want to wear them anymore? Your suggestions reminded me (happily) of when my first two children were very young, and they were born only 17 months apart, I would take half of the toys and put them in my closet, wait a few months and then trade them with the toys that were out for them to play with. They were so young, they thought they were getting new toys! Nearly everything I wear comes from a thrift store or yard sale. I have been very lucky that way, and also, then if I do get really tired of something, and have no use for the fabric, buttons, etc., I can re-donate it and get something else to wear. I know there are many in the world who have almost nothing to call their own or to wear. I suffer from "survivor's guilt" when it comes to clothing.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments