Hävikkiviikon kunniaksi: kodin ruokahävikistä ja sen torjumisesta

Saasyödä.fi:n piirakkakaavion mukaan kotitalouden ruokahävikki jakautuu seuraavasti:


29% pois heitettävästä ruuasta on pilaantunutta
9% ruuasta ei vaikuta pilaantuneelta, mutta ei haluta ottaa riskiä (tähän kuulunevat esimerkiksi liian pitkäksi aikaa lämpimään unohtuneet ruuat)
10% ruokaa on sellaista mitä ei haluttu syödä enää
13% ruokaa valmistettiin liikaa
14% jäi lautastähteeksi
19% päiväys vanhentunut
7% ruuasta heitettiin pois muista syistä

Tätä kaaviota vastaan oli helppo alkaa miettiä omaa keittiökäyttäytymistä.

Ruuan pilaantuminen Meillä tahtoo pilaantua etenkin ostohedelmiä lähes viikottain. Pilaantumista vastaan auttavat se että yrittää ostaa vain sen verran kuin ruokaa kuluu, oikea säilytys sekä hyvin säilyvien ruoka-ainesten suosiminen. Esimerkiksi kaali ja porkkana eivät nahistu yhtä nopeasti kuin salaatti. Ostosten ja ruokalistan suunnittelu auttaa myös. Helposti pilaantuvat ruuat syödään mahdollisimman nopeasti, ja viikon edetessä siirrytään suosimaan paremmin säilyviä aineksia.
Lasken pilaantumiseksi myös pakastimeen vanhentuneet ruuat. Arkkupakastin on tältä osin vähän hankala- sen pohjalle tuppaa aina hautautumaan asioita.
Leivän kuivumisen ongelma on ratkaistu meillä niin että leivon kerran viikossa satsin sämpylöitä. Sämpylä on kätevä kerta-annos, ja pakasteessa satsi säilyy tuoreena. 

Ruoka ei vaikuta pilaantuneelta, mutta voi olla sitä
Esimerkiksi liian pitkäksi aikaa pöydälle unohtuneet ruuat laskettaneen tähän sarjaan. Meillä ei tapahdu tätä onneksi usein. 
Tälle hävikkimuodolle ei paljon mahda, paitsi jos pilaantumisepäilyjen syynä on luulotauti. 

Ruoka on sellaista mitä ei haluttu syödä enää/ Ruokaa valmistettiin liikaa
Teen usein ruokaa reilun annoksen josta riittää useammalle aterialle. Oikea osoite ylimääräisille annoksille on tietysti pakastin. On ihan kiva että kiireessä tai vaikka sairaana voi ottaa esiin annoksen hyvän omatunnon valmisruokaa. 
Jos ruokaa jää vähemmän kuin yksi annos, voi miettiä saisiko sen ujutettua jotenkin seuraavan aterian jatkoksi. 

Lautastähteet 
ja ruuanvalmistustähteet ovat melkein sama asia. Keittiökanista on jonkin verran apua salaatinnaattien, omenoiden ja muun pupunruuan syömisessä. Muuten lautastähteitä tulee lähinnä silloin jos jokin uusi resepti osoittautuu pahaksi. Ei siis kannata tehdä pahaa ruokaa! Osa sekä lautas- että ruuanvalmistustähteitä kuuluu "teoriassa syötävien" joukkoon, kuten monien vihannesten kuoret. Lasketaankohan ne hävikiksi?

Päiväys vanhentunut
Viimeinen käyttöpäivä on ehdoton, mutta parasta ennen-päiväykseen suhtaudutaan meillä varsin rennosti. Jos se vaikuttaa ihan syötävältä, se luultavasti on syötävää ainakin kunnolla kypsennettynä. Rentoudesta huolimatta, etenkin jääkaappituotteita menee meillä jonkin verran roskiin päiväyksen vanhentumisen takia. Jääkaapin perälle hautautuminen ja muutokset suunnitelmissa ovat yleisimmät selitykset siihen että näin pääsee välillä käymään.

Muut syyt
Tähän kohtaan mieleeni tulee epäsuoria syitä jotka edistävät ruokahävikin syntyä, vaikkeivät suoranaisesti aiheuta ruuan poisheittämistä.
-Pieni perhe, mikä tarkoittaa että toisinaan ruokaa joutuu ostamaan tarpeeseen nähden ylisuurissa pakkauksissa. Monet ainekset ovat toki hyvin säilyviä, mutta joskus tämä on ongelma. 
-Harvat kaupassakäyntivälit, jolloin esimerkiksi hedelmiä tulee ostettua reilummin ja huonolla onnella niitä ehtii pilaantua. Toisaalta kauppareissujen harventaminen on muuten monella tapaa järkevää ja edistää suunnitelmallista ruuanlaittoa jossa hyödynnetään hyvin säilyviä aineksia.
-Kokeilut ja eksoottiset keitokset mihin tarvitaan pieniä määriä erikoisia ainesosia joiden jämille on vaikea keksiä käyttöä. Meillä kokeilut pyritään rajoittamaan kertaan per viikko ja suurimman osan ajasta ruokalistan täyttävät tutuista raaka-aineista valmistetut suosikkireseptit.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko sanoa, että meillä ei oikeastaan tule juuri ollenkaan ruokahävikkiä. Ehkä ollaan tarpeeksi "köyhiä", että syödään ne ruoat, mitä ostetaan. Tai sitten vain harvinaisen nälkäisiä ;)

Oikeastaan ainoa syy miksi hävikkiä voisi syntyä, on se, että joskus tulee tehtyä vahingossa sen verran "pahaa" ruokaa, ettei sitä huvita syödä enää toista kertaa. Sellaiset ruoat tosin syötän sitten koiralle, joten tätäkään hävikkiä ei siis käytännössä synny. Ellei olisi koiraa, jolle tuon ruoan voi hyötykäyttää, niin varmaan pakottaisin itseni syömään ne ruoat loppuun. Toinen tapa hävikin syntymiseen on se, että joskus joku hedelmä tai vihannes joskus onkin homeessa/mädäntynyt jo seuraavana päivänä ostamisesta, mille ei tietenkään voi mitään.

Toisaalta ehkä suurin syy tähän hävikkittömyyteen on se, että meillä syödään jotain lähes koko ajan kun ollaan kotona. Jotain tekee aina mieli ja siinä sitten kaivellaan, mitä sattuu kaapeissa olemaan ja syödään. Joskus olis kai kiva, kun jäis kuivaa leipää hevoselle, mutta sitä ei ikinä jää, kun syödään kaikki leivät. On vain niin vaikea kuvitella, miten sitä ruokahävikkiä niin paljon syntyy ihmisillä, kun itsellä ei synny. Vaikka ei siis mitenkään pyritä hävikittömyyteen, se vaan on jotenkin itsestään selvyys.

Saara R kirjoitti...

Hieno saavutus!

Hedelmät kyllä pilaantuvat joskus harmillisen nopeasti vaikka ne kuinka yrittää valita huolellisesti. Toisaalta, ehkä näin on parempi kuin että ne olisi uitettu säilyntä- ja homeenestoaineissa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments