Minimalismi on hyvä palvelija...tai sitten ei

Aluksi on sanottava hyvät asiat. Kun moni vihreä trendi on ollut viime vuosina laskusuunnassa, on hyvä että minimalismin monet versiot ovat jatkaneet arkivihreyden projektia. On hienoa, että enemmän on enemmän- mielenmaisema on saanut vastavoiman, ja että sen mukana on huomattu että yksinkertainenkin voi olla tyylikästä. On oikein terveellistä välillä kyseenalaistaa se tavaramäärä jonka olemme vähitellen tottuneet ottamaan itsestäänselvänä välttämättömyytenä ja miettiä asioita muistakin näkökulmista. 

Puhun tässä postauksessa minimalismin vähemmän eettisistä ja ekologisista tulkinnoista vain siksi että en ole nähnyt niitä missään käsiteltävän. Niistä kuitenkin pitäisi puhua, sillä vaikka minimalismi on parhaimmillaan arvokas yksinkertaisen elämäntavan muoto, siitä on olemassa myös muotoja jotka ovat vain kerskakulutuksen viherpestyjä versioita. 

Kaikki kaatopaikalle-minimalismi  Ekoherätyksen uusimmassa versiossa ahdistutaan turhaan tavaraan ja luovutaan siitä. Koska eihän ihminen paljoa  tarvitse. Uusi elämä ei kuitenkaan odota eikä tule hiljalleen. Jos vanhaa ei pysty järkevästi käyttämään loppuun ja kierrättämään, sen voi kärrätä vaikka kaatopaikalle. Ihminenhän on ekologinen silloin kun omistaa vain vähän, menneet ovat menneitä ja niin edelleen.

Korjausliike: Minimalismia voi soveltaa tuleviin ostoksiin. Viisastuminen voi näkyä myös siinä että käyttää vanhat rojunsa loppuun ja kierrättää niitä fiksusti.

Vain vähän...yhdellä kertaa-minimalismi Tällä ihmisellä on minivaatekaappi ja avara koti. Kaikki on kuitenkin viimeisen muodin mukaista. Minimalismissahan on olennaista se että tavaraa on vähän millä tahansa hetkellä, tavaravirtaa pidemmällä aikavälillä ei tarvitse miettiä. Kapselivaatevarasto on kapselivaatevarasto vaikka sen uusisi kokonaan sesongin vaihtuessa. Nih.

Korjausliike: Pidemmällä tähtäimellä rajat sille kuinka paljon kohtuuden rajoissa tavaraa voi kullakin hetkellä omistaa, ovat ihmeen väljät. Kokonaiskulutuksen määrä pitkällä aikavälillä on kuitenkin lienee se mikä itse kunkin ekologisuuden määrän ratkaisee. Ihminen on sillä lailla monimutkainen olento, että voi olla esimerkiksi järkevää pitää hieman isompaa vaatekaappia, jos se auttaa olemaan kyllästymättä vaatteisiin.

Vaatteet on mun aatteet-minimalismi Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, minimalismi ei viittaa vain tavaravuoren taltuttamisajatteluun, vaan on myös nimitys tietynlaiselle pukeutumistyylille. Itseään voi siis kutsua minimalistiksi niin kauan kuin look on oikea. Samalla on epäilyttävää, jos minimalistiksi itseään nimittää ihminen jonka tyyli on rönsyilevä ja värikäs.

Korjausliike: Koitetaan nyt kuitenkin muistaa, että pukeutumistyylin yhteys sekä ihmisen sisimpään että hänen tavaravuorensa kokoon on satunnainen. Päinvastoin, kohtuullisuus on sitä houkuttelevampaa ja helpomman näköistä mitä erinäköisemmät ihmiset sitä kokeilevat.

Vähän mutta täydellistä-minimalismi Jos on tultava toimeen vähällä, sen vähän on parasta olla erittäin hyvää ellei peräti täydellistä. Kuitenkin onnistumme usein löytämään tavaroita jotka ovat vain sinne päin. Täydellisyyden vaatimuksesta ei kuitenkaan pidä tinkiä, vaan täydellisiä versioita tulee jatkuvasti metsästää ja päivittää nykyisiä tavaroita heti kun se on mahdollista. Koska eihän vähällä voi tulla toimeen ellei se ole täydellistä. Sitä paitsi vanhat rojut voi aina viedä kaatopaikalle, niin rojumäärä ei kasva!

Korjausliike: Opetellaan sanomaan seuraavat lauseet. "Tämä riittää minulle." "Onhan tuo tosi hieno, mutta en tarvitse sitä." ja "Tämä on hyvä, voin ostaa tuollaisen sitten kun tämä menee rikki." Mukavaan elämään riittää paljon vähempikin kuin täydellisyys, varsinkin jos täydellisen tavaran metsästyksestä alkaa säästyä aikaa jonka voi käyttää vaikka lintujen tarkkailemiseen.

Oletteko te törmänneet näihin minimalismin muotoihin?

3 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Oikein hyviä pointteja kyllä!

Mun mielestä minimalismi ja ekologisuus on kaksi eri asiaa. Toki voi tähdätä molempiin yhtäaikaa, toinen toista tukien, mutta noin periaatteessa. Minimalismin harrastaja ei välttämättä ole edes kiinnostunut ekologisesta puolesta, kuten esimerkeistäsi käykin ilmi.

Mama Elf kirjoitti...

Ou Yes, näihin näköisminimalesteihin törmää yhtenään...Olen liikuttavan samaa mieltä kanssasi näistä asioista. Onneksi minulla on myös tarpeeksi vaikutteita ihan oikeasta minimalismista tai vaikka sitten yksinkertaisemmasta elämästä, joka todellakin pelaa tuolla "tämä riittää" ajattelulla.

Itselleni on useampaan otteeseen sanottu ihan hyvää tarkoittaen, että kiva kun olette päässeet omistusasunto-tikkaille! Siis mitä? ei meillä ole aikomus muuttaa isompaan tai "parempaan". Meidän talo on juurikin tarpeeksi meille ja pojan kasvaessa ja muuttaessa pois kotoessa senkun väljentyy. Se on varmaan aika yksi lysti millä näitä aatteita nimittää, koska tulos on aina toteuttajasta kiinni.

Saara R kirjoitti...

Listasta muuten unohtui vielä yksi: matkalaukkuminimalismi. Siis se missä hehkutetaan miten pärjätään pienellätavaramäärällä ja minikodilla, mutta pian selviää että tämä on mahdollista koska suuri osa kulutuksesta tapahtuu kodin ulkopuolella ja ihminen viettää paljon aikaa matkustellen. Eli vaikka tavaraa on vähän, elämän kokonaisuus ei näinkään ole erityisen ekologinen.

Taru: Totta, on myös minimalisteja joita motivoivat aivan muut syyt kuin eettisyys ja ekologisuus. Toisaalta, minimalistisissa ajatuksissa sinänsä on vihreää potentiaalia.

Mama Elf: Niitä on nyt liikkeellä.

Meille taas ihmeteltiin muuton jälkeen, miten emme uusineet muovipitoisia pintamateriaalejamme heti ekomateriaaleihin kun olemme niin vihreästi ajattelevia. No daa, vaikka siksi että ne vanhat pinnat olivat vielä aivan siistissä ja käyttökotelpoisessa kunnossa...

Olen samaa mieltä, on parempaa (vaikkakin paljon vaivalloisempaa) miettiä luonteen hyveiden kehittämistä kuin hehkuttaa uusia ekotrendejä.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments