"Kun kaikki muutkin" on huono syy myös somessa roikkumiseen

Some ei enää ole pelkkä mahdollisuuksien ja ystävyyden ihmemaa, vaan siinä on alettu näkemään huonoja puolia. Jatkuva mediavirta uuvuttaa, koukuttaa, vie aikaa tärkeämmiltä asioilta. Someraivo, kimppakauhistelu, pinnallisuuden ja esittämisen kulttuuri ärsyttävät. Mutta -näin muistetaan aina lopuksi sanoa- somessa on kuitenkin pakko olla. Muuten on vaikeaa pitää yhteyttä ystäviin (mitä tapahtui puhelimelle ja sähköpostille, tai peräti kasvokkain tapaamiselle?), osallistua tapahtumiin (Reaalimaailmassakin on muuten kaikenlaisia tapahtumia, mutta niitä varten pitää tietysti nousta sohvalta), ja ylipäätään pysyä sivistyneenä ihmisenä (kas, heimoajattelu ja pätemisen tarvehan ne siinä). Missä vaiheessa sähköpostin lähettämisestä, soittamisesta tai kahvilatreffien sopimisesta tuli "ponnistelua" jolta on järkevää yrittää säästää itseään? Miksi valittaa elämän hektisyyttä mutta suosia vaikkapa facebook-päivityksiä viestintäkeinona sen tehokkuuden vuoksi? Hidastaminen tarkoittaa määritelmällisestikin sitä että lasketaan tehoja. Tehdään määrällisesti vähemmän, mutta perusteellisemmin. Edetään hitaammin, mutta myös uuvutaan vähemmän ja nautitaan matkasta. Vältetään turhuuksia jotka sitovat resursseja mutta antavat takaisin kovin vähän, kuten loputtoman arvoltaan kyseenalaisen tietosilpun kuluttamista.

Kyllä minäkin ymmärrän, että monelle somesta on aitoa hyötyä ja iloa niin paljon ettei paasto houkuta. Seuraavia mietteitä ei olekaan suunnattu heille vaan niille joita mukana somessa pitävät pikemminkin epämääräiset pelot ja huoli Kaiken ulkopuolelle jäämisestä kuin se aito, merkittävä hyöty. Yksinkertaistajan perustaito on harkita kaikkea mitä elämän sisällöksi tarjotaan ja kysyä, onko se todella hyödyllistä ja kestävästi arvokasta. "En ole varma, mutta kun kaikki muut" on niin juuri niin hölmö ajatus kuin miltä se kirjoitettuna kuulostaakin. Kuten viime aikoina uutisvirrastakin on näkynyt, järkevyys ja järkevät valinnat eivät vielä vuonna 2015 ole kulttuuriamme parhaiten kuvaavia määreitä... Massan mukana pysyminen ei ole sellainen lisäarvo jota järkevä ihminen arvostaa, toisin kuin vaikkapa aika tärkeiden asioiden tekemiseen ja läheisten ihmissuhteiden vaalimiseen, viisaus ja ymmärrys joiden avulla ilmiöistä ei rakennu tunnekuohuja vaan ymmärrettäviä prosesseja, tai vaikka vanha kunnon ilo ja mielenrauha.

Minähän olen pysyväisluonteisella somepaastolla. Tai kai sitä tässä vaiheessa jo moni kutsuu kärryiltä pudottautumiseksi ainakin mielessään. En ole nähnyt tarvetta palata Facebookiin, avata twitter-tiliä tai alkaa tykittämään jännittävästä arjestani kuvia instagramiin. Olen kehittänyt elämääni paljon tärkeämpää puuhaa, ja tullut siihen tulokseen että "ihmissuhde" tarkoittaa minulle jotain ihan muuta kuin se että on tykkääjiä ja seuraajia. Kännykkäni älyominaisuudet ovat edelleen pois päältä. Välillä mietin että joku sovellus voisi olla kätevä, mutta sitten ovat ne huonot puolet, päällimmäisenä aiheellinen pelko muuttumisesta zombiksi joka on reaalimaailmassa paikalla vaan ei läsnä. Minulla on blogi, mutta postausten leviäminen sosiaalisessa mediassa on teidän, Rakkaiden Lukijoideni, varassa. Koska blogi on pysynyt vuodesta toiseen sitkeästi niin pienenä että kynsienlakkauksia ja halpahalliostoksia esittelevistä blogeista näkyvät vain perävalot, olen päätynyt siihen tulokseen että tässäkin puuhassa on perusideana ja arvon mittana jokin muu kuin kansansuosion määrä.

Niin että tänään minusta tuntui vain siltä että jonkun pitäisi sanoa, että vaikka somessa olisivat Kaikki ja kaikki, jokainen saa yhä edelleen vapaasti harkita, mihin, miten ja kuinka paljon osallistuu. Vai osallistuuko ollenkaan. Että elämää, tapahtumia ja ystäviä löytyy myös Reaalimaailmasta. Ettei somen huonoja puolia ole pakko vain sietää, vaan niiden vaikutuspiiristä voi myös yksinkertaisesti häipyä. Sen vastapainoksi ettei ole ihan jokaisessa tapahtumassa, ryhmässä ja kohussa mukana, myös säästyy monelta harmitukselta. Somen rajoittaminen ei ole maailmanloppu eikä sosiaalinen itsemurha. Ja elämään ilmaantuvilla tyhjiöillä on taipumus täyttyä. On totta, että  väki entisen Facebook-tilini kaverilistalta ei ole ilmestynyt Reaalimaailmaan. Mutta yllättäen Reaalimaailmastakin on löytynyt ihmisiä, ja päivitysten seuraamisesta vapautuneelle ajalle on löytynyt mielestäni parempaa käyttöä. Uutisvirrassa pysyy mukana lukemalla uutiset, ja muuten sivistys on vähän eri asia kuin muodikkuus ja heimotunnusten kantaminen. Sivistys ei vaadi polttoaineekseen tiliä uusimmassa sovelluksessa tai viimeisintä huutoa olevaa mobiililaitetta, vaan kulttuurin harrastaminen, lukeminen ja terveen uteliaisuuden vaaliminen riittävät loistavasti. On varmaan monia hyviä syitä olla mukana somessa, ja toivon että ihmiset osallistuvat niistä hyvistä syistä. Pelko ulkopuolelle jäämisestä, heimosta putoamisesta ja osattomuudesta, on kuitenkin huono syy.

2 kommenttia:

Mama Elf kirjoitti...

Aivan. Vähän samanlaisia mietteitä on ollut täälläkin päin. Pysyn somessa, mutta olen ihan vapaaehtoisesti rajoittanut käyttöäni siihen ja samanlaisista syistä kuin sinäkin. En ymmärrä, että on nykyään ok ottaa puhelin käteen ja vilkuilla ja kirjoitella sillä, kun on kasvokkain jonkun ihmisen kanssa vaikka kahvilla. Onneksi näitä himokäyttäjiä ei ole niinkään lähipiirissä, mutta olen kuullut ja nähnyt useinkin murinaa sellaisesta.

Kun kaikki muutkin on tosi huono syy ja ihan kaikenmoiseen...

Saara R kirjoitti...

No näin! Harkinnan tulokset näyttävät tietysti jokaisen kohdalla erilaisilta. Jos minulla ei olisi tätä blogia, kuluisi sama nettiaika varmaan jossai toisaalla.
Itsehän olen ollut paikalla jopa virallisessa kokouksessa jossa puheenjohtaja räpläsi taukoamatta tablettiaan niin että hommien hoitaminen jäi vähän sivuun. Se ei ole minun tulevaisuuteni...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments