Maisteltua: JärkiSärki on säilyke jossa on ideaa

Ekologisista ruokavalinnoista puheen ollen, Kulutusjuhla uutisoi hiljattain uudesta suomalaisesta kalajalosteesta, Järki särjestä. Päätin oitis jutun luettuani, että siinä on tuote joka pitää testata ensi tilassa.

Meillä syödään kiltisti kalaruokia pari-kolme kertaa viikossa, mutta koska kalatiskin ääreen pääsee vain kerran viikossa, valmistuu kala-ateria usein pakastekalasta tai säilyketonnikalasta (nyt kun sitäkin on alkanut näkymään MSC-sertifioituna). Monipuolisen ja maukkaan kalaruuan toimittaminen säännöllisesti Pientilan päivällispöytään on näissä oloissa kestohaaste. Tiedossa on sekin, että särjen syöminen on ekoteko. Särkihän on roskakalan maineessa ja järvien hoitokalastuksen seurauksena sitä on nostettu tonneittain suoraan kaatopaikoille. Vähentäähän särjen kalastus järvien rehevöitymistä. Teollisuuden käsitys on kuitenkin ollut, ettei särjen jalostaminen syötäväksi asti ole taloudellisesti kannattavaa. Eikä särki ole kotikokillekaan ihan helpoin kala. Minun käsissäni särkikokeilujen tulokset ovat olleet ruotoista ja pahaa, hädin tuskin syömäkelpoista purtavaa. Se ei vetele, etenkään kun ruokittavana on kulinaristisesti valveutunut Puoliso joka suhtautuu lievällä epäluulolla uusiin kalaruokiin ja on tottunut siihen että kotona ruoka on lähtökohtaisesti maukasta. Komppa-Seppälän luomutila ansaitsi selvästi mahdollisuuden. Särjen imagonkohotus ja kalan nostaminen kaatopaikantäytteestä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi turskille, tonnikaloille ja vastaaville on iso ekoteko. Järki särjen saama vastaanotto on ollut toistaiseksi hyvin myönteinen muuallakin kuin Kulutusjuhlassa -se on muun muassa ehdolla vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi- mutta viimeisen sanan sanovat tietysti kuluttajat jotka joko ottavat tai eivät ota uutuuden omakseen.

Keskon otettua Järki särjen valikoimiinsa sitä ilmaantui Lohjankin Citariin ja sitä kautta ostoskoriini. Päätin aloittaa fisusiin tutustumisen kalapastasta, sillä perusteella että siinä on ruoka josta on vaikea saada ihan hirveän pahaa. Ennakkoluuloja? Tunnustetaan! Särjen seuraksi pannulle pääsi silputtu sipuli, muutama vihreä oliivi ja kirsikkatomaatti sekä viimeiset jääkaapissa pyörineet aurinkokuivatut tomaatit. Pastaksi valitsin tummaa fusillia. Särki seuralaisineen lämpeni pannulla pastan kiehuessa.

 photo DSCN9274_zpsiwxtbhzp.jpg

Lopuksi yhdistin pastan särkisörsseliin ja viimeistelin annokset parmesanhunnulla.

 photo DSCN9278_zpsl3i9v7re.jpg

Kyllä ne Komppa-Seppälän tilalla osaavat! Järki särki ei ole lainkaan ruotoista, eikä häviä maussa yhtään purkkitonnikalalle. Kokeilun tomaattinen versio maistui pehmeän mausteiselle ja toimi pastassa oikein hyvin. Purkillisesta riittää juuri kahden hengen ateriaksi. Riittoisuus kuittaa hyvin tonnikalatölkkiä korkeamman hinnan. Täyssäilykkeenä Järki särki sopii hyvin kotivaran jatkoksi. Meidän perheen kannalta tuote on aivan loistava, ja pääsi pidemmittä mietinnöittä "tätä on aina oltava varastossa"-tuotteeksi.  

posted under , |

2 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

The translation is not good, but the food looks very good!

Saara R kirjoitti...

The food was good indeed!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments