Talven juureksista

Sama juttu tänäkin vuonna: alkusyksystä kausiruoka oli trendikästä, mutta sesongin vaihduttua talveksi ollaan taas iloisia siitä että meillä on lisäaineet ja kylmäketjut ja lentotomaatit, niin ettei talvella tarvitse syödä talviruokaa. Ei tarvitse, mutta kannattaisi ainakin kokeilla. Koska Suomessa keittiön talvi on pitkä, suuri osa siitä ruuasta minkä miellämme tavalliseksi, on nimittäin talviruokaa. Eivät riekot ja mateenmädit, vaan juurekset, sipulit ja kaalit, kellarin ja pakastimen aarteet, herneet ja pavut ja sitrushedelmät. Talven saapuessa keittiööni lisukesalaatti vaihtuu arkena raasteisiin ja jääkaapin vihanneshyllyn valloittavat isot juurespussit ja kaalinpäät. Sille jonka mielestä tämä kuulostaa tylsältä ja pahalta, ei tarjoilla santsiannosta kaalipiirakkaa.

Meillähän ollaan niin edistyksellisiä että lehtikaali on talossamme jo vanha hittituote. Olenkin jo kehittänyt uuden vihannesihastuksen kolutessani lähimarkettien vihanneshyllyjä. Viime aikoina olen huomannut pilkkovani juuripersiljaa kiihtyvällä tahdilla vähän sinne ja tänne. Juuripersiljan maku muistuttaa persiljaa, eli se on oikein maukas ja "helppo" juures. Se sopii jotakuinkin kaikkialle minne juurekset nyt yleensä sopivat, siis raasteeksi, patoihin, keittoihin, uunijuuresten, kasvispihvien ainekseksi ja kastikkeiden jatkoksi. Se on kokeilemisen arvoinen niillekin joita perinteiset lantut ja punajuuret eivät oikein tahdo innostaa. 

Kausiruokailijan pitkä talvi ei ole haasteita vailla. Väitänpä kuitenkin monivuotisella kokemuksella, että (rennosti toteutettuna, ja tiukkapipoiksihan emme rupea) kausiruokailu on hyvä tapa monipuolistaa ruokavaliota. Miten helppoa olisikaan jämähtää pyörittämään vuoden ympäri samoja suosikkikasviksia? Kausiruokailun paras puoli on, että se ohjaa etsimään uusia reseptejä ja kokeilemaan uusia raaka-aineita. Kausiruokailija ei syö kaikkea kaiken aikaa, mutta jotenkin siitä näyttää kuitenkin seuraavan se että vuoden aikana tulee syötyä paljon aiempaa monipuolisemmin. Samalla säästää selvää rahaa. Erityisesti talvella kun vihannesosasto on täynnä varastossa kypsytettyä ja lasivillassa kasvatettua, kauden kasvisten suosiminen on myös hyvä tapa poimia joukosta ne kasvikset joiden ravintoarvoja vuodenaika ei ole kurittanut.

Olen ruokatrendejä ja muotidieettejä seuraillessani tullut siihen johtopäätökseen, että monet meistä kaipaavat yksinkertaisesti jotakin keinoa millä suunnistaa loputtomien vaihtoehtojen keskellä. Siinä missä trendien seuraaminen muuttuu helposti uuvuttavaksi ihastumisen ja kyllästymisen sykliksi, kausipainotteinen ruokailu on järkevä, käytännöllinen ja yksinkertainen tapa poimia koriin vaihtoehtoja jotka ovat hyväksi sekä terveydelle, makunystyröille että ruokabudjetille.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments