Kansalaisaloite uskonnollisen ja vakaumuksellisen yhdenvertaisuuden puolesta

"Valtion tulee kunnioittaa kaikkien vakaumuksia, myös uskonnottomien. Lait on muutettava sellaisiksi, että valtionkirkosta luovutaan ja valtio on vakaumusten suhteen puolueeton. Vain siten kaikkia ihmisiä kohdellaan Suomessa yhdenvertaisesti. ", alkaa Yhdenvertainen Suomi-nimellä kampanjanimellä liikkeelle lähtenyt tuore kansalaisaloiteAloitteen tavoitteena tehdä julkisesta vallasta Suomessa aidosti katsomuksellisesti tasa-arvoinen. 


Tällä hetkellähän Suomessa suositaan kirkkoja monella tavalla. Kirkko on julkisoikeudellinen yhteisö, eli sen katsotaan olevan osa julkista valtaa. Sen jäsenmaksu kerätään kirkollisverona ja kirkko saa osuuden myös yhteisöverosta. Peruskoulussa kirkkoon liitetyt lapset eivät saa opiskella elämänkatsomustietoa vaan uskonto on heille pakollinen. Kirkkoon kuulumattomat sen sijaan saavat valita, osallistuvatko uskonnon vai elämänkatsomustiedon opetukseen. Evankelis-luterilainen uskonto näkyy myös kouluissa, päiväkodeissa, eduskunnassa, oikeudessa ja armeijassa. Sairaaloissa on sairaalapappeja vaan ei kaikkia palvelemaan sopivia tukihenkilöitä. Luterilaisen ja ortodoksisen kirkon papit koulutetaan verovaroin yliopistoissa. Teologia on Suomessa ainoa pseudotiede josta voi suorittaa jopa tohtorin tutkinnon. Kirkoilla on oikeus liittää juridisiksi ja verovelvollisiksi jäsenikseen vauvoja joilla ei ole ollut mahdollisuutta ilmaista itse haluaan liittyä kirkkoon.


Valtionkirkkojen etuoikeudet loukkaavat uskonnottomien ja toisuskoisten ihmisoikeuksia hyvin konkreettisilla tavoilla, esimerkiksi siinä ettei sairaaloissa ole pastoria vastaavia uskontoneutraaleita tukihenkilöitä. Lisäksi nykytilanteessa ihmisen on silloin tällöin paljastettava uskonnollinen vakaumuksensa, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan jokaisella on oikeus pitää vakaumuksensa halutessaan yksityisasiana. Kun uskonto kuuluu osaksi julkista valtaa edustavien tahojen toimintaa, se aiheuttaa alisteisessa asemassa oleville henkilöille painostusta osallistua toimintaan tai vaihtoehtoisesti leimautua poikkeavaksi jäämällä pois.


Kansalaisaloitteen mukaan lakia on muutettava siten että siihen lisätään että julkisen vallan tulee olla tunnustukseton ja palvella tasavertaisesti kaikkien vakaumusten edustajia, ja että jokaisen oikeuden pitää vakaumuksensa halutessaan yksityisasiana, tulee toteutua. Valtionkirkkojärjestelmä on lakkautettava. Ainoastaan uskontoneutraaliuteen sitoutunut julkinen valta voi taata kansalaisten yhdenvertaisuuden. Tämän toteuttaminen edellyttää luonnollisesti monien lakien muuttamista, myös perustuslain. Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että hallituksen tulee ryhtyä valmistelemaan tällaista lainsäädäntöä.


Uutinen tästä aloitteesta oli yksi päiväni kohokohdista (toinen oli kanahaukan bongaaminen parin vuoden tauon jälkeen). Nimiä on alkanut kertyä ihan kivasti, toivottavasti aloite ylittää 50 000 rajan ja katsomusten tasa-arvo pääsee eduskunnan käsittelyyn. Vähintään luvassa on hyvin mielenkiintoista arvokeskustelua, parhaimmillaan paljon enemmän.

posted under , |

3 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Hienosti kirjoitit ja kiitos kun muistutit tästä kansalaisaloitteesta. Asia nousee esille aika ajoin, mutta onneksi se ei vanhene. Toivottavasti kansalaisaloite kerää kannatusta.

eetu kirjoitti...

Hyvä aloite, toivottavasti herättää ihmisiä myös miettimään valtion ja tämän yhden uskonnon suhdetta. Ken haluaa, voi myös esim. googlata tuomarin valan ;)

Saara R kirjoitti...

Kyllä vaan kannattaa blogata, tämäkin kirjoitus on kiertänyt facebookissa. Kiitokset kaikille tekstiä jakaneille ja aloitteen allekirjoittaneille!

eetu: No, onhan siinäkin olemssa vakuutus vaihtoehtona. Todistajanvala on samanlainen ihme viritys. Mitään käytännön eroa valalla ja vakuutuksella ei ole, mutta onpahan oikeudessa todistavan vaan pakko paljastaa, kuuluuko kirkkoon vaiko ei. Grr.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments