Tekstiilijätteiden kimppuun

Vuoden 2014 lankavaraston siivousprojekti päättyi tyydyttävään tulokseen. Lankavarastoon kirjautui miinusta 1062 grammaa, mikä ei ole paljon. Toisaalta saavutin kilon jämäpuuvillojenkulutustavoitteeni, joten varasto siistiytyi ja järkevöityi enemmän kuin lukemasta voisi päätellä. Samaan aikaan jatkoin vaatekaapin peränurkkien siivoamista. Kierrätykseen päätyi vain kohtuullinen määrä suhteellisen hyväkuntoisia vaatteita joiden merkittävin vika oli, että makuni on muuttunut vaatteiden ostamisen jälkeen eli 2000-luvulla. Loput päätin uusiokäyttää itse.

Kolmen vuoden siivoilun jälkeen lankani ovat nyt niin hyvässä järjestyksessä, että otan niiden kanssa nyt hyvällä omallatunnolla rennommin. Täsmätavoitteet sinne suuntaan saavat jäädä tauolle. Se on nyt kierrätyskangasvarastoni mikä näyttää räjähtäneeltä. Trikoota oli paljon, lisäksi kotona kierrätettäväksi päätyi paljon hyvää kangasta, etenkin puuvillatwilliä ja paitakangasta. Lisäksi pelastin uusiokäyttöä varten nappeja, taskuja, metallirenkaita ja nyörejä. Olen myös ahkeroinut kutomolla taloon uudet pyyheliinat, joten vanhoja froteisia pitäisi siivota uusiokäyttöön.

  Kierrätyskangasvarasto kasvoi siis reippaasti vaatevaraston pienenemisen myötä. Pilkoin täyteen ahdetun muovikassillisen verran vanhoja trikoovaatteita kengänkiillotusräteiksi. Toinen mokoma kassillinen odottaa satsin kulumista. Koska yksi ekoteko poikii helposti lisää, tässäkin on käynyt niin että olen ryhdistäytynyt entisestään kengänkiillotuksen alalla. Hyvinhoidetut kengät ovat paitsi hyvän näköiset, myös hoitamattomia pitkäikäisemmät. Trikoopaitoja voisi myös leikata matonkuteiksi, mutta siihen en lähde sillä minulla on jo reilusti matonkudetta kutomolle varastoituna. Täällä on listattu 39 hienoa uudelleenkäyttövinkkiä vanhoille t-paidoille. Mikään niistä ei aiheuttanut minussa suurta inspiraation puuskaa, mutta ehkäpä te innostutte?

Tämän kaiken tuloksena aloitan siis käsityövuoden 2015 ylitsepursuilevan kierrätyskangasvaraston kanssa. Koska kierrätettykin turha roina on turhaa roinaa, haastetta vaikeuttaa se että kierrätyskässäilyn tuotteidenkin on oltava aidosti tarpeellisia ja käyttökelpoisia. En tarvitse uusia tupsuja tai kangasrusetteja eivätkä cut out-teepparit sovi tyyliini. En tarvitse tilkkutyynyliinoja, pannumyssyä enkä kymmeniä kauppakasseja. Lisäksi olen edelleen sen lajin ompelija jolle suora sauma on saavutus, ei itsestäänselvyys. Lankavaraston kulutusprojekteistani olen oppinut kuitenkin sen, että jos ideoita alkaa etsimään, niitä alkaa myös kummasti löytymään.

Koska jämäily on hauskaa mutta tiukkapipoisuus ei niinkään, tavoitteenani on saada kierrätyskankaiden kulutus ainakin hyvälle alulle. Tänä vuonna aion valmistaa kotoa löytyvistä kankaista ja tilkuista 12 sellaista kierrätystyötä jollaisia en ole aiemmin tehnyt. Ehkä yhden kuussa, ehkä yhden kohtapuoliin ja 11 joulukuussa. Luottokierrätysprojektejani, kauniita kauppakasseja, ei siis lasketa! 

Oletteko te ottaneet alkavalle vuodelle käsityö- tai kierrätyshaasteita?

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments