Moraalinen motivaatio mietityttää taas: iso kuva kunniaan

Uutisvirrasta sattui silmiini juttu jossa kerrottiin, ettei netistä ostaminen olekaan erityisen ekologista. Yksi tärkeimmistä perusteluista johtopäätökselle oli, että näyttää siltä että ihmiset käyttävät ostosparatiiseissa kiertelemisestä säästyvän ajan muihin epäekologisiin aktiviteetteihin. Jos elämäntyyli haluttaisiin muuttaa ekologisemmaksi, näin ei tietenkään pitäisi olla vaan shoppailun tilalle pitäisi löytyä jotakin ympäristövaikutuksiltaan parempaa tekemistä.

Koko kuvio muistutti minua siitä tutkimuksesta jossa havaittiin ettei sähkölaitteiden ja rakennusten parantunut energiatehokkuus ole onnistunut vähentämään energiankulutusta. Teknologian kehittymisestä syntynyt säästö on syöty sillä että laitteita on entistä enemmän ja asuntojen koko on kasvanut. Kohtuullisuus ei ole riittänyt. Kun enemmän on ollut tarjolla, mahdollisuuteen on tartuttu innolla. 

Tämäntyyppisistä syistä en jaa Esko Valtaojan teknologiaoptimismia ja uskoa siihen että ihminen tulee ratkomaan suuretkin ongelmansa teknisellä kekseliäisyydellään. Vaikka tulevaisuus voi tuoda tullessaan uusia tapoja säästää energiaa ja ympäristöä, mikään ei nimittäin voi pakottaa meitä käyttämään uusia teknologioita viisaasti. Siihen tarvitaan moraalista motivaatiota, ja moraalinen motivaatio on niitä juttuja joita ei insinööritaidolla kehitetä. Hyve-etiikan kova väite jonka mukaan aidosti hyviin lopputuloksiin ei voida päästä muista kuin hyveellisistä motiiveista lähtien näyttää jälleen kyntensä. Edes reppu täynnä lupaavia teknologioita ja hyviä ideoita ei riitä, jos motivaatio puuttuu. Jos omaksumme nettishoppailun, energiaa säästävät laitteet tai jonkin muun lupaavan teknologian jostakin muusta syystä kuin siksi että pidämme ympäristöystävällisyyttä itseisarvona, on aivan mahdollista päätyä hukkaamaan uudet mahdollisuudet. Jos yksinkertaisesti pidämme muita asioita tärkeämpinä kuin ympäristönäkökulmaa, jäävät ympäristövaikutukset käytännössä onnen vaihteluiden heiteltäviksi.

Arjen ympäristökeskustelu pyörii usein pienten yksittäisten ongelmien ja tekojen ympärillä. Usein muita ihmisiä arvostellaan ja arvotetaan hyvinkin rankasti yksittäisten valintojen perusteella. Onko se järkevää, kun menestyksen ratkaisee lopulta iso kuva ja se ovatko ympäristöarvot ihmiselle aidosti itseisarvollisen tärkeitä? Arjen pienet valinnat voivat nivoutua isoon kuvaan monin tavoin. Jossain kontekstissa vaikkapa netistä ostaminen voi olla mielekäs ja toimiva osa ekologisesti kestävää elämäntapaa, toisten elämän iso kuva taas on sellainen että asia on oikeastaan samantekevä. Maailmanparantamisen kannalta olennaista olisikin pitää huolta isosta kuvasta ja pyrkiä tarjoamaan kansalle ennen kaikkea syitä ja perusteluja ympäristöstä välittämiseen.

7 kommenttia:

Aurinkokujalla kirjoitti...

Onneksi nykyään edes puhutaan ympäristöstä välittämisestä, mää oon niin vanha, että muistan hyvin ajan kun ympäristöstä ei vielä pukahettu sanallakaan, että silleen ollaan menossa parempaan suuntaan. Mistäköhän eksyin sun blogiin, no, lukijaksi kuitenkin liityin. Mä tykkään kaikista erilaisista blogeista. Ois kiva jos tulisit kylään myös Aurinkokujallekkin.

Mieletön migreenikko kirjoitti...

Oletko muuten käsitellyt blogissa teemaa kuluttajan vs yritysten ja lainsäätäjien etc. vastuu tai haluaisitko käsitellä? Itse näen aika ongelmallisena tämän nykytilanteen että eettinen vastuu jätetään yksittäisille kuluttajille, jotka jatkavat epäeettisten valintojen tekemistä koska a)eivät usko että voivat asioita muuttaa, ts. kollektiivinen kun kaikki ovat yhtä syyllisiä, ei kukaan ole syyllinen -ilmiö b)eivät usko, että on heidän vastuullaan kytätä yritysvastuuta tms. jotka kuuluisivat kuitenkin olla yritysten itsensä vastuulla c) heillä ei ole varaa (tästä oletkin kirjoittanut). Kuitenkin suurin osa ihmisistä haluaa olla niinkuin kaikki muutkin, ja vaikka aina löytyy elämäntapahippejä ja muita, kuten itsekin olen, niin enemmistö ei sitä ole ja voiko sitä heiltä vaatiakaan? Missä tulee sitten yksilönvapaus eteen? Jne.

loves2spin kirjoitti...

The translation of this post is not the best, but I wish to write an adage that I believe was said often during the Great Depression in 1930's... "Use it up. Wear it out. Make it do or do without."

Respect for others, for oneself, for the planet and the various inhabitants on that planet can be expressed by careful, frugal choices. Just because something exists doesn't mean we have to have it!

Saara R kirjoitti...

Aurinkokujalla: Tervetuoa lukijakuntaan! Käyn tutustumassa blogiisi heti kun vain ehdin. :)
Ympäristöstä puhutaan nykyään paljon enemmän kuin ennen, ja se on hyvä juttu. Tekojen osalta muutoksia on tapahtunut sekä hyvään että huonompaan suuntaan.

Mieletön Migreenikko: Kiitos postausideasta, aloin jo työstämään sitä!

Loves2spin: I'm impressed that you are able to get the basic idea of many of my posts via translator as well as you do. Either Google Translator has improved its somewhat notorious reputation (English and Finnish being quite different languages), or you are starting to learn Finnish without noticing! :D I have pondered moral motivation in quite many posts, especially in context of environmental ethics. Time and again, it's proven that it's not only necessary to do right things but the motives for doing those things must also be right.

loves2spin kirjoitti...

Yes, I agree with you completely. The translator is not excellent, but I can basically get the idea of what you are writing about. :)

neitipelko kirjoitti...

Minuakin on pitkään vaivannut Esko Valtaojan (ja muiden) teknologiaoptimismi. Monesta syystä. Ympäristövaikutusten lisäksi teknologian tuotantoon liittyy paljon ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisia tekijöitä, jotka tuskin tulevat korjaantumaan ihan heti.

Blogisi on mukava uusi tuttavuus! :)

Saara R kirjoitti...

loves2spin: That's nice to hear!

neitipelko: Tervetuloa lueskelemaan! Ihmisoikeuskysymykset ovat tosiaan oma ongelmavyyhtensä joka usein vähän unohtuu keskustelusta. Tekniikka ja keinottelukapitalismi ovat tiukkaan yhteen kietoutuneita. Onhan sekin jo aika erikoista miten vaikkapa vaateteollisuuden ongelmiin kiinnitetään suurta huomiota mutta teknolelujen tuotanto-olosuhteiden ongelmiin suhtaudutaan välttämättömänä pahana jota voi vain valitella (mutta jonka ei voi mitenkään odottaa vaikuttavan ostoksiin).

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments