Tehtyä: kosmetiikkainventaario

Kosmetiikkavarastossani on tapahtunut viime aikoina myllerrystä. Meikkipussin paisumisesta se taisi alkaa. Sitten siirryin tekemään vähän inventaariota ja innostuin käyttämään ahkerasti vanhempia tuotteitani loppuun. Ahkera itsensä paapominen kotosalla kuuluu hoitosuunnitelmaan, ja silmänaluset ovat edelleen sitä luokkaa että meikkaaminen inspiroi kovasti. Toisaalta, inventoituani kynsilakkakätköni päätin ettei taloon tule ensimmäistäkään uutta kynsilakkaa ennen kuin olen käyttänyt pois vuosikertatavaraa. Joten pientä ostolakkoakin on ilmassa.


Sivussa olen oppinut kaikenlaista:

1) Kulutan kosmetiikkaa reilusti enemmän kuin luulin kuluttavani

Teen yhä saippuani ja shampooni itse, ja hiustenmuotoilutuotteeni rajoittuvat Puolison lakkapullolla käymiseen pari kertaa kuussa. Kaikenlaisia anti age-tuotteita vastustan ihan periaatteesta: aion vanheta juuri oikeaan tahtiin ja muistaa iloita eletystä elämästä. Kuulostaa ihanan minimalistiselta. Mutta sitten ovat meikit, kosteusvoidearsenaali, tuoksut, öljyt, vedet ja kaikenkarvaiset kylkiäiset. Se siitä minimalismista. Myönteistä on se, että tuotteet ovat käytössä eikä varastoja kaivellessa eteen tullut "ai mulla on tällainenkin"-hetkiä. 

2) Värikosmetiikka on äärimmäisen riittoisaa

Tulipa tässä päivänä eräänä mietittyä, olenko milloinkaan saanut kulutettua loppuun luomiväri- tai poskipunapalettia. Eipä tullut mieleen. Innostuin vähän googlettamaankin, ja tutkimus paljasti että asia on todellakin näin. Värikosmetiikka, etenkin puuterimaiset (onneksi hyvin säilyvät) tuotteet kuluvat todella hitaasti. Aiheesta on olemassa jopa hienoja laskelmia. Luomivärivarastoni riittänee ainakin 50-vuotispäiville asti, jos ei vanhene tai joudu onnettomuuteen ennen sitä. Hm. Voi olla, että ostolakkoni laajenee lähiaikoina.
Kosmetiikkablogien maailmasta löytyi myös useita kulutushaasteita joissa tavoitteena on käyttää loppuun vaikeasti kuluvia tuotteita.

3) Kosmetiikkaa tulee taloon tosi helposti

Kosmetiikkatuotteet ovat kuluvia ja pienikokoisia ja soveltuvat siten hyvin tuliaiseksi ja lahjaksi. Varastostani näkee, että taxfreessä on käyty... Lisäksi kosmetiikkavarastojani paisuttavat kylkiäis- ja kaupanpäällistuotteet sekä näytteet. Yllättävän suuri osa kynsilakoistani on tullut taloon jalkahoitojen kaupanpäällisinä. Ostolakkoilun lisäksi tarvitaan välillä myös reipasta kieltäytymistä. 
Viime aikoina olen koittanut käyttää erityisen ahkerasti näitä ei-ostettuja tuotteita, ne kun tahtovat unohtua kaapin pohjalle paljon helpommin kuin ne tuotteet jotka on itse ostanut omat tarpeet mielessä.

4) "Riittävä" on taas vaikea määritellä

Eri tuotteiden tarpeellisuus on vaikeasti määriteltävä asia. Periaatteessa suurin osa ihmiskunnasta on pärjännyt ja taitaa edelleenkin pärjätä minimaalisella tuotemäärällä. Kohtuullisen minimin laskelmiin sisältyy jonkin verran kosmetiikkaa, jopa meikkejä. Raja iloa tuovan luksuksen (jonka tällä hetkellä lasken itselläni aidoksi tarpeeksi) ja tympäisevän tavaraähkyn välillä on yksilöllinen ja häilyvä. Koska kosmetiikkakin vanhenee, ja koska ihmisellä on vain yksi keho, on olemassa myös käytännön sanelema raja sille kuinka paljon tuotteita ehtii järkevästi käyttämään loppuun ennen niiden vanhentumista.

5) Ekologisuus vaikuttaa ostopäätöksiini, mutta se ei ole ainoa vaikuttava seikka

Valikoimastani päätellen arvostan myös ostamisen helppoutta (esim. lähimarketin tuotteet), ylellisyyttä (selektiivinen kosmetiikka) ja tilaisuuden tullen kotimaisuuttakin. Myös oikein kauniit pakkaukset (terve vaan, Too Facedin poskipunat) voivat saada ostoksen tuntumaan sekä tarpeelliselta että onnistuneelta. Toisaalta, tuote joka on selkeästi epäekologinen tai epäeettinen (sisältää esim. mikrohelmiä tai erityisen epäilyttäviä kemikaaleja), on testattu eläimillä (nykyään muuten harvinaista sillä esim. EU:ssa kosmetiikan eläinkokeet ovat kiellettyjä, mutta esim. suosiota nostavan aasialaisen kosmetiikan kanssa olisin tosi tarkkana), on piraattituote jne. jää minulta ostamatta vaikka vaikuttaisi miten ihastuttavalta. Etiikka ja ihanteet ovat siis mielessä, vaikken luonnonkosmetiikkapuristi olekaan.

Inventaarion jälkeen kuvani kulutuksestani on taas hieman realistisempi. Lähtökohtaisesti tilanteeni on hyvä: varastoni eivät ole paisuneet älyttömiin mittoihin vaikka paikoitellen on hieman pienentämisen varaa, eikä mitään olennaista puutu. Inventaario muistutti kuitenkin siitä että etenkin hitaasti kuluvien tuotteiden (tuoksut, värikosmetiikka) ostamisessa on syytä olla tosi harkitseva jos haluaa tilanteen pysyvän jatkossakin hyvänä.

Onko teillä tehty lähiaikoina kosmetiikkainventaariota? Jos on, miltä näytti?

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments