Expo Jonka Nimeä On Paras Olla Mainitsematta
Valpas Aluehallintovirastomme on Hesarin mukaan kieltänyt kahta suomalaista blogistia kirjoittamasta viskistä, jos se liittyy erääseen Helsingissä kahden viikon kuluttua järjestettävään expoon. Samalla kyseisen expon nimestä ja logosta piti pudottaa viski-sana pois. Tätä ennen Valvira oli antanut bloggaajille luvan kertoa blogeissaan, mitä viskejä messuilla on tarjolla sekä kuvailla niitä. Koska olen kunniallinen absolutistikansalainen, en siis tässä postauksessa käsittele lainkaan Expoa Jonka Nimeä On Paras Olla Mainitsematta, vaan kirjoitan ainoastaan siitä miten Aluehallintovirasto (yli)reagoi sanan viski mainitsemiseen Erään expon yhteydessä. Tätähän ei kait missään vielä kielletty? Eihän?

Sillä siinä vaiheessa kun Aluehallintovirasto alkaa sanella, mistä tapahtumista yksityinen bloggaaja saa blogissaan yksityishenkilön ominaisuudessa kirjoittaa ja mitä yleisnimiä hän saa tekstissä käyttää, päreeni alkaa kärytä vauhdilla. Tästä tapauksesta erityisen ikävän tekee se, että jos Avin hampaisiin päätyneet bloggaajat eivät olisi totelleet sensuurikäskyä, vaikuttaa siltä että siitä olisi koitunut hankaluuksia yrittäjälle (jolla ei siis ole lähtökohtaisesti minkäänlaista määräysvaltaa bloggaajiin). Ainakin nyt yrittäjälle myönnettiin anniskelulupa Expoon Jonka Nimeä Ei Saa Mainita vasta bloggaajien poistettua blogeistaan Avia häirinneet sanat, kuten viski. 

Kaupallisten blogien noustessa luetuimmiksi valtakunnan blogeiksi blogimainonnasta puhuttiin paljon, ja siitä on olemassa omat sääntönsä. Lähtökohtana on, että yhteistyöt joista bloggaaja hyötyy taloudellisesti, on mainittava niin että lukija voi selvästi erottaa, mikä osa blogin sisällöstä on tavalla tai toiselta sponsoroitua ja mikä ei. Lisäksi blogissa voi olla mainosbannereita ja –linkkejä, jotka on luonnollisesti helppo tunnistaa mainoksiksi. Bloggaaja voi myös oma-aloitteisesti nostaa blogissa esiin kiinnostavia tuotteita ja tapahtumia. Näin olen minäkin joskus tehnyt. Tällöin kyseessä ei siis ole mainosyhteistyö, sillä ”mainonta” on täysin yksipuolista eikä bloggaaja saa siitä mitään korvausta. Mainostettava taho ei välttämättä tule edes tietoiseksi blogissa saamastaan julkisuudesta, puhumattakaan että se pääsisi tarkastamaan postauksen sisältöä tai muuten vaikuttamaan siihen. Jos blogin sisältö rikkoo lakia, esimerkiksi lakia alkoholimainonnasta, vastuussa on luonnollisesti blogisti. Ajatus siitä että riippumattoman blogistin toiminnasta rangaistaisiin sivullista, esimerkiksi tapahtuman järjestäjää, on täysin käsittämätön. Lievästi sanottuna erikoiselta tuntuu myös ajatus siitä että Avi haluaa bloggaajien sensuroivan tekstejään itse. Sen minäkin ymmärrän, että perustuslaki sallii syytteiden nostamisen sellaisista blogikirjoituksista jotka on kriminalisoitu. Mutta tällainen vastuun kantaminen sanomisistaan on käsittääkseni aivan eri asia kuin se että viranomainen voisi määrätä bloggaajan muuttamaan kirjoituksiaan tilanteessa jossa bloggaajalle tulee perustellusti käsitys, että jos hän ei suostu, sivullinen taho joutuu vaikeuksiin.

Ei tämä kuitenkaan käsittämättömämpää ole kuin ajatus siitä että Avi voisi rajoittaa bloggaajien vapautta käyttää tiettyjä yleisnimiä kirjoituksissaan. Kuten mainitsemasta sanoja viski, messut ja olut samassa lauseessa. En tiedä, mitä sanaa bloggaajan olisi suotavaa käyttää viskin tilalla jos hän haluaa keskustella blogissaan viskistä ja messuista, vaikka niin kuin minä parhaillani teen. Vai onko viskin mainitseminen periaatteessa sallittua, mutta tietyistä viskiin liittyvistä asioista keskusteleminen on hyihyi? Pitääkö bloggaajien olla hiljaa sen tyyppisistä asioista kuin missä viskejä voi nähdä tai millaisia viskilaatuja maailmaan mahtuu? 

Koska olen absolutisti, kahden viikon kuluttua järjestettävä Expo Jonka Nimeä Ei Saa Mainita, ei kiinnosta minua millään lailla. Sen sijaan minua kiinnostaa kovasti, syyllistyinkö edellisessä lauseessa johonkin rikkomukseen, vai onnistuinko pysyttelemään sananvapauden rajoissa, ovathan ne kuitenkin muistaakseni yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista kuten viranomaistoiminnasta puhuttaessa aika joustavat. Muistaakseni. Vaikka varmasti Avin valppaus on kuitenkin hyvää tarkoittavaa laatua, ja tähtää vain siihen että viattomat mielet säästyisivät alkoholimainonnalta. Olkoonkin, että minä olen ajatellut kuluvan tunnin aikana viskiä enemmän kuin vuosikausiin.

EDIT: Lisätty kuvitus. Iraqi information minister knows best.

posted under , |

2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Ihan samalla tavalla hihat kärähtivät minullakin eilisiltana kun kuulin asiasta. En ole viskin ystävä, mutta sananvapauden ystävä sitäkin enemmän. Sananvapauden härskeimpiä muotoja on tämä, jossa laitetaan joku muu kärsimään siitä, että itse käyttää normaalia sananvapauttaan. Suomi, jossa on totuttu sietämään sananvapauden nimissä paljonkin, ryhtyy viranomaistoimintana rajoittamaan sananvapautta sinänsä näin mitättömässä asiassa.

Minusta ainoa oikea tapa on haastaa Avi käräjille yksityisen ihmisen sananvapauden rajoittamisesta, sillä tuollaiselta toiminnalta on katkaistava siivet mahdollisimman nopeasti tai muuten olemme pian itäisessä naapurissamme, jonka nimen jätöän senkin tässä varmuuden vuoksi mainitsematta.

Saara R kirjoitti...

Tokihan Avi oikeuteen joutaa. Erityisen ikävän tästä asiasta tekee kuitenkin aikataulu jonka johdosta bloggaajien on ollut käytännössä pakko taipua rajoittamaan sananvapauttaan sivullisen suojelemiseksi, vaikka Avi olisi syyllistynyt rikokseen (tai useampaan). Oikeuksiensa suojeleminen normaalilla tavalla, eli Avin menettelystä valittaminen, oli aivan liian hidas oikeusturvakeino. Avi pystyy aiheuttamaan yrittäjälle merkittävää vahinkoa kauan ennen kuin oikeus pystyy asiaan puuttumaan.

Parasta käyttää sananvapauttaan niin kauan kuin sitä vielä on...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments