Kevään suuri muotinumero 2014: Maan ja kauneuden viljelyä

Kevään suuri muotinumero saapuu taas lastattuna parhailla ideoilla Virkkalan keväästä. Tänäkin keväänä Virkkalan seurapiirejä puhuttavat edellisten kausien tapaan hedelmätarhojen ja kasvimaiden viljely. Maanviljelyksen ohella tiedostavimmat yrittävät viljellä myös kauneutta. Se on välillä helppoa. Ihmisten ilmoille lähtiessämme sujautamme tietysti jalkaan vasta kiillotetut kevätkengät, päähän päheät aurinkolasit ja sipaisemme naamalle nudemeikin niin että näytämme pian siltä kuin emme olisi oksaleikkuria nähneetkään, puhumattakaan että sellaisen kanssa olisi läheisempikin suhde. Enimmäkseen kauneuttakin on kuitenkin viljeltävä hieman haastavammissa olosuhteissa, kaikissa pienissä rakosissa joissa se on mahdollista. Hyötyviljely on hyväksi ruumiille, mutta sielulle on hyväksi välittää kauneudesta arkisimpinakin päivinä. Miten siis viljellä kauneuden murusia päivinä joihin kuuluu runsaasti kuraa, puunpilkkeitä ja vähän kalanperkeitä päälle?


Sitkeässä elää se luulo, että maatöihin hurahtaessaan ihmisen on hurahdettava myös kulahtaneisiin trikoopuseroihin ja vanhoihin verkkareihin. Puutarhalehdet tarjoavat tämän kohtalon vaihtoehdoksi puutarhureille valkoisia capreja ja pastellinvärisiä t-paitoja, joilla ei tarkene ja jotka eivät kyllä näytä yhtään tyylikkäiltä parin tunnin risusavotta- tai maankääntösession jälkeen. Kääpiöhavunkasvattajien kamoja, sellaiset. Sen sijaan eleganssi ja arkirealismi yhdistyvät viehättävästi maalaismekoissa ja niihin sopivissa essuissa. Onnistuneesti sävykoordinoitu maalaismekkokokoelma somistaa pienviljelijän lisäksi myös pyykkinarun. Kun muistaa ommella essuja reilusti niin että uuden voi vaihtaa kesken päivän, säilyy kevätpellon kyntäjätärkin olosuhteisiin nähden vallan edustuskelpoisena.

 photo DSCN7505.jpg

Kylille lähtiessä, tai vetäydyttäessä päivän jälkeen salonkiin nauttimaan teestä ja laatukirjallisuudesta, asuun tarvitaan lisäksi hartiahuivi.
Hyttysverkko-huivien virkkaukseen syntyy jonkinmoinen addiktio. Että jämälangoista voikin syntyä jotakin niin sievää! Ja vielä nopeasti! Tämäkin Nallen ja Sisun keväisistä sävyistä sommiteltu huivi sointuu tuurilla kauniisti maalaismekkoihin ja miksei muunkinlaisiin asukokonaisuuksiin. Seuraavaksi minulla on kuitenkin vakaa aikomus etsiä uusi pakkomiellekäsityö. 

 photo DSCN7487.jpg

Puutarhahanskat suojaavat pienviljelijän huolellista manikyyriä, ja ovat muutenkin olennainen asuste. Epätoivoisempi puutarhuri voi jopa läiskiä käsiin tuhdit rasvat ja kynsinauhaöljyt, vetää hanskat päälle ja lähteä puutarhaan ahertamaan odotellessa manikyyrin edistymistä. Eikä puutarhakäsineitä voi koskaan olla liikaa. Paikalliset liikkeet vastaavat tyylitietoisten ahertajien toiveisiin. Näitä upeita pilkullisia hanskoja myytiin K-Raudassa kätevässä kolmen parin pakkauksessa. 

 photo DSCN7489.jpg

Ylläolevan kuvan kevyet hanskat sopivat loistavasti hienosteluun kevyen puutarhatyön varjolla. Tosihommissa manikyyriä suojelemaan tarvitaan kuitenkin järeät käsineet joissa ei ole säästelty nahkaa eikä nailonia. Tässä kuvassa olen lähdössä kantamaan vuoden polttopuita liiteriin. Mukana menossa niin ikään K-Raudasta löytyneet vaaleanpunaiset hanskat. Voi olla, etten ole vieläkään saanut siivottua operaatiosta tulleita puunlastuja fleecetakista, mutta hanskat näyttävät edelleen hyviltä.

 photo DSCN74912.jpg

Emme lainkaan käy vertailemaan itseämme kevään kukkasiin, sen paremmin kuin sellaisiin ihmisiin joiden päivänasun ei tarvitse suoriutua Pientilan tehtävistä. Viljelemme vain kaikkea sitä mitä kaipaamme, retiisejä, linnunpoikia ja kauneutta. Kun aikansa asioita kasvattelee, saa yleensä hiukan satoakin.

posted under , , , , |

4 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Oi miten runollinen ja tosi lopetuskappale!

Harkitsen siirtymistä kulahtaneista t-paidoista ja vanhoista verskoista, jos ei nyt ihan maalaismekkoon niin ainakin sellaiseen ihanaan vaatekappaleeseen, joka ennen kulki navettatakin nimellä. Mekko sekin tavallaan on. Ja essu! Pitäisiköhän ihmisellä tosiaan olla essu. Essuja. Olisiko niistä etua. Ja mistä sellaisen navettatakin saisi. Itse ompelu tuntuu tavattoman työläältä, olin koulussa huono käsitöissä. Myydäänköhän niitä vielä jossain?

Saara R kirjoitti...

Navettatakkikin kuulostaa hyvin kätevältä vaatekappaleelta. En ole kyllä missään nähnyt myytävänä.

En tulisi mitenkään toimeen ilman essujani. Mikä sai ne katoamaan arkiasuista? Kaupungistuminen? Siistit sisätyöt? Ei voi käsittää...

Olin koulukäsitöissä seiskan tyttö. Maalaismekoissa ja essuissa on sekin hyvä puoli että ne ovat simppeleitä ja helppotekoisia. Navettatakitkin kuulostavat epäilyttävästi vaatekappaleelta joihin pitäisi tehdä napinläpiä...

loves2spin kirjoitti...

So, it's already been warm enough to hang your dresses outside to dry?

Saara R kirjoitti...

We first had a warm period, then it got colder for a while. And now the heat is back. You never know how a Finnish spring turns out.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments