Varhaiskevät

Sanovat, että kevät on tänä vuonna aikaisessa. No niinpä onkin, ainakin jos leikatuissa omenapuissa mitataan. Tällä hetkellä kokonaan leikattuina on seitsemän puuta. Minulla on sellainen tunne, että se olisi peräti ajankohdan ennätys- ihmeelliseltä se ainakin tuntuu, kun muistissa ovat vielä vuodet joina tähän aikaan omenatarhaan menosta on voinut vain unelmoida. Kaiken vaikuttaessa kaikkeen, uskallan jo varovaisesti unelmoida siitä että saisimme leikkuu-urakan myös vietyä loppuun aikaisin ja puutarhakauden alkuun tulisi lisäaikaa. Sille kyllä olisi käyttöä. Mutta unelmani pysyvät varovaisina suunnilleen siihen asti kun on aika palauttaa leikkurit varastoon. Vielä ehtii tapahtua mitä vain, vaikka minkälaista draamaa jonka johdosta päädymme leikkaamaan viimeiset puut paniikkitahdissa kevään hyökyessä niskaan.

Sisällä varhaiskevät hiipii perinteiseen tapaan ensiksi käsityönurkkaan. Siellä syntyy yhä neuleita talviseen tahtiin, mutta lankavarastoa kasvattamaan on saapunut iso kasa pastellivärisiä lankoja. Tarpeeseen tulevat, tietysti, sillä varhaiskevät on aikaa jolloin mieli haaveilee kevään väreistä mutta sääennuste kannustaa yhä tekemään villaisia valintoja. Neulotaan ja käytetään siis keväisen värisiä villoja, niin tämänkin kauden yli selvitään paleltumatta. 

Pisimpään talvi pitää pintansa keittiössä. Jääkaapin oveen kiinnitetyssä kausiruokakalenterissa maaliskuulla ja marraskuulla ei ole suurta eroa. Puutarha on samaa mieltä. Jos säät ovat oikein suotuisat, ensimmäisiä villivihanneksia ja yrttipenkin versoja päästään maistelemaan huhtikuussa. Sitä ennen ruokalistalta ei kannata suklaamunia kummempia kevään merkkejä etsiä. Todellinen kausiruokakevät koetaan vasta touko-kesäkuussa varhaissadon myötä. Siihen mennessä keittiön ulkopuolella ollaan jo kesäisissä tunnelmissa. Jos puutarhan kevättä on edeltänyt pitkä, työntäyteinen varhaiskevät, siellä voi olla vaikka mitä uutta.

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments