Halpa öljy loppuu- mitäs sitten?

Silmiini osui lauantaisesta Earth Hourista muistuttava mainos. Siinä kerrottiin, että "ilmastonmuutoksen torjuntaan on olemassa ratkaisu. Fossiiliset polttoaineet on vaihdettava uusiutuvaan energiaan."

Jostain syystä mainoksessa ei kerrottu, ettei tämä olekaan ihan yksinkertainen temppu. Itse asiassa, tilanne on todella hankala. Pelottava suorastaan.

Ensimmäinen ongelma on, että emme ole fossiilisista polttoaineista riippuvaisia vain yleisellä tasolla, vaan hyvin spesifisti. Nykyaikainen kulutusyhteiskunta on raskaasti riippuvainen halvasta öljystä. Ongelma ei siis ole se että öljy olisi kokonaan loppumassa. Ei ole, mutta nykyisen elämänmenomme kriisiyttämiseen riittää paljon vähempikin. Se kehityskulku jonka alku on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden ajan: öljyn tuotantokustannukset nousevat, öljyn tuotantomäärä ei enää nouse ja markkinoille tuleva öljy on aikaisempaa huonolaatuisempaa. Erityisen tärkeää on ymmärtää, ettei kalliilla öljyllä voi korvata halpaa öljyä. Kalliin öljyn ja osittaisratkaisuja tarjoavien vaihtoehtojen maailmassa eläminen on hyvin erilaista kuin elämä maailmassa jossa öljy on halpaa.

Sana "riippuvainen" ei nimittäin tässä yhteydessä tarkoita, että halpa öljy on suosikkienergianlähteemme, tai vain erityisen kätevä energianlähde (mitä se muun muassa energiatehokkuutensa ja varastoitavuutensa ansiosta on  on toki ollut). Se tarkoittaa, että ilman tasaista, runsasta ja halpaa tuontiöljyä kulutusyhteiskunta ei toimi. Liikenne, etenkin auto- ja lentoliikenne ovat öljystä riippuvaisia. Tavaroiden teollinen tuontanto nykytyyliin jossa varastot ovat pieniä ja tuotantoketjut pitkiä, riippuu halvoista kuljetuksista. Muovituotteet ja muut petrokemian tuotteet kuten voiteluaineet ovat öljypohjaisia. Ruuan tehotuotanto väkilannoitteineen ja torjunta-aineineen, koneineen, jalostuksineen ja kuljetuksineen on täysin riippuvaista halvasta öljystä. On itsestäänselvää, että jos kuljetukset ja tuotantokustannukset kallistuvat ja muuttuvat epävarmoiksi, myös talouskasvu vaihtuu talouksien kutistumiseen. Kun halpa öljy pyörittää yhteiskuntia, on helppo nähdä että öljyn huomattava kallistuminen ja sen saatavuuden vähäinenkin heikkeneminen ovat uhka sekä kansojen että koko maailman taloudelle ja sekä valtioiden sisäiselle että niiden väliselle vakaudelle. 

Suomella ei ole omasta takaa lainkaan öljyä, vaan olemme (lähinnä venäläisen) tuontiöljyn varassa. Se on ongelma. Uusiutuvalla energialla on mahdollista jossain määrin korvata öljyn käyttöä energiantuotannossa, mutta vastaavasti öljyn korvaaminen liikenteessä on hyvin vaikeaa. Myös ruuan tuonti ylittää Suomessa viennin. Miten käy jos sekä tehotuotannon kustannukset että kuljetusten hinnat pomppaavat reilusti ylöspäin? Ratkaisuja pohtiessa on tärkeää huomata, etteivät utopistisimmat scifiunelmat riitä. Yhteiskunnan olisi pitänyt alkaa sopeutua niukkenevaan öljyyn jo vuosia sitten. Olisi pitänyt tehdä suuria investointeja öljyriippuvuuden vähentämiseksi, muuttaa kaavoituspolitiikkaa ja vahvistaa kotimaista tuotantoa ja lähiyhteisöjä. On helppo nähdä, ettei näin olla tehty. Kehitteillä oleva energiakriisi on tällä hetkellä hädin tuskin noteerattu ongelma, huolimatta siitä että ennusteiden mukaan öljyn niukentuminen alkaa ennen 2020-lukua ja muodostaa vuosisadan puoliväliä kohti mentäessä jatkuvasti vakavoituvan ongelman.

Voivottelu ja pessimismiin vaipuminen eivät taaskaan auta tippaakaan. Myöskään ongelman ajattelematta oleminen tai yltiöoptimismi eivät auta. Ei kannata laskea sen varaan että teknologia pelastaa meidät viime hetkellä, että kaikissa riippumattomissa ennusteissa on jokin systemaattinen virhe tai että Joku Muu tulee ja ratkaisee ongelmamme parhain päin jollakin näppärällä tempulla, kuten vain sanomalla että mehän voitaisiinkin nyt siirtyä käyttämään uusiutuvaa energiaa. Halvan öljyn loppuminen lähitulevaisuudessa on fakta johon meidän kaikkien on sopeutuminen joko vapaaehtoisesti ja jotenkuten hallitusti tai hallitsemattomasti romahtaen. Se mikä auttaa, on pyrkimys vähentää omaa öljyriippuvuutta ja yhteiskunnan järkevän, hallitun muutoksen puolesta toimiminen. 

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments