Parempia uutisia

Taas on mennyt yksi viikko unten mailla. Uutisia kurkkiessa näyttää siltä, että en ole menettänyt mitään, vaikken olekaan voinut seurata maailman (ja Suomen) kurjistumista ihan reaaliajassa. Kun aiheesta stressaaminen ja kiukuttelu on muutenkin minulle kiellettyä, ajattelin listata parit arkiset hyvät uutiset vuoden varrelta. Ehkä joku teistäkin kaipaa muistutusta siitä etteivät huonot uutiset ole koko totuus maailmanmenosta.

Kasvissyönnistä eri versioina on tullut kuluneena vuonna iso ruokatrendi. Markkinoille on tullut nyhtökauran ja härkiksen kaltaisia kiinnostavia uutuustuotteita. Yhä useampi ihminen on myös kekannut, ettei kaikkiruokaisuuskaan suinkaan tarkoita sitä että lihaa pitäisi syödä joka aterialla, tai edes joka päivä. Yleiseen tietoon on tullut myös, että on olemassa herkullisia kasvisruokia joiden voimalla jaksaa vaikka olisi ammattiurheilija. Muutos on hyväksi sekä ympäristölle että kansanterveydelle. 

Myös tavaraähky on valtavirtaistunut. Tavarapaljous ei enää ole tavoiteltavaa, ihailtavaa eikä menestyksen symboli. Raivaus ei sinänsä ole erityisen ekologista niin kauan kuin käytetylle tavaralle ei ole huomattavasti nykyistä suurempaa kysyntää. Myönteistä on silti se, että tavaraähky on myös erinomainen syy pohtia kriittisesti omaa kulutuskäyttäytymistä ja omia tarpeita. Ehkä määrän sijasta voisi panostaa laatuun? Ehkä kaikkea kivaa ei ole pakko omistaa? Onko tarve "päivittää" periaatteessa hyväkuntoisia ja toimivia esineitä todellinen tarve ensinkään? Pääsisiköhän jatkuvasta raivaamisen tarpeesta jos ostaisi vähemmän? Miten tämänkin vuoden hittilahjoiksi povataan juuri sellaista elektroniikkaa, hittilelua ja muotihärpäkettä jonka voi jo etukäteen luvata muuttuvan turhaksi roinaksi muutamassa vuodessa? Voisiko valita viisaammin? Onko enemmän aina parempi, vai olisiko yksinkertaisempi elämä sittenkin mukavampaa? Kun tarpeeksi moni miettii tällaisia, on käsillä iso muutos kohti kestävämpää elämäntapaa.

Muutama ilmastoskeptikko jaksaa vielä meuhkata lehtien kommenttipalstoilla, mutta yleinen tahtotila näyttää kääntyneen kohti halua hillitä ilmastonmuutosta vaikka on yhä hiukan epäselvää miten, sekä se halutaanko kaikki tarpeelliset toimet tehdä niin nopeasti kuin olisi syytä. Jostakin on kuitenkin aloitettava. Demokratiassa ja markkinataloudessa kansan vakuuttuminen ilmastonmuutoksen hillitsemisen tarpeellisuudesta on yhä suuri voima. Päästövenkoilu ei enää ole coolia, ja markkinauskovaisillekin on alkanut valjeta että elinkelvoton planeetta on talouskasvulle aivan hitonmoinen pitkän aikavälin hidaste. Tästä on hyvä jatkaa.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments