Muovipaastolla

”Lasten myötä kotiin tulee hirveästi muovia”, Ofelia huokaisi. Meillä ei ole lapsia, mutta muutama vuosi sitten muovin määrä elämässäni alkoi nyppiä minua muuten vain. Muovia on ihan joka paikassa. Jotakuinkin kaikkea paitsi ruokaa on saatavissa vähintään muovisena vaihtoehtona, ellei muovi ole ainoa vaihtoehto. Se on tietysti epäekologista. Muovi ei myöskään ole kaunista, kovin kestävää, hyvin ikääntyvää eikä sitä voi huoltaa. Halpaa ja kevyttä se kyllä on, ja siksi monet sellaisetkin esineet joihin jokin muu materiaali sopisi paljon paremmin, tehdään nykyään mielellään muovista. Muovi on yleensä myös aidon vastakohta ja usein se on suoraan synonyymi halvalle kopiolle. Moni muoviesine yrittää esittää muuta materiaalia. Mutta keinonahka hilseilee ja murtuu kunnostuskelvottomaksi, kirkas muovi naarmuuntuu nopeasti, metallinväriseksi maalattu muovi ei kestä rasitusta eikä akryyli lämmitä. Mikään ei ole "aitoa muovia". Muovin kemikaalirasitukseen en osaa ottaa sen tarkemmin kantaa. Ftalaateista ja bisfenolista olen toki kuullut, mutta toisaalta monet "luonnollisetkin" materiaalit käsitellään nykyään haitallisilla kemikaaleilla. 

On tietysti sellaisiakin käyttötarkoituksia joihin muovi sopii loistavasti. En minä sitä. Vielä enemmän on tilanteita joissa muoviselle tavaralle ei löydy muusta materiaalista valmistettua vaihtoehtoa, ainakaan niin helposti kuin kiireessä pitäisi. Silloinkin täytyy tyytyä muoviin. Totaalikieltäytyminen muovista olisi vaikeaa. Määrätietoisella yrittämisellä olen kuitenkin onnistunut vähentämään hitaasti muovin määrää elämässäni. Koitan olla muovipaastolla, vähän niin kuin muslimit ja ortodoksikristityt joille "paastoaminen" ei tarkoita täyttä syömättömyyttä vaan syömisen rajoittamista tiettyjen periaatteiden mukaan mielessä korkeammat päämäärät. Minun korkea päämääräni on ekologisuuden ohella parempi elämä. Olen perusteellisen kyllästynyt muovituotteiden huonoihin puoliin, etenkin siihen miten helposti ne usein hajoavat tai kulahtavat korjauskelvottomaan kuntoon.

Vähitellen muovittomuudesta on tullut minulle itseisarvo. Mietin ostoksilla, onko tarjolla olevalle muoville saatavilla hyvää vaihtoehtoa. Usein lasi, nahka, puu, keramiikka, kumi ja luonnonkuidut ovat aivan kelpo vaihtoehtoja. Hinta on usein korkeampi kuin muovilla, mutta niin ovat yleensä myös käyttömukavuus ja kestävyys. Kun olen totuttanut itseni miettimään tuotteen hintalapun sijaan hintaa käyttökertaa kohti (price per wear), hintaero halpojen mutta lyhytikäisten muovituotteiden ja pitkäikäisempien mutta kalliiden vaihtoehtojen välillä usein tasoittuu ellei peräti keikahda muovittomien vaihtoehtojen hyväksi.

Ympäristöeettiseltä kannalta suuri debatti käydään keinonahan kohdalla. Maaeettisestä traditiosta ponnistavana ajattelijana minulle ei ole isompi eettinen ongelma valita nahkaa keinonahan sijaan jos (eli yleensä kun) se on ekologisempi vaihtoehto jos tuotanto-olosuhteiden lisäksi harkitaan tuotteen odotettavissa olevaa elinikää, huollettavuutta, kierrätettävyyttä ja maatuvuutta. Eläinoikeustraditio johon veganistinen ajattelu suurelta osin pohjaa, tekee (tuotanto)eläinten kärsimyksestä ympäristöetiikan keskeisen ongelman. Sillä logiikalla ajateltuna muovi on parempi vaihtoehto. Muovituote ei ole eläinperäinen. Tähän maaeetikon täytyy vain happamasti todeta, että ympäristöön päätyneiden muovihiukkasten syömisestä terveyshaittoja saavat eläimet ja Tyynenmeren jätepyörteen tappamat eläimet on taidettu niissä pohdinnoissa jättää sivuosaan. Paras vaihtoehto olisi tietysti olla kuluttamatta mitään. Eläinoikeusajattelun ja maaetiikan välinen jännite on siis parasta ymmärtää toiseksi parhaan maailman ongelmana.


Aina muovia ei kuitenkaan voi välttää. Ei idea silti huono ole. Edellä esille ottamieni hyvien puolten lisäksi muovin vaihtoehdot yleensä myös tuntuvat miellyttävämmiltä. Muovihan on siitäkin ihmeellinen materiaali ettei se tunnu oikein miltään. Sen monikäyttöisyyden kääntöpuolena on, ettei sillä ole oikein mitään ominaislaatua. Alettuani tietoisesti suosia muita materiaaleja olen huomannut, että tälläkin on merkitystä. Vähämuovisempi elämä tuntuu rikkaammalta, vaikka todellisuudessa kulutetun tavaran määrä vähenee kestävämpien valintojen myötä. Taas yksinkertaistajaa palkitaan.

2 kommenttia:

Mama Elf kirjoitti...

Ihanaa että meitä on useampia! (no tottakai!). Onko sulla mitään kivoja ideoita esim pakastamiseen. Meillä tuo leivän leipominen ja pakastaminen tekevät pakastepusseista aika tarpeellisia, tosin niitä pestään ja käytetään moneen mertaan, siis niin pitkään, kun vaan kestävät. Mutta eihän se kulunutkaan muovi sen paremmin maadu.

Pähkäilen täällä itsekin kaikkea ylimääräistä muovia vastaan. Tein noin vuosi tai kaksi sitten itselleni myös setin hedelmä-ja vihannespusseja kiristysnarulla, joita käytän kaupassa. Ensiksi kassalla ihmettelivät ja nyt ei kukaan enää edes räpäytä silmää. Tosin pussin kestävyyden vuoksi se oli tehtävä keinokuidusta, mutta onhan sekin parempi kuin joka kerrlla ottaa pussi ostoksille.

Tehdään pieniä tekoja ja toivottavasti niistä muodostuu iso trendi jossain vaiheessa!

Saara R kirjoitti...

Tähän mennessä olen tyynesti laskenut pakastepussit tarpeelliseksi muoviksi josta en ole suuremmin stressannut. Täydelliseen muovittomuuteenhan en tähtää, vaan ainoastaan muovinkäytön kohtuullistamiseen. Kotona leipominen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ostaa kaupan leivonnaisia. Pakasterasiat ovat tietysti välillä vaihtoehto. Vanhimmat, edelleen hyväkuntoiset pakasterasiamme olemme saaneet perintönä talon edellisiltä asukkailta.

Olen tähän mennessä tyytynyt vaihtamaan muovituotteita muihin materiaaleihin siellä missä se on ollut suhteellisen vaivatonta. Siinäkin on ollut tekemistä.

Hiljalleen, hiljalleen, ja edistystä on aina sekin jos onnistuu innostamaan jonkun muunkin miettimään muovinkäyttöään!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments