Henkilökohtaista, kulttuurista

Maku. Mikä voisikaan olla henkilökohtaisempaa? Minun musiikkimakuni, lempiruokani, pukeutumismieltymykseni, urheilulajini, sekä tietysti rakkaat inhokkini. Kun kerron sinulle maustani, sinulle muodostuu heti jonkinlainen käsitys siitä millainen menijä olen. Ja koska itsekin olen sitä mieltä että käsitys on oikeansuuntainen, kerron ja ilmaisen makumieltymyksiäni, mutta perisuomalaiseen tapaan tietysti esitän sujuvasti että jokaisella on oma makunsa ja että kaikki maut ovat yhtä hyviä.Vain hiljaa sisimmässäni voin ulottaa hyvinkin luontevasti halveksunnan tunteeni inhoamistani kulttuuri-ilmiöistä ihmisiin jotka ovat niistä innoissaan ja olla sitä mieltä että se mikä on minun makuni mukaista on kuitenkin jollakin määrittelemättömällä tavalla myös objektiivisesti erityisen hienoa.

Tässäpä jo tulikin esiin liuta syitä minkä vuoksi ihmisen on hyvä vaivata päätään sosiologialla. Semi Purhosen ja hänen tutkimusryhmänsä laajasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimushankkeesta kokoama kirja Suomalainen maku. Kulttuuripääoma, kulutus ja elämäntyylien sosiaalinen eriytyminen on päälle 400-sivuisena opuksena perusteellinen katsaus suomalaiseen 2000-luvun alkupuolen makuun. Kirjassa on paljonkin mielenkiintoisia havaintoja, mutta tärkein oli taas se sanoma joka oli päässyt minulta jo hieman unohtumaan: yksityinen ei ole ihan niin yksityistä kuin äkkiseltään kuvittelisi. Tutkimuksen merkittävä tulos on, että suomalaisten maut ovat jakautuneet hyvin harmonisesti iän, koulutuksellisen ja taloudellisen aseman mukaan. Eetikkona tästä voi vetää sujuvasti sen opetuksen, että arvostellessaan ihmisen makua tulee helposti arvostelleeksi myös tämän yhteiskunnallista asemaa. Epälegitiimiin, vähän arvostettuun kulttuuriin, kuuluvat ilmiöt ovat tyypillisesti vanhojen, maalaisten, vähävaraisten ja vähän koulutettujen ihmisten suosiossa. Vastaavasti suurinta arvostusta nauttivat kulttuuri-ilmiöt ovat suosituimpia yhteiskunnan vihreimmillä oksilla. Näin nuoruutta, urbaania elämäntyyliä, korkeaa koulutusta ja suuria tuloja arvostava kulttuuri uusintaa itseään.

Keskivaiheille sijoittuvat ne kulttuurin muodot jotka nauttivat laajaa suosiota ja voivat siten yhdistää sellaisia ihmisiä joilla yleisesti ottaen näyttää olevan vain vähän yhteistä. Nämä kulttuurin muodot ovat "hyviä small talkin aiheita". Jääkiekon MM-kisat tai suosituimmat tv-sarjat ovat niitä asioita joista perillä oleminen auttaa kovasti arkisessa sosialisoimisessa (kuten itsekin olen saanut monta kertaa harmikseni huomata). Keskiluokkaisuus on kulttuurissakin ärsyttämätöntä, massojen ulottuvilla olevaa -ja juuri sen verran pureskelua vaativaa etteivät aivan kaikki kuitenkaan pääse siihen kiinni.

Kaikessa ainutlaatuisuudessani huomaan, että minunkin makumieltymysteni päälinjoja saa selitettyä hyvin pitkälle taustatekijöillä. Sitä sosiologikaan ei tiedä, miksi pidän impressionismista enemmän kuin Picassosta, mutta siitä että ylipäätään pohdiskelen koko juttua, hänellä on paljonkin sanottavaa. Maun paradoksi on siinä, että valitsemme mieltymyksemme vapaasti, mutta etenkin alimpien luokkien elämään tutustuessa käy selväksi että valinnoissa on mukana paljon välttämättömyyttä. Ei ole sattumaa että epälegitiimin maun edustajat ovat muiltakin ominaisuuksiltaan yhteiskunnan vähiten coolia väkeä. Kirjan luettuani suomalainen tapa puhua makuasioista varovasti, jopa ylikorrektisti, tuntuu sosiaalisen viisauden muodolta. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö makuasioihin voisi liittyä myös moraalisia ulottuvuuksia jotka eivät ole yhdentekeviä. Moraalisia valintoja ei voi kuitata makuasioiksi, mutta jos haluaa parantaa maailmaa on tärkeää tunnistaa myös paheksuttavia ilmiöitä edistävät (tai hyvien ilmiöiden leviämistä haittaavat) kulttuuriset tekijät jotka ohjaavat ainutlaatuisten makujemme muodostumista.

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments