Mitä heteroparit voivat oppia homoavioliitoilta?

Tämä The Atlanticissa julkaistu pitkä mutta mielenkiintoinen artikkeli analysoi yhdysvaltalaisia ja pohjoismaisia homoavioliittoja. Artikkelissa vertaillaan homo- ja heteroliittojen arkea, onnea ja haasteita parisuhteen työnjaosta ja valtatasapainosta seksuaaliseen viihtyvyyteen, sekä sitä mitä tutkimustieto sanoo eräistä tasa-arvoisesta avioliittolaissa käytävässä keskustelussa tavallisista väittämistä. Lopuksi ehditään analysoimaan avioliittoinstituution muutosta viime vuosikymmeninä ja huomataan, että homoparien myötä myös heteroiden avioitumisinto näyttää nousseen. Mielenkiintoista luettavaa sosiologian ja sosiaalihistorian ystäville, hyvin hyödyllistä kaikille vakiintuneille pareille.

Heteroliitolla on niskassaan paljon perinteiden mukanaan tuomaa painolastia. Nykypäivän parisuhteissa tämä ilmenee ennakko-odotuksina ja oletuksina joita ei aina huomata kyseenalaistaa vaikka perheessä syytä siihen olisikin. Tarvetta keskustella asioista ei nähdä, sillä tiedetäänhän me jo, miten normaalissa perheessä jaetaan kotityöt ja rahat, miten seksielämä kehittyy vuosien saatossa, miten lapset kuuluu kasvattaa… Mutta yksikään perhe ei ole normaali, aivan riippumatta siitä miten kulissit kiiltävät, eikä se miten normaaleissa perheissä eletään useinkaan kerro, mikä toimisi juuri meidän perheessä. Heteroparien haasteita lisää se että perinteiset valta-asetelmat ja stereotypiat hankaloittavat usein myös reilujen perheneuvottelujen pitämistä.
Mielenkiintoinen oli myös havainto siitä, että naiset ovat herkempiä eroamaan. Heteroliitossa avioeron laittaa vireille usein nainen, samoin Ruotsista ja Norjasta saatujen alustavien tulosten mukaan naisparien liitot purkautuvat herkemmin kuin miesparien liitot. Ovatko naiset vaikeita, vai onko avioliitto ylipäätään jollain tavalla naiselle rankka instituutio? Naisparit ovat yleensä erittäin tasapuolisia verrattuna heteropareihin, siihen pisteeseen asti että se vaikutti tutkijasta rasittavalta. Heteroliitoissa tasa-arvo on ollut virallinen unelma jo kauan, mutta sen toteuttaminen on edennyt hitaasti ja jotenkin vaivalloisesti etenkin lapsiperheissä. Ei ihme, ettei naisella ole hyvä olla jos vaihtoehdot ovat epätasa-arvo ja rasittava pilkunviilaus! Oliko muitakin vaihtoehtoja?


Myös seksuaalisuudessa on paljastunut eroja, joita käsitellään muutaman kappaleen verran (onneksi siinä vaiheessa kun lukija on jo ehtinyt vakuuttua siitä että homoparit eivät sekstaile kaikkea vapaa-aikaansa vaan joutuvat myös maksamaan laskuja, tasapainottelemaan työn ja perhe-elämän välillä ja neuvottelemaan siitä kuka kokkaa ja kuka tiskaa). Naispareilla seksielämän hiipuminen on keskimääräistä tavallisempaa. Miespareissa taas avioliiton ulkopuoliset suhteet ovat sekä verrattain yleisiä että verrattain hyvin hyväksyttyjä. Molemmat trendit näyttäisivät haastavan uuskonservatiivisen käsityksen avioliitosta suurena seksiliittona jonka kulmakivi on vireä mutta ankara monogamia. Ehkäpä on olemassa muutakin kuin fyysistä intiimiyttä? Ehkäpä suositulle ”jätä se petturisika ja muista ettei rakkaudessa tunneta toisia mahdollisuuksia”-mentaliteetille on olemassa rakentavampia vaihtoehtoja? 

Tämä sepustus, kuten linkittämäni artikkelikin, taisi olla taas vain pitkä tapa muistuttaa, miten tärkeää on puhua sen puolison kanssa, myös itsestäänselvistä asioista sekä sellaisista asioista joista puhuminen tuntuu kiusalliselta tai muuten vaan epämiellyttävältä. Miten tärkeää on tunnistaa fiktioksi mielikuvat siitä millaisia normaalit, kunnon ihmiset perhe-elämässään ovat ja pyrkiä sen sijaan tekemään omassa kodissa vallitsevasta sirkuksesta mahdollisimman toimiva. Ehkäpä on myös niin, että jos länsimaiseen avioinstituutioon vuosituhansien aikana tulleet muutokset kirkkovihkimisistä aviovaimon alisteisen aseman poistamiseen eivät ole onnistuneet tuhoamaan instituutiota, se onnistuu sopeutumaan etiikan edistymiseen ja yhteiskunnalliseen muutokseen jatkossakin.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments