Ei meillä ole sovinismia, ei...

Lotta Aarikan vastaanottama paskamyrsky oli yksittäistapaus. Se ei ilmennä mitään Suomessa ja suomalaisessa netissä vaikuttavaa naisvihamielisyyden kulttuuria. Ehei. Ei Suomessa semmoista ole. Hassua on vain se, miten yksittäistapauksia on ilmennyt lisää. Oli tämä naisteekkarin työnhakufarssi. Oli kansanedustajan herkkulihajuttu.  Ja nyt uusimpana, nettihostiilien kohteeksi on joutunut nainen joka kehtasi huomauttaa Sinerbrychoffille, ettei venäläisjääkiekkoilijoiden halventaminen tytöttelemällä ollut kivaa. Mistä Sinerbrychoffilla oltiin samaa mieltä, pahoiteltiin ja luvattiin ottaa opiksi. Tarina olisi voinut loppua tähän. Niin olisi ollut hyvä. Feministit olisivat olleet tyytyväisiä ja kaikki hieman entistä viisaampia. Mutta niin ei käynyt. Sen sijaan nettihostiillit ovat jälleen tehneet kaikkensa osoittaakseen, että sovinismin kulttuuri elää ja kiusaa naisia.


Joten, ihan vain viime viikon uutisvirran valossa: voitaisiinko jo harkita yksittäistapausretoriikan kuoppaamista ja lähteä siitä että yksittäistapauksetkin ovat liikaa jos ne ovat aitoa, kärsimystä aiheuttavaa perseilyä? Voitaisiinko myöntää, että vaikka kukaan ei sitä haluaisi ja vaikka se on tasa-arvon mallimaana itseään pitäneessä valtakunnassa tosi noloa, sovinistit ovat yhä täällä? Ehkä kannattaisi miettiä vaikka sitä, miten kivikautiset asenteet ovat päässeet periytymään nettisukupolven edustajille asti. Voitaisiinko jopa lakata etsimästä vikaa provosoivista, huumorintajuttomista ja herkkänahkaisista naisista ja lähteä siitä että huonosti käyttäytyminen on kuitenkin se perimmäinen, isompi vääryys jonka tekijät ansaitsevat tulla paheksutuiksi. Voisimmeko lakata keskustelemasta siitä miten naiset voivat välttää maalitauluksi joutumisen ja alkaa nähdä ongelmana sen ettei kaikilla yhteiskunnassamme elävillä yksilöillä ole alkeellisiakaan käytöstapoja? Voitaisiinko miettiä, mikä on mennyt pieleen kun jotkut kuvittelevat että naisvihamielinen mölyäminen on hyväksyttävää, ehkä peräti miehekästä?

Olisi tosi kiva jos näin voitaisiin tehdä, mutta en nyt ala hengitystä pidättämään.

posted under , |

2 kommenttia:

Mieletön migreenikko kirjoitti...

Sitä olen miettinyt, että jos joku nostaa eteen rotu- tai ikäsyrjintätapauksen, niin kukaan ei tule hyssyttelemään tai sanomaan että se nyt oli vain sellainen yksittäistapaus, eihän sitä nyt lasketa jos kerran käyttää n-sanaa. Ilmeisesti kuitenkin koska miehet eivät naisiin kohdistamansa häirinnän ja syrjinnän kohteeksi itse joudu, sitä ei ole olemassa. Naisten subjektiivinen kokemus asiasta ei voi olla muuta kuin väärä.

Ihan mielenkiintoista seurata sitäkin, millaista palautetta saavat miespuoliset seksismiin puuttuvat bloggaajat ym. ja millaista naispuoliset. En ole nähnyt miestä kertaakaan haukuttavan hiekkapilluksi, huoraksi tai vastaavaksi, uhattavan raiskauksella tai syytettävän puutteessa olemisesta. Jotenkin se sama asia muuttuu asiaksi sillä sekunnilla kun se tulee miehen suusta.

Saara R kirjoitti...

Niin. Vaikeuttaakohan ongelman havaitsemista se, että lukumääräisesti naiset eivät ole mikään vähemmistö toisin kuin vaikkapa tummaihoiset tai tietyn ikäryhmän edustajat. Voiko muka puolta kansakunnasta syrjiä menestyksekkäästi? Kulttuuriin ja rakenteisiin kätkeytyvää syrjintää on vaikea hahmottaa -ja toisaalta ongelmana on myös vähättelyn kulttuuri. Naiset nyt nostavat metelin kaikesta. Toisaalta jos miestä kohdellaan epäasiallisesti, hänenkin pitää patriarkaatissa olla hiljaa sillä "valittaminen" on akkamaista...

Itse olen saanut koko blogin olemassaoloaikana vain yhden seksistisen vihakommentin (jonka jätin julkaisematta). Ehkä vähällä pääsemiseni kuitenkin selittyy pitkälti sillä että jostain syystä tämä blogi ei muutenkaan ole kävijämääriin nähden mikään kommenttimagneetti.

Se onkin kyllä mielenkiintoista, miten loputtomasti naisellisessa seksuaalisuudessa on syyllistäjille aseita. On hävettävää olla huora, mutta myös pihtaava hiekkapillu. Ilmeisesti myös raiskauksen uhriksi joutumista pitäisi hävetä. Olen näistä jotain joskus kirjoittanutkin, mutta ehkä tulevaisuudessa pitää vielä jatkaa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments