Haaste: pelastetaan suomalainen kulttuuri

Pakolaisten vyöryessä Euroopan rajoille ja murto-osan päätyessä lopulta Suomeenkin moni tuntee huolta siitä miten suomalainen kulttuuri säilyy monikulttuurisuuden puristuksessa. Suomenuskoisena ymmärrän ja jaan tämän huolen. Ja siksi ehdotan, että (todennäköisesti) erittäin vaikeista olosuhteista vaarallisen pakomatkan tehneiden ihmisten tylyttämisen sijaan toimisimme kulttuurimme hyväksi rakentavalla ja positiivisella tavalla. Suomalaisuuden "puolustaminen" on yhtä tyhjän kanssa jos meillä ei ole muuta puolustettavaa kuin keskikalja ja nakkikioskilla nahistelun kulttuuri. Jostain syystä suomalaisuuden tulevaisuudesta huolestuneet Perussuomalaisetkin ovat suhtautuneet nihkeästi kulttuurimäärärahojen kasvattamiseen. Aina voi kuitenkin toimia itse.


Ehdotankin, että tulevan syksyn aikana (siis tästä vuoden loppuun asti) jokainen suomalaisen kulttuurin säilymistä ja elinvoimaisuutta tärkeänä pitävä tekee seuraavat asiat ainakin kerran. Enemmän on aina parempi, ja vuodenvaihteen jälkeen saa jatkaa. Ja ystävät ja omaiset saa pyytää mukaan. Eläköön suomalainen kulttuuri!

1. Osta ja lue yksi suomalaisen kirjailijan kirjoittama teos jota et ole ennen lukenut. Koska kirjojen kalleuden ei pidä olla esteenä, muistutan että uutuusteosten lisäksi alekirjat, divarikirjat ja äidin kirjahyllyssä kellastuvat klassikot lasketaan.
Bonus: lue lisäksi yksi suomalaista historiaa, esihistoriaa, kansanrunoutta, kansanperinnettä tai luonnonhistoriaa käsittelevä teos. 

2. Tee yksi käsityö jollakin perinteisellä tekniikalla. Siis neulo, virkkaa, kudo, neulaa kinnasneulalla, ompele käsin, vuole puukolla, nikkaroi tai puno vapaavalintainen esine. Jos et osaa mitään perinnetekniikkaa, opettele vaikka virkkaamaan isoäidin neliöitä tai veistämään pajupilli. 
Bonus: opettele uusi käsityötekniikka tai opeta taitaamasi käsityön lajia kaverillesi

3. Käy suomalaisen artistin konsertissa, suomalaisen taiteilijan taidenäyttelyssä, teatterissa, kulttuuritapahtumassa tai museossa. Määrärahahanat ovat tiukalla ja moni taiteentekijä saa työstään olemattoman pienen korvauksen. Harrastamalla kulttuuria kuitenkin rakennat kulttuuria.
Bonus: Varakkailta vaaditaan tietysti enemmän. Jos olet varoissasi, osta yksi suomalaisen suunnittelijan esine tai vaate.

4. Valmista tai leivo perinteistä ruokaa keskiajan keitoksista mummolan makuihin ainakin kerran. Hernesoppaa, karjalanpaistia, marjakiisseliä, ruisleipää, pannaria, sienisalaattia... Myös säilöntä lasketaan perinneruuan teoksi. Perinteet säilyvät kun niitä vaalitaan kotona. 
Bonus: Tee jotakin itsellesi uutta ruokalajia, tai suorita tehtävä triathlonina (ruuanlaitto, leivonta ja säilöntä).

5. Ei unohdeta ruumiinkulttuuria! Harrasta jotakin erityisen suomalaiseksi miellettyä liikuntalajia tai käy katsomassa sellaisen lajin kilpailuja.  Katsomassa käymiseksi lasketaan kotikatsomossa istuminen, jos mukana on ainakin yksi kaveri.
Bonus: suorita tehtävä kahdessa osassa: urheile itse ja käy urheilutapahtumassa.

Kuka tulee mukaan?

posted under , , |

2 kommenttia:

Ana kirjoitti...

1-5 tehty (ei ehkä kaikkia joka vuosi, mutta ainakin tänä vuonna jep kaikki :-D)

Saara R kirjoitti...

Samoin! Otan syksyllä kuitenkin uuden kierroksen. Ja bonuskohdat tekemällä saa vähän lisää haastetta. Pöydällä odottaa jo lukematon Virpi Hämeen-Anttila, puikoilla on neule, kalenterissa ainakin Lohjansaaren kekri, harrastan jo sauvakävelyä, säilöntä ja monet perinneruuat sopivat hyvin syksyyn...Tarkemmin ajatellen tämäkin kierros menisi aika omalla painollaan, mutta ehkä kuitenkin keksin itselleni vähän lisähaastetta.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments