Pelkotiloja

Hallitusohjelma on luettu. On tehty Hesarin nettitesti joka paljasti että kaavailluista leikkureista viisi osuu meidän perheeseen. Niistä ei tee mieli valittaa yhtään, ovathan meihin osuvat leikkurit sellaisia mitkä lasken hyväosaisten leikkureiksi. 

Valitan sen sijaan koulutussäästöistä. Hallituspuolueet ilmeisesti haluavat varmistaa tulevaisuuden äänisaaliit nipistämällä koulutuksesta. Tietämättömään ja mediakritiikkiä oppimattomaan kansaan voivat upota Kokoomuksen työväenpuoluemainokset, Kepun koulutuslupaukset ja Perussuomalaisten veteraanien kunnioitus täydestä. Todellisuudessa tilanne on se että hyväosaisia pyydetään kauniisti talkoisiin siinä missä köyhimmät yksinkertaisesti lyödään lyttyyn. Kuukaudessa koulutukseen on ilmaantunut 600 miljoonan euron säästötarve. Ammattitutkinnoista halutaan kaksivuotisia, korkeakouluissa nipistetään aina vain "hallinnosta" vaikka tosiasia on se, että hallinnolliset virat pitkälti lakkautettiin jo aikaisemmilla säästökuureilla vuosituhannen alussa. Seuraavaksi tulilinjalla on pakosti professuureja ja kokonaisia pieniä oppiaineita. Tiedeväki voi mennä vaikka puistoon vetämään keskustelupiirejä, sillä myös Suomen Akatemialta ja Tekesiltä leikataan (taas). Tai ehkä tohtorit voi laittaa katuja lakaisemaan, siitäpähän oppivat ettei oppineisuus tee ihmisestä parempaa. Veteraaneille ja lotille voi pitää vaikka nationalistisia kiitospuheita samalla kun vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta leikataan ja hoitajien pätevyysvaatimuksia väljennetään. Joka tapauksessa hoitotyö on kutsumustyö, ei lähihoitajan luonto salli jättää vanhusta kovin suureen pulaan vaikka resurssit inhimillisen ja hyvän työn tekemiseen olisi viety kokonaan.

Vaan turvallisuusmäärärahoihin ei kosketa. Turvallisuuden perustekijöitä kuten tasa-arvoa, perustoimeentuloa ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta nakerretaan, joten poliisin pamputusresurssit on turvattava. Huolestua voisi ehkä siitäkin, että vain pamputusresurssit turvataan, sillä oikeuksien työtaakkaa on ajateltu kevennettäviksi siirtämällä yhä suurempi osa rikoksista rangaistusmääräysmenettelyyn. Tarkoittaako tämä sitä että oikeudella on paremmin aikaa vakavien rikosten käsittelyyn vaiko sitä että yhä harvempi rikoksesta syytetty saa mahdollisuuden avustajaan ja oman näkemyksensä kertomiseen ennen rangaistuksen ilmoittamista? Kyllä, rangaistusmääräyksestä voi valittaa, mutta jo tehtyyn päätökseen kohdistuva valitusmenettely on aivan eri tilanne kuin oikeudenkäynti jossa syytetyllä on mahdollisuus aidosti puolustautua ennen päätöksentekoa. Eikö ns. pienillä rikoksilla, niihin syyllistyvillä ja niistä kärsivällä yhteiskunnalla ole väliä? Ja oliko olemassa jokin syy sille miksi yhteiskunnassa on tähän asti ajateltu, että syyttäjän ja tuomarin roolit on viisasta pitää erillään toisistaan? Kyllä muistaakseni, mutta toisaalta ne kirjat joiden perusteella tähän käsitykseen olen tullut, olivat paperimuodossa ja siten so last season tässä digiyhteiskunnassa...

Minulle on viime viikkoina hallituksen muodostumista seuratessani kehittynyt kaikenlaisia jänniä pelkotiloja. Toisaalta: tätähän kansan enemmistö halusi? Tai jos ei suoranaisesti halunnut, niin ei se paljon haitannutkaan, päätellen nukkuvien puolueen vankkumattomasta suosiosta. Haluttiin leikkauksia, ei mitään veronkorotuksia joiden ansiosta säästötalkoisiin osallistumisesta olisi tullut ihan pakollista hyväosaisillekin joiden kuluttamat yhteiskunnan palvelut eivät ole konkreettisia terveys- koulutus- ja sosiaalipalveluita. Eikä ainakaan velkaantumisen haitallisuuden syvempää analyysiä, vaan semmoisia madonlukuja että näkyy ja tuntuu. Maailma kaikessa viheliäisyydessään on enimmäkseen sellainen kuin sen halutaankin olevan. Joten en itke. Sen sijaan koitan välttää Pientilalta poistumista lähivuosina ja käyttää aikaa maanviljelyn ohessa sen miettimiseen, mistä valtakunnalle löytyisi hieman parempia haluja.

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments