La paix en Paris

"Mitä tässä voi tehdä?", kysyi Puoliso aamiaispöydässä luettuamme uusimmat tiedot Pariisin tapahtumista. Samaa kysymystä miettii varmaan moni muukin, joten ehkäpä minun on taas hyvä hetki jakaa tietoni. Pahan filosofia on alitutkittu, suhteellisen huonosti tunnettu (ja rahoitettu) filosofian ala, mutta tähän mennessä on silti saatu selville, miten käsittämättömän pahuuden rynniessä silmille tulee toimia.


Me tiedämme, mitä terroristit haluavat. He haluavat levittää pelkoa ja vihaa. He haluavat sotaa. He haluavat vetää sivistyneiden maiden ihmiset tasolleen. He haluavat että tavallisia länsimaissa asuvia rauhallisia muslimeja syrjitään ja syrjäytetään niin että he katkeroituvat, eristäytyvät, radikalisoituvat. He haluavat että otamme kopin heidän aloittamastaan hirviömäisyydestä, vastaamme vihaan viattomia kohtaan vihalla toisia viattomia kohtaan ja annamme siten lisää vauhtia pahan kierteelle. He haluavat vaientaa vapaan ajattelun, vapaan elämäntavan ja elämänilon. 

Se mitä nyt pitää tehdä, on yksinkertaisesti olla antamatta pahalle sitä mitä se haluaa. Pahaa ei voi tuhota, sillä tuhoaminen on täsmälleen sitä missä pahuudessa itsessään on kyse. Mutta pahan voi pysäyttää. Se on tietysti vaikeaa, ja siksi sille tielle on lähdetty aivan liian harvoin. Se on ensimmäisten primitiivireaktioidemme vastaista. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole, jos mielimme saada pahan aisoihin ja terroristit perääntymään. Älkää nyt käsittäkö väärin: tämä ei tarkoita sitä etteikö turvatoimien ja tiedustelun tarkistaminen ja parantaminen ole tarpeen. On vain ymmärrettävä, että terroristien ensisijainen kohde eivät ole turvatoimet ja tiedustelu vaan heidän inhoamansa kulttuuri, sivistys ja arvomaailma. Tehtävämme on osoittaa, etteivät kulttuurimme ja arvomaailmamme ole vain pumpulissa elämisen ja länsimaisen velttouden tuotosta vaan olennainen osa sitä keitä me olemme, jotain sellaista mitä ei voi hävittää kun vain tarpeeksi pelottelee ja tuhoaa.

Emme ole järjettömiä automaatteja, eikä se että tunnemme surua, kauhua ja suuttumusta pakota meitä toimimaan typerästi. Nämä tunteet kyllä tekevät pahalle ominaisista reagointitavoista houkuttelevia. Järjelle ja hyvälle on sen sijaan ominaista itsehillintä, harkinta ja pyrkimys toimia viisaasti sen sijaan että pyrkisimme vain tyydyttämään impulssimme. Meidän puolustettava arvojamme ja sivistystämme- mutta ei pahalle ominaisilla keinoilla. Niille meidän ei pidä antaa pikkusormeakaan. Sen sijaan nyt on vaalittava elämäniloa ja kieltäydyttävä pelkäämästä kun pelotellaan. On rakennettava sivistystä ja omaa kulttuuria. On pidettävä kiinni yhteiskunnan vapaudesta, mihin sisältyy se että annamme muslimiemme elää rauhassa muslimeina. On oltava rohkea arjessa, ei vain silloin kun tukena on uusin aseteknologia. On pidettävä kiinni siitä valosta ja elämänilosta mikä terroristeilta totaalisesti puuttuu. On rakennettava rauhaa, tasa-arvoa ja hyvinvointia. Sanalla sanoen, on pyrittävä olemaan kaikin tavoin erilainen kuin ne jotka haluavat hukuttaa maailmamme vihaan ja pelkoon. 

posted under , |

3 kommenttia:

Didli D kirjoitti...

Loistava kirjoitus!

Unknown kirjoitti...

Kiitos! Olen samaa mieltä kanssasi. Pahaa ei voiteta pahalla, vaan hyvällä. Ei mennä siihen pelkoon ja ahdistukseen, mihin terroristit toivovat meidät saavansa ja lisäävän paha oloa ja ahdistusta. Ollaan iloisia ja kiitollisia siitä hyvästä mitä meillä on ja maailmassa on. Lähetetään rauhaa ja rakkautta mielessämme koko maapallolle ja ihmisten sydämiin.

Saara R kirjoitti...

Kiitokset molemmille!

Unknown: On jännää, miten jotkut ovat nyt vahvasti tuoneet esiin sen käsityksensä että hyvä on luksusta johon on varaa vain rauhallisina aikoina ja tiukan paikan tullen pahalle ominaiset keinot auttavat. Ovatko ne koskaan auttaneet enemmän kuin luoneet ongelmia?

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments