Pikaopas: elä kuin ateisti

Paholaisen Asianajaja raportoi entisestä pastorista Ryan G.Bell:istä joka on päättänyt kokeilla ateismia vuoden ajan. Bellin avarakatseisuuden innoittamana väsäsin tämän pikaoppaan niille jotka haluavat kokeilla samaa mutta jotka eivät ehkä jaksa testata ateismia yhtä perinpohjaisesti.
Itse en ole enää ateisti, mutta olin sen verran pitkään että uskaltaudun kirjoittamaan tämän pikaoppaan (olen kyllä ajatellut koittaa elää jotakuinkin näin tänäkin vuonna). Nykyiset ateistit ovat tervetulleita korjaamaan pikku opastani, jos se näyttää tarpeelliselta.

1. Älä hylkää eettisiä periaatteitasi

Ateistin ei ole pakko olla moraaliton, itsekäs ja nautintohakuinen sosiaalidarwinisti. Minusta se ei ole edes suotavaa. Ateistina sinun ei ehkä tarvitse murehtia kuolemanjälkeisistä käräjistä, mutta toisaalta on muistettava että jos haluat nähdä maailmassa armoa, lähimmäisenrakkautta, rauhaa, anteeksiantoa, hyvyyttä tai ratkaisun ympäristökatastrofiin, on pistettävä hihat heilumaan itse. Ateistina et myöskään voi paeta moraalista itsearviointia sen taakse että ainakin uskot oikealla tavalla etkä korjata huonoa käytöstäsi ihmisiä kohtaan pyytämällä anteeksi jumalalta. 

2. Hylkää sen sijaan taikausko

Tässä blogissa olen käsitellyt muutamia nykyaikaisia taikauskon muotoja, esimerkiksi sitä että ääneen sanottu on puoliksi tehty. Taikauskon hylkäämistä auttaa kriittisen ajattelun opetteleminen. Tutustu argumentaation perusteisiin. Ennen kaikkea: opettele lukemaan, ymmärtämään ja analysoimaan kanssasi eri mieltä olevien ihmisten ajattelutapoja.

3. Älä kuitenkaan hylkää omituisiakaan uskomuksiasi ennen kuin olet siihen aidosti valmis

Jos olet tuore ateisti joka on tajunnut että seksiä on ihan ok harrastaa vapaammin kuin äärikristityt sallivat, ettei kohtuullinen alkoholinkäyttö ole kuolemansynti ja että tatuoinnit ovat taidetta eivätkä saatananpalvontaa, älä kuitenkaan villiinny. Useimmilla ihmisillä sydän tulee kaukana järjen perässä. Jos aloitat villin elämän vain siksi että tiedät sen olevan ok, seurauksena on luultavasti epämääräinen pahaolo ja katumus. Makustele uusia ajatuksiasi, ja aloita vaikka siitä ettet tuomitse kanssaihmisiäsi siitä että he elävät tavalla jonka sinäkin nyt ymmärrät olevan ok. Ymmärrä myös, että kaikki mikä on yleisesti ottaen sallittua ei välttämättä ole järkevää, ja ettei sinun tarvitse tehdä kaikkea mikä on sallittua. Myös laskuvarjolla hyppääminen ja koko vaatekaapin sisällön päivittäminen pinkiksi ovat sallittuja tekoja, mutta ei niitä pelkästään siksi kannata tehdä.

4. Ole ystävällinen ihmisille

Olet ateisti, ja se tekee sinusta ilman muuta fiksuimman ja rationaalisimman katsomuksen edustajan (kuten kaikki muutkin omasta mielestään ovat). Ymmärrä kuitenkin, että et luultavasti saa muita kiinnostumaan ateismista kertomalla miten fiksu olet. Ymmärrä, ettei enemmistö ihmisistä halua ajatella maailmankatsomusta, evoluutiota, abiogeneesiä tai kvanttifysiikan filosofiaa ollenkaan. En minäkään käsitä, miksi ihmiset ovat sellaisia, mutta näin kuitenkin on, eikä kumpikaan meistä mahda asialle paljoakaan. Opettele silti näkemään hyviä ja ihailtavia piirteitä kanssaihmisissäsi.  Luota siihen että Totuus osaa kyllä puhua omasta puolestaan kaikille jotka ovat valmiita kuuntelemaan. Muista että huolimatta erinomaisesta katsomuksestasi et ole luultavasti käsittänyt edes pientä sirua Totuudesta koskien elämää, maailmankaikkeutta tai edes M-teoriaa. Ole iloinen siitä minkä olet tajunnut, ja jatka multiversumin ihmettelyä avoimin mielin.
Ja muista, että ystävyyden kannalta olennaisin seikka ei ole se että ystävällä on oikeat metafyysiset käsitykset. Hyvä sydän on suunnattoman paljon tärkeämpää, eikä hyväsydämisiä ihmisiä maailmassa niin paljoa ole että tässä olisi varaa nirsoilla.

5. Relaa lisää

Ollaksesi ateisti sinun ei tarvitse lukea ateismin klassikoita (vaikka ne ovatkin ihan hyviä), liittyä vapaa-ajattelijoihin tai hallita evoluutioteoriaa keskimääräistä paremmin. Sinun ei edes tarvitse kertoa kenellekään ateismistasi jos et halua. Olet ateisti niin kauan kuin sinulla on sellainen mielipide ettei minkäänlaisia jumalia näyttäisi olevan olemassa. Sen pituinen se. Todella.

posted under , , |

2 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Etkö ole enää ateisti?! Mikä/millainen jumala alkoi vaikuttaa todennäköiseltä?

Saara R kirjoitti...

En ole ollut kohta kahdeksaan vuoteen. Odottelen toki, josko vaihe vielä menisi ohi >:)

Olen blogannutkin vastaukseen:
http://www.filosofianpuutarha.blogspot.fi/2011/02/pihalla-maailmankaikkeudessa.html

Olen toki valmis kääntymään takaisin ateistiksi, kun vaan saisin vähän avitusta. Toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan tahtonut yrittää.
http://www.filosofianpuutarha.blogspot.fi/2012/04/kaannyta-minut-ateistiksi-nain-se.html

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments