Kohtuullistamisia kasvimaalla

Tänä vuonna kohtuullistettavien asioiden listalla ovat ainakin sato-odotukset. Alkukesällä oli kylmää, niin kylmää että retiisit ja pinaatit eivät jaksaneet tuottaa ollenkaan satoa. Omenapuiden kukinta oli niukka, mitä tosin osasimmekin odottaa kahden edellisen vuoden huippusatojen jälkeen. Tuholaisiakin alkoi ilmaantua. Nyt puolestaan on kuumaa ja kuivaa. Lämpömittari on täälläkin pahimmillaan kivunnut yli 31 asteen. Niissä lukemissa ei tee mieli paljon rehkiä. Eivätkä puutarhurit muutenkaan ole olleet aivan tehtäviensä tasalla, kun maailmalla on liehuttu parhaaseen rikkaruohojenkitkemisaikaan. Sekin näkyy kyllä. Siinä missä satokasveilla on ollut hankaluutta toisensa perään, vähään tyytyvät rikkaruohot rehottavat riemumielin.

Kasvimaan viljeleminen on oiva tapa palauttaa liiallinen perfektionismi kohtuullisemmalle tasolle. Täydellistä satovuotta ei nimittäin ole milloinkaan. Ja jos joskus olisikin, se riippuu merkittäviltä osin sellaisista seikoista joihin viljelijä ei voi vaikuttaa. Voi vain tehdä parhaansa ja toivoa parasta. Usein aloittelevat kaupunkiviljelijät kompastuvatkin juuri tähän: siihen että sato menee kokonaan pieleen tai ei muuten vain muistuta paljoakaan siemenpussien kanteen kuvattuja näyttelyvalioita. "En vaan osaa", sanotaan silloin, vaikka tosiasiassa osaaminen on viljelymenestyksen välttämätön vaan ei riittävä ehto. Huippusatoon tarvitaan muutakin. Parhaansa voi siis tehdä, mutta stressi ja suoritusajattelu eivät kannata tässäkään asiassa.

Olenkin päättänyt olla iloinen jokaisesta lähiruuan murusesta jonka puutarhasta irti saamme. Onneksi viljelmillä on sen verran kokoa, että aina jokin tuottaa satoa. Tänäkin vuonna salaatti on kasvanut erityisen hyvin. Tomaatit tuntuvat suorastaan nauttivan helteistä, kunhan vain kastelu pelaa. Herneiden ja papujen tilanne on kohtalainen.Valkosipuliakin tulee. Marjoja löytyy taas torin ohella omistakin pensaista, toisin kuin viime vuonna. Perunamaa näyttää selvinneen hengissä hankalan alun jälkeen, ja kesäkurpitsatkin näyttävät reheviltä. Mikä parasta: vaikka satokausi alkaa tehdä tuloaan, on kasvukautta jäljellä vielä pitkälti. Vielä ehtii tapahtua vaikka mitä.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments