Pihabongaus 2015: Pientilalla ja Suomenmaassa

Uudessa Tiira-lehdessä käsiteltiin taas Pihabongauksen tuloksia. Tavallisesti meidän piha on hämmästyttänyt lähinnä tavallisuudellaan. Tämän vuoden bongaus oli omissa tilastoissamme keskinkertainen ja hyvin lintutalvea edustava, mutta valtakunnallisiin tuloksiin verratessa paljastui muutamia selviä eroja.

Kymmenestä yleisimmästä lajista meillä bongattiin seitsemän. Räkättirastaita, punatulkkuja ja tilhiä ei näkynyt. Punatulkku on meillä harvinaisuus, tilhiinkin törmää todennäköisemin lenkillä kuin omassa puutarhassa. Tänä talvena mustarastaat ovat olleet poikkeuksellisen runsaita, ja meidänkin bongaustunnin aikana näyttäytyi yksi. Välillä lautojen tarjonnasta on ollut nauttimassa tänä talvena neljäkin mustarastasta Keltasirkku oli valtakunnallisesti toiseksi yleisin laji. Meidän bongauksessa kävi naamaansa näyttämässä vain yksi yksilö.Se ei kyllä ole edustava tulos, epäilen että ryökäleet vain eivät halunneet tulla lasketuiksi. Reilu kymmenpäinen keltasirkkuparvi kun on meillä jokapäiväinen näky. Sitä ehkä selittää se, että pidämme toisella lintulaudalla aina siemenseosta jossa on mukana kauraa keltasirkkujen iloksi.

Talvi on ollut leuto ja sen ansiosta monet harvalukuiset talvehtijat ovat olleet keskivertoa yleisempiä. Jos mustarastaita ei lasketa, meidän pihalla tästä ei ole näkynyt merkkejä, sillä nokkavarpunenkin on säännöllinen satunnaisvieras. Tänä talvena on näkynyt vain yksi yksilö, joskus aikaisemmin niitä on ollut enemmänkin. Valtakunnallisesti varpusen kannat jatkavat laskemistaan ja pikkuvarpunen on runsastumassa. Meillä ei perusvarpusia ole koskaan nähtykään, ja pikkuvarpuset voivat tasaisen paksusti. Mielenkiintoisempi tulos oli, että viherpeipon kanta ei valtakunnallisesti ole toipumassa taannoisesta romahduksestaan. Meidän kolmen viherpeipon bongaustuloskin kertoo, että elpyminen on alkanut näillä main. Toivottavasti tämä trendi leviää.

Sellainen oli lintutalvi, nyt onkin jo aika tiirailla omenapuiden latvusten välistä kevään muuttajia.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments