Keittiöremontti, osa 1: etiikkaa keittiönlaittajille

Keittiöremontti on yksi tämän vuoden isoista jutuista. Kunnostusta ja uusimista kaipaa jotakuinkin kaikki lattiasta kattoon. Vain ovet, ikkunat, raput ja puuhellakompleksi jäävät rauhaan. Nykyinen keittiömme on peräisin 90-luvulta jolloin talossamme oli meneillään kesämökkivaihe. Sellaiseen käyttöön se on tehty, ja sen kyllä huomaa. Hyvää keittiössämme ovat olleet ne seikat joihin remontilla ei voi vaikuttaa. Se on iso, kahden ikkunan ansiosta valoisa ja siinä on puuhella ja leivinuuni. Kaapistot, tiskialue, koneet, lattiamateriaali, kesämökkityylinen mäntykatto ja ysärilook sen sijaan ovat olleet vähemmän mukavia piirteitä. Nyt uusi keittiö on jo tilauksessa. Ehkäpä siis alkaisi olla aika aloittaa aiheesta bloggailu. Aloitankin tärkeimmästä, eli etiikkapuolesta.


Taisin pistää keittiömyyjät (jotka löytyivät suvusta) tiukkaan tenttiin. He kertoivat, etteivät ympäristö- ja etiikkakysymykset juuri nouse esiin esitteissä ja myynnissä, sillä asiakkaat eivät sellaisista kysele. Ostopäätöksiä tehtäessä kiinnostavat aivan toiset asiat. Kuitenkin tehtailla mietitään myös ympäristöasioita, niistä vain ei nähdä aina tarpeelliseksi kertoa asiakkaille. Asiakaspalaute olisi tärkeää keittiöfirmoille joilla on omat tehtaat Suomessa- kerrankin asiakaspalaute voisi vaikuttaa sekä tuotantoon että markkinointiin. Remonttiasioissa kuluttajan vaikutusmahdollisuudet sekä tuotannon että markkinoinnin eettisyyteen ovat todelliset ja selkeästi paremmat kuin monissa muissa kulutusvalinnoissa. On kuitenkin selvää, että jos eettisyys ja ekologisuus eivät asiakkaita kiinnosta, myyjätkin joutuvat miettimään, kannattaako näitä asioita edes tuoda oma-aloitteisesti esiin. Ovathan kaikenlaisen "viherpiiperryksen" intohimoiset vastustajatkin äänekästä sakkia.

Myös materiaalien ympäristöystävällisyydessä on merkittäviä eroja. Esimerkiksi tällä hetkellä muodissa olevien huippukiiltävien ovien muovipinnoite on siitä epäekologisemmasta päästä. Esiin tuli myös se itsestäänselvyys että keittiöremontissa eettisyysnäkökulma on parhaimmillaankin vain yksi monista huomioonotettavista asioista. Budjetti ratkaisee paljon, samoin se miten keittiötä on tarkoitus käyttää. Jos ekologinen materiaali ei kestä kovaa kulutusta, sitä ei ehkä kannata käyttää kovaan kulutukseen joutuvilla pinnoilla. Toisaalta myös arvostukset vaikuttavat keittiönkäyttötapoihin. Minulle tuli pienenä yllätyksenä se että MDF-ovet voi kunnostaa maalaamalla aivan samalla lailla kuin massiivipuuovetkin. Ihmiset eivät vain yleensä tee niin, sillä MDF:ää ei materiaalina arvosteta samalla tavalla kuin massiivipuuta. Kun se alkaa näyttää kulahtaneelta, laitetaan koko ovet kokonaan vaihtoon.

Keittiöremontin eettisyys ei ole ensisijaisesti kiinni yksittäisistä materiaalivalinnoista, vaan tärkeintä on hyvä suunnittelu. Että uudesta keittiöstä tulisi sellainen joka kestää aikaa ja käyttöä ja sopii yksinkertaiseen elämäntyyliin johon kuuluu paljon ruuanlaittoa, leivontaa, säilöntää ja ikkunalautaviljelyä ja jossa sitä paitsi asustaa kanipupu. Olemmekin iloisia siitä ettemme sännänneet remontoimaan keittiötä heti muuttorytäkän jälkitunnelmissa vaan olemme rauhassa käyttäneet vanhan loppuun. Samalla maallemuuttoeuforia on ehtinyt haihtua päistämme ja olemme saaneet hyvää tietoa siitä mitä vaatimuksia elämäntyylimme keittiölle todellisuudessa asettaa. Epäilen, etten esimerkiksi olisi ollut valmis heivaamaan sähköliettä mäkeen ja hankkimaan tilalle kahta uunia, jos remontti olisi alkanut vuonna 2006. Nyt tiedän, että puuhellainnostukseni ei ole ohimenevä vaihe. En enää pidä sähköhellasta, ja käytännössä se onkin palvellut viime vuodet tiskipöydän jatkeena. Sähköliedestä on iloa vain muutamana kuumana kesäpäivänä. Niin vähäiseen tarpeeseen riittää keittolevy jonka voi varastoida kaappiin lopuksi vuotta. Vapautuvalle tilalle on parempaakin käyttöä. Tuskin olisimme heti hoksanneet sitäkään että tiskipöytämme on aivan liian pieni tarpeisiimme nähden. Onhan nykyinenkin ihan kohtuullisen kokoinen, kun vertaa... Keittiötä suunniteltaessa kävi kuitenkin nopeasti selväksi että emme ole yhtään tavallinen nykyaikainen kahden hengen perhe, vaan keittiömme on paljon kovemmassa käytössä. Remonttisuunnitelmassa kaikkea olennaista on luvassa lisää: säilytystilaa, tiskienkäsittelytilaa ja uunikapasiteettia. Karsimme vastaavasti turhuuksista, kuten siitä sähköhellasta.

Tietysti eettisyys vaikutti myös materiaalivalinnoissa. Ainoa ei-teräksinen keittiötason pätkä on puuta. Vain kivitaso oli ehdoton ei, sillä kivi on siinä tarkoituksessa epäekologinen valinta. Lattia vaihtuu muovimatosta korkkiin kun Koksu tahtoi lattiaan ekologisen materiaalin joka on lämmin, luonnollisen värinen eikä liian liukas huopatöppösjaloille. Kaapistot otimme MDF:nä tentattuani myyjää ja tultuani siihen tulokseen ettei massiivipuu ole niin paljon MDF:ää ekologisempaa etteikö siinä kohdassa voisi hieman ajatella budjettipuolta. Kodinkoneet päätimme päivittää kapeimmista kesämökkimalleista normaalilevyisiin. Ettei sitten tarvitse alkaa taas paikkoja hajottamaan laajemmalti jos jotain pitääkin uusia ennen seuraavaa keittiöremonttia.

Arvioisin, että onnistuimme pitämään eettisyys- ja ekologisuusnäkökulman kuvioissa kohtuullisen hyvin. Tässä auttoi ratkaisevasti se että olimme malttaneet tulla toimeen vanhan ja monin tavoin hankalan keittiön kanssa monta vuotta. Suurin toiveeni onkin, että uusi keittiö säilyy hyvässä kunnossa pidempään kuin nykyinen kesti, ja on entistä parempi työskentely-ympäristö jossa yksinkertaistettuun elämään kuuluva arkinen aherrus on entistä hauskempaa.


2 kommenttia:

Mama Elf kirjoitti...

Mielenkiintoista! Täällä on myös keittiöremontti tulossa, kunhan on saatu tarpeeksi pennejä kirstun pohjalle. Meillä voi mennä vielä vuosi tai kaksikin, riippuen kuinka paljon muut hieman tärkeämmät asiat maksavat korjata. Meillä ei ole mökkikeittiötä, mutta aika vastaava "vuokrakeittiö" eli entinen omistaja ei ole paljon satsannut sen toimivuuteen.

Olen ihan samaa mieltä siitä, että tulee huomattavasti parempi ja kestävämpi tulos, kun on ensin asunnut keittiönsä kanssa jonkun aikaa.

Nauratti tuo tiskipöytätarve, koska meillä on ihan samanainen tarve, kun käsin tiskataan Haaveilen hieman tiskikaapista, joita ei täällä Englannissa tietenkään ole. Mies onkin jo kysynyt, josko sellaisen mahtaisi saada lähetyksenä tänne.

Seuraan kiinnostuneena miten remonttinne jatkuu ja inspiroidun!

Saara R kirjoitti...

Rahaa remontointiin kyllä palaa. Tähän mennessä meillä on kyllä ollut onnea. Suvusta on löytynyt remontoijia, ja osa koneista saatiin hankittua isoilla alennuksilla lopettavan keittiökaupan näyttelystä.
Meillä keittiö on ensimmäinen isompi remontti.

Tiskipöytätarpeemme on kyllä aika ihmeellinen, kun ei meitä ole kuin kaksi ja meillä on tiskikone. Mutta niin vaan meillä on koko ajan paikat täynnä kattiloita, kulhoja, leikkuulautoja, läviköitä sun muita mitä ei voi koneeseen pistää.

Luulisi että näin nettikaupan aikana kuivauskaapin saisi tilattua Englantiin jostain suomalaisesta keittiökaupasta. Ja tarviiko sen olla edes koko kaappi, jos sisään saisi vain sopivankokoiset ritilät..?

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments