Epäkesä

On olemassa ihmisiä joille tämäkin kesä on ihan ok. Tähän mennessä vastaan tulleet lajin edustajat ovat olleet kaupunkilaisia. Meillä elämä on vain sekaisin, ja olo asianmukaisen apea. Tänä kesänä voimme "iloita" siitä ettei keittiön polttopahvipino ehdi kasvaa puuhellan kesätauon aikana vuorenkorkuiseksi koska näillä säillä voi ihan hyvin tehdä tulen puuhellaan silloin tällöin ilman pelkoa keittiön kuumenemisesta saunaksi. On aikaa lukea ja rentoutua käsitöiden parissa. Ihokaan ei ole kirjavana hyttysenpuremista ja naarmuista, on tämä sateen pitäminen niin turvallista. Kasvimaalla ei olla paljon raadettu, koska kaatosateet. Satovyöryäkään ei tarvitse pelätä, sillä monet viljelyskasvit ovat jo masentuneet ja luovuttaneet. Myöskään rannalle ehtimisestä ei tarvitse stressata. Ympärillä on kotiviidakon vehreys, mutta käyttäydymme melkein kuin olisi talvi. Luonnotonta menoa.

Jos nyt punnitaan puutarhurin taidot, niin meidän taitomme ja tahtotilamme on heppoisiksi havaittu. Kasvimaalla ei ole katosviritelmiä eikä uusia ojia. Tilanne on tietysti sen mukainen. Huono, muttei täysi katastrofi, sillä kun on monipuolisesti kylvänyt, aina jokin selviää ja joku jopa viihtyy.Salaatti on kukoistanut. Lehtikaalit ja valkosipulit pärjäävät missä vaan, jopa ankeimmassa kesässä puoleen vuosisataan. Puolison mansikkamaa on saanut lentävän lähdön. Tomaattia tulee amppelista, perunan ja juuresten tilanteen näkee myöhemmin. Eniten kuitenkin rehottaa kiitollisuus: siitä että säät koettelevat Suomenmaata nyt kun kasvimaata voi pitää harrastuksena jonka varassa perheen elanto ei ratkaisevasti riipu.

Ja metsän emännän pöydät notkuvat. Meiltäkin on jo kipaistu poimimaan mustikoita ja kauniita kantarelleja, ja sään salliessa viikonloppuna on tarkoitus ehtiä lähimetsään toisenkin kerran. Kantarellipastaa ja mustikkapiirakkaa mupeltaessa epäkesäkin unohtuu nopeasti. Hetken ajan ruokapöydän ääressä vallitsee satokauden rikas tunnelma.


posted under , , |

3 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Tämähän on aivan loistava kesä! Vaikka olisi kuumia aaltoja, ei tule liian hiki puutarhatöissä. Ja sain jo keväällä Syöpäklinikalla koko vuoden annoksen säteilyä; en olisi kumminkaan saanut olla auringossa. Olen myös laiska kastelemaan kasvimaata, mutta nyt onnistuu silti kaikki. Niin että sori, sää taisi tulla mun tilauksesta.

Mama Elf kirjoitti...

Näyttää epäkesä vaivaavan pohjoista Eurooppaa; täällä ollaan hieman paremmissa kantimissa, mutta vain siksi, että keskilämpötila on pitkästi edullinen kasvulle. Ei niin, että lämpöä olisi ollut tavalliseen tapaan, mutta jotain kuitenkin syödään, hieman vähemmän kuin tavallisesti ja myöhässä. Ja ihan samaa ajattelin juuri muutama päivä sitten; nyt oli tämmönen vuosi, mutta perheeni ja minä emme sittenkään näe nälkää ensi talvena. Ollaan onnekkaita tässä maailmassa.

Saara R kirjoitti...

Keskeneräinen: Puutarhatöissä? Ehkä teillä on satanut vähän vähemmän kuin meillä...

Mama Elf: Ei meilläkään ole ihan täydellistä katoa, vain huono vuosi.Kasvukauden pituus ei välttämättä jää kovin lyhyeksi kun kevät kuitenkin alkoi aikaisin. Lämpösummaa ei vain tahdo kertyä. Onneksi kaupasta saa jopa kesän kasviksia, vaikkakin kasvihuoneversioina.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments