Lintusirkus, ensimmäinen näytös

Sunnuntaina säätiedote lupaili vuoden ensimmäistä pakkasjaksoa ja lumimyräkkä riepotteli valtakuntaa. Oli aika kattaa pitopöytä lintusille, kokonaiset kolme viikkoa tavallista myöhemmin. Rahaa säästyi rutosti mutta Lintusirkusta oli ehtinyt jo ikävöidä. No, lunta saatiin Virkkalaan lopulta semmoisen sokerikuorrutuksen verran, ja säätiedotuskin on kääntynyt lupaamaan reilusti lämpenevää. Toisaalta tänä aamuna lämpömittari oli vielä kahdeksan astetta pakkasella, joten ehkei alotusaika ollut ihan pielessä.

Jos säät ovat hämmentäneet lintujen ruokkijat, niin eivät luontokappaleet tunnu olevan tilanteen tasalla yhtään sen paremmin. Puskaradio on toiminut tänäkin vuonna luotettavasti ja nopeasti ja kutsunut syöjät paikalle. Mutta keitä täällä onkaan liikenteessä? Ensimmäinen laudalle lennähtänyt lintu oli talitiainen, mikä Pientilan kansanperinteen mukaan tietää ihan tavallista lintutalvea. Mutta ennen ruokinnan alkua pihalla nähty harmaapäätikkakin oli selvä etiäinen jostakin. En ole varma, mistä. Ensimmäinen omituisuus on varislintujen invaasio. Naakkaparvi kuuluu tietysti lintulaudan peruskalustoon. Varikset ja harakat sen sijaan eivät ole ruokinnalle tulleet vaan ovat vilahdelleet vain kauempana. Nyt ruokinnalla on nähty molempia lajeja syömässä joka päivä, parin-kolmen edustajan voimin. 

Eivätkä pienet kummallisuudet siihen lopu. Pikkuvarpusparven jatkona pyörii perusvarpunen jonka erottaakin joukosta helposti tasaisen harmaammasta värityksestä. Mustarastaiden lisäksi pihalla pyörii yhä muutama räkättirastas. Eivät näytä oikein itsekään tietävän, miksi ne vielä roikkuvat täällä pakkasaamuja ihmettelemässä. Lienevätkö lukeneet liikaa lööppejä kun ei nokan suuntaaminen kohti Keski-Eurooppaa ole vielä houkuttanut?

Pulunryökäleetkin ovat täällä. Ne vaativat lisää arvostusta, nyt kun tiede on mennyt osoittamaan että puluparvi voi diagnosoida syöpiä yhtä luotettavasti kuin onkologian erikoislääkäri. Emme ole oikein vielä keksineet, miten uutiseen pitäisi suhtautua. Onneksi emme ole syöpälääkäreitä- jyväpalkalla toimivat kilpailijat saattavat hieman huolestuttaa nykyisessä kansantalouden tilanteessa. Tosin omat pulumme näyttävät edelleen sen verran pöhköltä porukalta että saavat jyvänsä jatkossakin vailla työvelvoitteita.

Tällaista meillä. Ainakin marrasajan synkkyys on alkanut hieman hellittää omituisten lintujen saapumisen myötä. Joko teilläpäin on aloitettu ruokinnat?

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments