Pihabongaus 2016

Pihabongaus 2016 käynnistyi jännittävissä olosuhteissa. Valtakunnan uutisissa, ja jopa meidän kylillä on puhuttu lintujen vähenemisestä. Sanovat viime kesän pesintöjen sujuneen huonosti. Omalla pihalla on ollut varsin vilkasta. Joitakin tuttuja lajeja kuten keltasirkkuja ja nokkavarpusia ei ole juurikaan näkynyt, mutta vastapainoksi varislinnut -varis ja harakka- ovat uskaltautuneet edellisiä vuosia rohkeammin ruokinnalle asti, ja rasvatangon myötä käpytikat (herra ja rouva) ovat ryhtyneet jokapäiväisiksi vieraiksi. Sää tänään sunnuntaina oli vaihtelevan pilvinen ja lämpötila oli pari astetta plussaa. Komeat kinokset ovat viikossa sulaneet ja paukkupakkaset väistyneet, mikä on selvästi vähentänyt linnunruuan kulutusta.

Tunnin aikana havaitsimme seuraavat lajit:

käpytikka 1 (herra käpytikka)
pikkuvarpunen 5 (missä loput???)
mustarastas 2
talitiainen 3
kesykyyhky 25
sinitiainen 2
naakka 10
harakka 2
varis 2

9 lajia, 52 yksilöä. 

Lajimäärä on pysynyt tavanomaisen rajoissa, huonoimpana vuonna meillä on nähty vain 7 lajia, hyvinä vuosina ollaan päästy yli kymmenen lajin. Yksilömäärä on laskenut selvästi muutamasta edellisestä vuodesta, mitä selittää selvä pieneneminen sekä pulu- että naakkaparvessa. Myöskään pihallamme tavallisesti päivystävä valtava pikkuvarpusparvi ei nyt saapunut paikalle, eikä pikkuvarpusten hangaround-lintujakaan (keltasirkku, viherpeippo, varpunen) sitten nähty. Sen sijaan tämän vuoden uudet vakkarit, käpytikka ja varislinnut, näyttäytyivät. Puluja ja naakkoja on yhä runsaasti, mutta kahden edellisen vuoden luvuista on tultu alas reippaasti. Liittyyköhän tämä jotenkin siihen ettei varpushaukkaakaan ole vielä tänä vuonna meillä näkynyt?

Tavalliseen tapaan, palaan aiheeseen vielä siinä vaiheessa kun valtakunnalliset tulokset saapuvat. 

Miten teidän pihabongauksenne sujui?

posted under |

1 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

Here where we live, the bird species and numbers observed seem to be as they always have. The winter has been mild, so far, and I feed our wild birds outside of our kitchen window. They are so sweet, welcome, and pretty!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments