10 hyvää kysymystä ennen vaateostoksille lähtemistä

Tänä vuonna syyskuu on ollut kuin marraskuu, eli aivan kamala. Vastoinkäymisten sijasta ajattelin kuitenkin jakaa kanssanne ajatuksia joita tähän syksyyn niin ikään kuulunut vaatteiden shoppailu on herättänyt. Ennen ostoksille säntäämistä on aina hyvä pysähtyä miettimään. Tässä on minun
kymmenen kysymyksen patterini jonka avulla yritän säästää luontoa, ihmisoikeuksia, rahaa ja vaivaa. Voi soveltua muihinkin kuin vaateostoksiin.

1. Onko minulla sille todella tarvetta?

Hyvä testi on vanha ”keksi ainakin kolme asua joissa voi käyttää sitä”-testi. Ei kannata ostaa sellaista mikä ei sovi yhteen oikein minkään jo omistamasi kanssa tai (mikä vielä pahempaa) aiheuttaa tarpeen muihinkin päivityksiin.  Kannattaa siis harkita toisenkin kerran hienoa mekkoa johon mikään laukku ei sovi ja joka oikeastaan tarvitsisi seurakseen uuden kaulakorun tai neuletakin. Toisaalta vaate voi olla tarpeellinen vaikkei sille olisi käyttöä kovin usein. Silloin kannattaa ostaa jotakin joka kestää hyvin aikaa ja on helposti päivitettävissä. 
Kaikki tarpeemme eivät ole erityisen jaloja. Jos huomaa itsellään sen tyyppisiä tarpeita kuin tarpeen seurata laumaa, kerätä statusta ostamalla kallista tai herättää huomiota ulkoisilla avuilla, ratkaisu ei löydy vaatekaupasta vaan ajattelunojatuolista.

2. Voinko hankkia sen eettisemmin? Voinko valmistaa sen itse, lainata, ostaa kirpputorilta? Voinko ostaa kotimaista, tai ainakin välttää hikipajatuotantoa? Onko varastossani jotakin mistä saisi tuunaamalla yhtä hyvän?

Vaatetuotantoon liittyy paljon eettisiä ongelmia ja ostamalla voi vaikuttaa. Minulla on hyvin rajallinen usko suuryrityksille jätetyn palautteen voimaan niin kauan kuin kassavirta soljuu vuolaasti riistotuotteillakin. Aina vaihtoehtoja ei ole (esimerkiksi ekovaatemerkit valmistavat usein vaatteita mieluummin nälkiintyneille hipeille kuin suurikokoisille klassisen tyylin ystäville), mutta mitä ahkerammin vaihtoehtoja miettii, sitä useammin niitä myös löytää.

 3. Näenkö itseni käyttämässä sen loppuun?

 Ei ole erityisen ekologista ostaa vaatetta jos tietää jo ostoksilla että se päätyy kirpputorikasaan muutamassa kuukaudessa- jos edes selviää siihen asti ehjänä. Parhaita ovat vaatteet joista näkee, että niiden mentyä käyttökelvottomaan kuntoon niistä voi pelastaa vielä kaunista kangasta ja hienoja nappeja käsityöprojekteihin.

4.Onko minulla jo samanlaista? 

Usein lempivaatteita tulee hankittua useampia kappaleita. Siinä ei ole mitään vikaa, jos kyseessä on perustopin kaltainen nopeasti kuluva ja ahkerassa käytössä oleva vaate. Tiettyyn rajaan asti. Jos vaatekaapista löytyy ennestään melkein samanlaista, on syytä harkita erityisen tarkasti, onko uudelle todellista tarvetta.

5. Pidänkö edes tällaisesta? Oikeasti?

Välillä ilmestyy listoja vaatekappaleista jotka ”jokaisen” vaatekaapissa on oltava. Niissä on aika järjestelmällisesti unohtunut että elämät ovat erilaisia. Kaikki eivät ikinä tarvitse pikkumustaa. Monille kynähame ei sovi ollenkaan, toisten nurkissa joka paikassa tyylikkäät mustat avokkaat keräävät vain pölyä vuodesta toiseen. Minun on ihan turha ostaa housuja muihin tarkoituksiin kuin kuntoiluun. Älä ikinä osta vaatetta vain siksi että jokaisella ”kuuluu” olla sellainen. 

6. En kai vain ole mainoksen uhri?

Silmä tottuu mitä ihmeellisimpiin muoti-ilmiöihin ja kauneutta rakastava mieli innostuu helposti mitä oudoimmista jutuista jos ne esitellään kiiltävälle paperille painettuna hyvin stailatun mallin yllä. Supertyylikäs muotibloggarikin voi kelvata inspiraatioksi. Silti on fiksua muistaa että se mikä näyttää upealta aivan eri ikäisen, näköisen ja muotoisen päällä ei välttämättä sovi itselle. Inspiroitumisen ei tarvitse johtaa kauppaan säntäämiseen, vaan se voi johtaa myös luovuuteen. Mikä tuossa kuvassa on niin upeaa? Värit, siluetit, yleisvaikutelma? Voisinko toteuttaa tuota ilmettä yhdistelemällä uudella tavalla sitä mitä minulla jo on? Jos kuvan puhuttelevin elementti on näkyvä logo, se on varma merkki siitä että on aika kerrata etiikkaa.

7. Vanheneeko tämä hetkessä?

Teollisuus vanhentaa trendejä ja osaa kyllä huolehtia siitä ettei mikään ole niin passé kuin eilisen huippumuoti. Mieti, aiotko todella käyttää tuota peplumtoppia tai hyvästä alesta löytynyttä neonoranssia takkia vielä viiden vuoden päästä jos se on yhä hyvässä kunnossa mutta edustaa vanhentunutta muotia tai maksaa (vaivaa tai selvää rahaa) muodistamisesta?

8. Koituuko tästä  myöhemmin kustannuksia?

Kuivapesut, ompelijan tekemät korjaukset, erikoispesuaineet ja säilytyslaatikot maksavat. Oletko valmis siihen? Kustannukset voivat myös olla lisäaikaa ja vaivaa. Älä osta rypistyvää pellavapuseroa jos vihaat silittämistä, älä kashmirneuletta jos et ole valmis hoitamaan sitä hellästi. Mieti myös, onko sinulla tilaa säilyttää vaatettasi.

9.Ostaisinko tämän jos minulla olisi aikaa harkita?

Tämä on hyvä kysymys etenkin jos löytää itsensä alennusmyynneistä tai muun ainutlaatuisen tarjouksen ääreltä. Alelöytöihinkin kuluu rahaa, nekin kuluttavat kaappitilaa ja vaativat huoltoa, ja mikä tärkeintä, alehintalappu ei poista tuotantoon todennäköisesti liittyneitä eettisiä ongelmia. Minulla on tapana pitää listaa suunnittelemistani vaateostoksista. On ihmeellistä, miten usein asioita tipahtaa listalta vain sillä että maltan odottaa jonkin aikaa ennen ostoksille suuntaamista.

10. Onko tämä minulle liian hieno tai liian rento?

Laatuun satsaaminen voi olla oikein hyvä ajatus, mutta huono ajatus on ostaa vaatteita vain säästeltäväksi.  Älä osta vaatteita jotka eivät kestä elämääsi. Valkoinen pusero joka roikkuu kaapissa koska pelkäät sotkevasi sen ruokatunnilla ja silkkitoppi jonka pelkäät tuhoavasi muutamassa tunnissa ovat juttuja joita on parasta ihailla näyteikkunan läpi. Toisaalta, jotkut meistä (kuten allekirjoittanut) ovat ihmisiä joilla on vain rajallisesti käyttöä rennoille vaatteille. Jos olet ihminen jonka kaapissa mukavat t-paidat viruvat vuosia, hupparit kuluvat vain kuntoillessa ja rennosti kulahtaneet vaatteet painuvat kaapin pohjalle ellei niitä värjää, sekin on syytä tiedostaa.

5 kommenttia:

sanna vehviläinen kirjoitti...

Mainio lista! Kiitoksia.

Veera Saloheimo kirjoitti...

Hyvä vinkkilista!
Voisin lisätä vielä tämmöisen tarkistuskysymyksen: onko lähikuukausina tulossa tilanne, jossa näet itsesi käyttämässä tätä vaatetta? Mielellään useampia tilanteita.

Saara R kirjoitti...

Eipä kestä!

Veera: Tuo on hyvä kysymys useimmille. Omalla listallani sitä ei näy, koska vaatekaappini on sellainen missä hyvätkin vaatteet odottelevat usein pitkiä aikoja pitoon pääsyä. Vaan eivätpä sitten kulukaan nopeasti.

Keskeneräinen kirjoitti...

Lupaan kysyä itseltäni vähintään nämä kysymykset ennen uusia hankintoja! Lenkkarit on ostoslistalla, mutta laiskuus vaivaa; ehkä tämäkin hankinta jää taas ensi vuoteen.

Saara R kirjoitti...

Hienoa! Minulla on enemmän ostettavaa, joten toivon vain että listan avulla onnistuisin tekemään hyviä ja pitkäikäisiä hankintoja.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments