7 tapaa puuttua ja auttaa nähdessään arjessa häirintää

Miksi kukaan ei puuttunut junassa tapahtuneeseen häirintään joka kärjistyi vähän myöhemmin joukkoraiskaukseksi? Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin siksi että muilla matkustajilla oli kiire paheksua tilannetta itsekseen (unohtaen samalla tiukasti että usein häirintääkin pahemmalta tuntuu kokemus siitä että muut antavat sille hiljaisen hyväksyntänsä), pelätä ettei heitä itseään huomattaisi ja toivoa hartaasti että Joku Muu tekisi jotakin. Vielä tavallisempia ovat tilanteet joissa öykkärille annetaan keskustelussa tai jopa päätöksenteossa tilaa ja myönnytyksiä koska kukaan ei halua "heittäytyä hankalaksi" vaan mieluummin leikkii että öykkäröijä ei olisi se hankalaksi heittäytyjä.

Tuhannenviidennensadannennen kerran: Joku Muu on satuolento. Tosiasiassa, jos haluaa että arjen ikäviin tilanteisiin puututaan, sen joutuu tekemään itse. Jos haluamme turvallisen arjen, meidän on ryhdyttävä itse turvallisiksi ihmisiksi jotka välittävät ja puuttuvat, vaikka se olisi miten pelottavaa ja vaivalloista ja sopisi kaikin puolin paremmin aivan toisenlaisille ihmisille. Jos emme tähän suostu niin turvattomassa ympäristössä, tuntemattomien ihmisten ja pimeiden kujien pelossa on omien kätöstemme jäljet. 

Koska häiriöihin puuttuminen on kovin vaikeaa, siihen on nyt olemassa selkeä ohjeistus.

Lyhyesti: 

1. Arvioi tilanteen turvallisuus. Jos pelkäät oman turvallisuutesi puolesta, soita 112.
             
2. Pysy rauhallisena.

3. Suuntaa tekijän huomio muualle.

4. Nimeä teko. 
Aloita sanomalla ääneen, mitä henkilö tekee ja pyydä häntä lopettamaan.
Kysy, tarvitseeko uhri apua ja osoita ettei hän ole yksin.

5. Hanki apua.
Vedä tilannetta seuraavat mukaan tilanteeseen katsomalla heitä silmiin ja pyytämällä apua. Tilanteessa älä keskity vain kovaäänisimpiin, vaan ota katsekontakti hiljaisiin seuraajiin tai myötäilijöihin. Soita tarvittaessa hätänumeroon 112.

6. Älä jätä uhria yksin.
Vaikka et olisi puuttunut tilanteeseen, jää uhrin seuraksi odottamaan avun saapumista. Kerro uhrille, että et hyväksy käytöstä.

7. Kerro näkemästäsi ja siitä miten puutuit tilanteeseen.
Rohkeus synnyttää rohkeutta. 

En malta olla muistuttamatta, että arjen vääryyksiin puuttuminen on mitä suurimmassa määrin oman edun mukaista vaikkei siltä lainkaan tunnukaan . Et voi pysyä hyvään pyrkivänä ihmisenä jollet yritä parhaasi mukaan toimia niin kuin hyvät ihmiset toimivat. Hiljainen paheksunta ei riitä mihinkään. Se on todellisuudessa kaikkea muuta kuin hiljaista sekaantumatta olemista- se on hartiavoimin raatamista turvattoman ympäristön ja lisääntyvän arjen aggression eteen.

posted under , , |

2 kommenttia:

loves2spin kirjoitti...

You are certainly right. In the face of cruelty or aggression of any kind, quiet disapproval is not enough. I have read of many times when someone is being attacked and people just pass by and do NOTHING. That is wrong. We must stand up for the victim. This reminds me of the account of "The Good Samaritan" in the Holy Bible. I also believe this applies to situations where we see another person being victimized emotionally. It is incumbent upon us, if we are good people, to help lift one another's burdens... sometimes just by listening, sometimes by taking action, sometimes by calling for help. (I found an English/Finish translator and so I do not perfectly understand your post, but I think I understand the gist of it.)

Saara R kirjoitti...

Yes, you got the idea right :). Perhaps those notorious online translators are improving a little!

This post was inspired by a recent occurrence in Helsinki where a young woman had been harassed in a train, and later the men who had harassed her followed when she left the train and committed a group rape. While there obviously is no excuse for the perpetrators of the crime, the whole thing just might have been avoided had other passengers in the train chosen to help the woman they saw being harassed. I can only hope that this has resulted in a few people resolving to act when they see someone in trouble.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments