Poissa muodista: vasemmistolaisuus

"Maailma on kaikessa viheliäisyydessään suunnilleen sellainen kuin sen halutaan olevan", oli ensimmäinen ajatus joka tuli mieleeni vaalituloksen valmistuttua. Minua ei lainkaan miellytä se millaisella sanomalla valtakunnan politiikassa on nyt menestytty. Osaajia, tekijöitä, päättäjiä ja vastuunkantajia meillä vaalimainosten mukaan on. Mutta missä ovat hyväsydämiset, lempeät ja välittävät? Poissa muodista, niin kuin usko hyvällä pärjäämiseen kait muutenkin on. Ihmiset aivan todella haluavat että valtakunnan asioista päättävät Hakkaraiset, Niikot, Kosket ja Juhantalot. Lisäksi kansalaiset tuntuvat luottavan edelleen isoihin, vakiintuneisiin nimiin, vaikka sitten ryvettyneisiinkin. Rikostuomiot ja huono maine eivät ole suuremmin äänestämistä häirinneet. 

Ei vaalitulos tietenkään läpeensä kurja ole. Menestyjien joukossa olivat myös Vihreät, maahanmuuttajat ja nuoret naiset. Se on myönteistä, mutta fakta on ettei mikään näistä ryhmistä ole kovin suuri. Vihreiden 15 paikkaa ja vaalivoitto saattaa antaa hyvät asemat hallitusneuvotteluihin, mutta porvarihallitus voi vielä osoittautua tuuliseksi paikaksi tehdä edistyksellistä politiikkaa ja puolustaa tehokkaasti ympäristöarvoja. Ympäristökysymysten käsittelyyn tulevat vaikuttamaan hyvin paljon ministerivalinnat. Ehdittiinpä edellisellä nilkuttavalla hallituskaudella nähdä sekin, millaista taantumusta ahneuden asialla oleva ympäristöministeri voi saada aikaan lyhyessä ajassa. Tässä vaiheessa voi kuitenkin vielä toivoa käännettä parempaan, olkoonkin ettei vaalitulos jätä epäselväksi sitä seikkaa että moni kansalainen on ollut myös äänestykopissa vakaasti sitä mieltä että ympäristöongelmien hoitaminen ja kestävämmän elämäntavan etsiminen on Jonkun Muun asia. Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonenkin uusi eduskuntapaikkansa.

Maahanmuuttajien nousu eduskuntaan kahden edustajan voimin oli tärkeä päänavaus, ja ehkä se on myös merkki siitä että maahanmuuttajataustaiset kansalaiset ovat nousemassa vastuunkantoon osallistuvaksi, vaikuttavaksi ja menestyväksi osaksi yhteiskuntaa. Nuorten naisten menestys puolestaan kertoo siitä että viime vuosien valtakunnanpolitiikan ukkoutumiskehitykselle saattaa tulla vielä loppu. Vasemmiston tappiota pohdittaessa on myös muistettava, että Vasemmisto on menettänyt paljon kannatustaan perussuomalaisille. Tämän päivän vasemmiston edistyksellinen ympäristöpolitiikka, feminismi ja asettuminen maahanmuuttajavastaisuuden vastavoimaksi eivät ole miellyttäneet läheskään kaikkia vanhan teollisuusvasemmiston kannattajia. Perussuomalaiset voivat siis ajaa tiettyjä vasemmistollekin tärkeitä tavoitteita- sikäli kun fiksumpien Persujen voimat eivät kulu törttöilijäosaston paimentamiseen. Vaihtoehtoisesti, alkavalla vaalikaudella Perussuomalaisten ja Vasemmiston erot saattavat jälleen kirkastua niille jotka ovat äänestäneet Perussuomalaisia perinteisempänä työläispuolueena. Sekään ei ehkä olisi huono asia.

Vasemmiston hyvinvointivaltiota puolustava politiikka on paljon rakentavampi yhteiskuntapolitiikan lähtökohta kuin oikeiston viljelemä retoriikka kansasta joka jakautuu työteliäisiin vastuunkantajiin ja laiskoihin loisijoihin, tai Perussuomalaisten viljelemä retoriikka kantasuomalaisista kansan tukipilareista joille kaikenlainen erilaisuus on vain uhka. Näkemys siitä että olemme kaikki samaa kansaa, samassa veneessä ja meidän on siksi pyrittävä tukemaan toisiamme, on ollut Suomen vahvuus menneinä vaikeina aikoina. Nyt se näkemys on vastatuulessa. Nähtäväksi jää, mitä uudet menestyksen reseptit tuovat tullessaan.

posted under , |

2 kommenttia:

kaisumarjatta kirjoitti...

olen hyvin pettynyt vaalitulokseen.. en vielä oikein usko rehelliseen yhteistöhön voimaan esim, noiden neljän kärjessä.. 4vuodessa voidaan saada aivan päinvastaisia tuloksia aikaan kuin vaalilupaukset.. jotka nyt oli lähinnä sanahelinää muutenkin, mainostoimistojen laatimia iskulauseita.. median suuri vaikutus näkyy, lehdistöthän ilmoitti jo vaalitulokset ennen vaaleja,politiikan ei pidä olla muoti ilmiö.. jos nyt on niin toivon että menee pian pois muodista.. ja 4 vuoden kuluttua viimeistään nousevat töihin nyt oppositioon jääneet, ja taas on suurin työ korjata edellisen hallituksen virheitä.. huhhuh tätä politiikkaa..

Saara R kirjoitti...

Minun puolestani kyselyissä voitaisiin pitää vaalirauha alkaen viikkoa ennen ennakkoäänestystä. On tosiaan älytöntä että voittajia ja häviäjiä aletaan leipomaan jo paljon ennen ääntenlaskua.

Politiikan ei pitäisi olla muoti-ilmiö...mutta demokratia on juuri sitä miksi äänestäjät sen tekevät.

Se on varma, että luvassa on mielenkiintoiset neljä vuotta.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments