Demokratia voittoon kahvipannullinen kerrallaan

Kun joku teistä on kertonut aktivoituneensa politiikassa kirjoitukseni inspiroimana, olen tavannut hymyillä hangonkeksinä monta päivää. Minulle on pohjimmiltaan aivan sama millä tavalla ja missä puolueessa ihmiset aktivoituvat- demokratian, siis toimivan nykymuotoisen valtion ydinidea, lepää aktiivisten ja osallistuvien kansalaisten varassa. Kun ihmiset aktivoituvat, demokratia toimii paremmin. Kun he passivoituvat ja muuttuvat välinpitämättömiksi, koko yhteiskunnalla menee vastaavasti huonommin. Mediassa näkyvillä ovat etupäässä harvat huippupoliitikot. Vaalien alla näkyviin pääsevät myös ehdokkaat. Suuri osa puolueissa tehtävästä ja tarvittavasta työstä on kuitenkin näkymätöntä. Eikä sen tekemiseen kaivata "poliitikkotyyppejä", vaan ketä tahansa, mieluiten ihmisiä joille politiikassa tärkeintä ei ole henkilökohtaisen maineen ja vaikutusvallan kasvattaminen vaan voitavansa tekeminen yhteiskunnan hyväksi. Minua harmittaa aina vähäsen kun joku selittää passiivisuuttaan sillä ettei mielestään ole poliitikkotyyppiä. "Hienoa! En minäkään ole aina kovin vakuuttunut siitä että politiikan valokeilassa kähinöivät ne kyvykkäimmät tyypit", tekisi mieleni sanoa siihen. Onneksi näyttämön takanakin tapahtuu paljon, ja välillä tärkeääkin.


Olen aikaisemmin kirjoittanut jo vähän siitä, mitä hyötyä on liittyä puolueeseen pelkäksi rivijäseneksi joka ei tee mitään muuta kuin maksaa jäsenmaksun. Kerrataan vielä: jäsenmaksut ovat puolueille tärkeä tulonlähde. Lisäksi media seuraa puolueiden jäsenmääriä ja tekee niistä päätelmiä puolueiden painoarvosta yhteiskunnassa. Se puolestaan voi vaikuttaa eri poliittisten kantojen saamaan mediahuomioon. Lisäksi jäsenyydellä on merkitystä puolueen sisällä paikallistasolla, esimerkiksi jaettaessa paikkoja puolueen sisäisiin edustustehtäviin. Paikallisosaston jäsenyys siis auttaa oman kotiseudun näkyvyyttä ja kuuluvuutta puolueen sisällä.

Tänään mieleni tekee kirjoittaa muutama sana puoluetoiminnan mielekkyydestä seuraavalla tasolla, politiikan riviaktiivina. Siihen pääsee mukaan jokainen kiinnostunut joka on valmis tekemään sen mitä kulloinkin tarvitaan, ei niinkään edistämään omaa poliittista agendaansa. Tällä tasolla minä olen nököttänyt oikeastaan koko puoluepoliittisesti aktiivisen aikani. Seuraavalle tasolle- kuntavaikuttajaksi- etenemiseen kun tarvittaisiin jonkin verran ääniäkin. Se ei enää ole pelkästään itsestä kiinni. Monet pysyvät aktiiveina koko aktiivisen puolueuransa ajan. Se ei ole ollenkaan ikävä juttu, sillä kaikkien yhdistysten tapaan puolueosastoissakin vallitsee ikuinen pula tekijöistä. Lisäksi tällä tasolla politiikka on mielestäni mukavimmillaan. Tällä tasolla ei pahemmin kilpailla näkyvyydestä eikä tehdä ikäviä päätöksiä (paitsi jos luottamustehtävässä käy huono tuuri). Idealistille paikallistason jokapaikanhöylän homma sopii erinomaisesti. Tapahtumien järjestelemiseen osallistuminen, materiaalin jakaminen, kannanottojen kirjoittaminen, paikallisen toiminnan ideointi, toiminta tukiryhmissä ja toimikunnissa, edustaminen ja ylipäätään jeesaaminen siellä missä tarvitaan, tarjoavat monipuolista tekemistä mukavassa ja samanhenkisessä seurassa. Ja tarjotut tehtävät ovat tärkeitä. Puolue kuin puolue olisi vaikeuksissa jos sen toiminnasta kaikkoaisivat taustajoukoissa ahertavat, idearikkaat aktiivit. 

Demokratiaa voi edistää monella tavalla. On vähän harmillista jos politiikassa aktivoitumisesta muistetaan vain ehdokkuudet, luottamustoimet ja poliittiset puheet. Demokratiaa voi edistää myös vaikka keittämällä kahvia oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Se on hienoa, se on mielekästä. Se ansaitsee kaiken saamansa huomion, niin politiikassa aktiivien avulla esille nousseiden taholta kuin niidenkin taholta jotka miettivät, onko politiikkaan mitään järkeä lähteä mukaan jos ei omaa kivenkovaa tahtoa päästä vähintään kaupunginvaltuustoon.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments