Maailmanalkuja

Eteläiseltä taivaalta joka ei Suomeen näy, löytyy pieni ja himmeä, huomiota herättämätön Maalarin tähdistö. 63 valovuoden päässä omasta aurinkokunnastamme sijaitsevan Beta Pictoris-tähden ympärillä tapahtuu kuitenkin jännittäviä asioita. Sinne on muodostumassa aurinkokunta.
Beta Pictoriksen järjestelmä on nuori, vain 8-20 miljoonaa vuotta vanha. Aurinkokunnan kappaleet ovat vielä muodostumisvaiheessa, joskin yksi jättiläisplaneetta on jo sieltä jo löydetty. Beta Pictorista ympäröivä pölykiekko on erityisen rikas hiilestä. On mahdollista, että siitä on muodostumassa eksoottisia hiiliplaneettoja. Toinen mahdollisuus on, että kysymys on vain järjestelmän kehitysvaiheesta. Myös omasta aurinkokunnastamme on löydetty erittäin hiilipitoisia meteoriitteja, ja on spekuloitu että Jupiterin ydin voisi olla hiilipitoinen. 

Erityisen kiinnostavaa Beta Pictoriksen järjestelmässä on, että siellä on parhaillaan meneillään komeettapommitus. Komeettoja suihkii järjestelmän sisäosiin vauhdilla. Omankin aurinkokunnan syntyhistoriassa oli vastaava jakso. Beta Pictoris tarjoaa siis näkymän maailmanalkuun. Emme vielä tiedä, millaiseksi Beta Pictoriksen pölykiekko lopulta asettuu. Oman aurinkokuntamme menneisyydestä tiedämme, että aurinkokunnan synty on rajua ja dramaattista aikaa. Oma Kuummekin on peräisin lähes Marsin kokoisen kappaleen mäiskähtämisestä Maan kylkeen. Toisaalta tällä hetkellä vaikuttaa siltä että elämä Maassa alkoi pian sen jälkeen kun planeetan kuori oli jähmettynyt. Elämän alku näytti mikroskooppitason versiolta sademetsään valuneesta havaijilaisesta laavavirrasta johon elämä tänä päivänä iskee hennot juurensa ja pikku koipensa heti kun kuoliaaksi kärventyminen laavavirrassa lakkaa olemasta välitön uhka. Elämä ei odota optimaalisia olosuhteita, sillä on kiire.

 Vajaan miljardin vuoden päästä jokin Beta Pictorista kiertävistä protoplaneetoista on saattanut kehittyä elämää. Neljän miljardin vuoden päästä, Aurinkokunnan vedellessä viimeisiään…kuka tietää? Se aika on niin kaukana että todennäköisesti ihminen yltää sinne vain mielikuvituksen siivillä. Jos joku älyllinen olento suuntaa silloin kaukoputkensa  joltakin miellyttäväksi kehittyneeltä Beta Pictorista kiertävältä taivaankappaleelta tännepäin, hän näkee punaisen jättiläistähden joka on kärventämässä Aurinkokuntamme sisäplaneettoja hengiltä. Ehkä hän miettii, onko täällä kerran kaukaisessa menneisyydessä ollut kukoistavaa elämää. Mahtaisiko hän arvatakaan,  että kerran täällä ihasteltiin hänen kotiaurinkokuntansa syntyhetkiä? Että täällä katsottiin joskus hänen maailmansa syntymäkuvia ja ajateltiin ”Tervetuloa maailmankaikkeuteen!” 

Maailmankaikkeus on kai maailmanalkuja täynnä. Uusia aurinkokuntia uusine tarinoineen syntyy kaiken aikaa. Niin tulee olemaan vielä kauan. Samoihin aikoihin kun kaasu alkaa ehtyä galaksistamme, Linnunrata ja Andromeda yhdistyvät jättiläisgalaksiksi, ja yhdistyminen innostaa vanhoja galakseja tuottamaan maailmaan vielä yhden iltatähtien syntyaallon. Tieteellisen tutkimuksen vauhdittaman mielikuvituksen avulla pääsee kurkistamaan näinkin kauas. ”Mutta toisaalta on tosi hauskaa että meidän elämämme on juuri tässä kohdassa aika-avaruutta. Juuri nyt on ihan loistava aika olla olemassa täsmälleen täällä, sillä nyt eläinkauppa myy hyvää syysheinää ja minulla on mukava perhe ja uudet matot keittiössä” , huomauttaa Koksu. Ja on omalla tavallaan ihan oikeassa, niin kuin pienet kanit usein ovat. Meille maailmanalut ovat unelmien valtakuntaa.

Ja muistuttelenpa vielä, että tämän viikon ajan täällä on käynnissä Kysy mitä vain- karnevaali.

2 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Koksu! Heinää saa taatusti edullisemmin joltain paikalliselta maanviljelijältä, ja on tämänvuotista eikä ole pakattu yök-muoviin! Käske palveluskuntaa soittelemaan eläintilat läpi, kenellä on pikkupaaleja. Ja ajattele, pikkupaalikin on 10-15 -kiloinen! Siitä piisaisi vähäksi aikaa!

Saara R kirjoitti...

Ohhoh!

Vai että pikkupaali?
...
Söisin! Kiitos ajatuksesta.
Siksihän jättiläiset on keksitty että jänöillä olisi palvelua ja makea elämä!

T: Koxu

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments