Ristiinpostailua: eetikko ja kymmenen käskyä

Sisäministerin sanomisista nousseen kohun innoittamana Keskeneräinen mietti blogissaan, mitä siitä tulisi jos Suomessa alettaisiin noudattaa raamatullista lakia. Idea ei ole mitenkään uusi. 1590-luvulla käydyn talonpoikaiskapinan, Nuijasodan, jälkeen Suomeenkin nousi sääty-yhteiskunta. Se vaati toimiakseen aiempaa huomattavasti tiukempaa ja ankarampaa lainsäädäntöä. Kuningas Kaarle IX määräsi vuonna 1609 Mooseksen lain toissijaiseksi oikeuslähteeksi. Eli jos kansallisesta laista ei löytynyt sopivaa lainkohtaa, tuomarit ryhtyivät lukemaan vanhaa testamenttia. Sieltä löytyikin kasoittain rikoksia joista rangaistiin kuolemalla. Näin tehtiin, joskaan Suomessa ei ilmeisesti aivan suurimmalla mahdollisella innolla.

Tässä vaiheessa voi vain miettiä, mitä olisi tapahtunut jos sisäministeri olisi puhunut samaan sävyyn sharialaista. Ilmeisesti kristilliset fundamentalistit ovat tasa-arvoisempia kuin jotkut muut fundamentalistit.
Keskeneräisen pohdintojen innoittamana päätin kuitenkin tarkastaa, miten pärjäisin sisäministerin onnelassa. Kuinka hyvin minulta sujuu Kymmenen Käskyn noudattaminen?

1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.    
      
Minkäs minä sille mahdan, jos muita jumalia vilistää Suomenmaassa mutta YHWH on pysytellyt havaintojen mukaan tiukasti Juudeassa (tai ehkä juutalaista kansaa kaitsemassa), kuten toki heimojumalalle soveliasta onkin? Kristittyjen Jahveakaan en ole nähnyt (mutta sen sijaan ymmärtänyt, että siihen kuvaukseen sopivan jumaluuden olemassaolo on looginen mahdottomuus)

Tämä ei nyt ala yhtään hyvin.

2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.

Yritän parhaani. Mutta esimerkiksi suomalaisen pantheonin Ukko Perkelettä, sään ja maskuliinisen voiman jumalaa voin karjua apuun, jos on tosi hätä. En ole huomannut Hänen pahastuvan.

Jos puhumme yhä juutalaisen heimon jumalasta YHWH:sta, olen mielestäni muistanut kutsua Häntä YHWH:ksi tai Ha’shemiksi silloin harvoin kun mainitsemiseen on ollut tarvetta. (En tietenkään ole varma siitä onko YHWH:ta olemassa, mutta alkuperäisuskontojen jumalten kanssa kannattaa pelata varman päälle)

Ehkä selvisin tästä?

3. Pyhitä lepopäivä.    
              
Mielelläni pyhittäisin, ja tämä on ollut perheemme asialistalla vuosikaupalla. Mutta se on vaikeaa, kun tehtävää on niin paljon! Esivanhempien tapojen mukaan sekä sunnuntai että torstai sopisivat pyhäpäiviksi. Olemme epäonnistuneet kumpanakin äkkiseen arvioituna yli sata kertaa. Juutalaisen lain säännökset soveliaasta pyhäpäivän vietosta ovat tiukat, joten YHWH:n väen on ehkä helpompaa pyhittää sapatinaika.Vaan mistä me vapaat ja kiireiset pakananretkut saisimme rotia elämään?

Ei hyvältä näytä.

4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.   

Perhesuhteeni sinne suuntaan ovat tukevasti kivillä,  monista syistä joista ei nyt ole tarpeen avautua pidemmälti. Olen (Esivanhempien avustuksella) onnistunut kehittymään sen verran, että ymmärrän jo kunnioittaa Esivanhempiani.
Saanko edes puoli pistettä?

5.Älä tapa.         
           
Jes! En ole tappanut ketään. Saanko bonuspisteen siitä että olen julkipasifisti?

6. Älä tee aviorikosta.             
 
Minulla ei ole ollut rakastajia, mutta kaikkeen on tietysti kotona varauduttu, mikä on vain järkevää, ihmisluonnon huomioon ottaen. Muuten olen sitä mieltä että jumalten sopii pysytellä poissa ihmisten rakkauselämästä, siinä on haasteita ilmankin.

Jeesus oli tosin sitä mieltä, että ollakseen uskoton tarvitsee vain katsoa himokkaasti. Siinä tapauksessa olen jo mokannut. Saatoin esimerkiksi muutama viikko sitten leffaretkellä vilkaista pikkuisen Quinto-Spockia . Suippoja korvia on vaikea vastustaa. Oi voi (Puoliso kertoi, että Zachary Quinto on vielä homo. Se ei kuitenkaan taida auttaa nyt, kuten ei sekään että Spock on fiktiivinen hahmo, sillä tottahan Jeesus jonka sanat ovat ikuisesti totta, olisi maininnut lieventävistä asianhaaroista jos sellaisia olisi ollut).

Kyllä tästä fail taisi tulla, etenkin kun tulin olleeksi sitä mieltä että Maa-planeetan kädellisten rakkauselämän kyttäämisestä innostuneiden jumalolentojen sopisi vaikka loikata lähimpään mustaan aukkoon. Tästä mielipiteestä taitaa tulla lisää miinusta.

7. Älä varasta.

Olen varastanut. Viimeksi karkkia Puolisolta. Tunnustin kyllä jälkeenpäin, mutta sehän ei tekoa tyhjäksi tee. Meillä myös suhtaudutaan varasteluun hirveän löperösti. Yleensä rangaistukseksi saa kuulla olevansa "senkin riiviö" tai ehkä "ryökäle", käsien katkominen ei ole tullut kenenkään mieleen vaikka kirveskin löytyisi eteisestä.

Fail.

8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.        
              
Näinkin on taatusti tullut joskus tehtyä. Nykyään tietysti yritän kovasti olla valehtelematta, mutta helppoahan se ei ole. Lisämiinus siitä, että olen onnistunut analysoimaan tämänkin asian monimutkaiseksi.

Epic fail.

9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.  

Vanhassa raamatunkäännöksessä puhuttiin himoitsemisesta. Sen välttäminen olisikin ollut täysin mahdotonta, sillä tunteilleen ei kukaan mahda mitään. Nyt puhutaan tavoittelemisesta, minkä käsitän aktiiviseksi toiminnaksi omaisuuden haltuun saamiseksi. Huomattavaa on, ettei käskyssä edelleenkään määritellä sitä, millä konsteilla asioita tavoitellaan, joten näyttää siltä että kielto koskee yksiselitteisesti kaikkea tavoittelemista. Olen ainakin pyytänyt lähimmäisiltäni asioita joiden voi katsoa olevan heidän omaisuuttaan.

Fail.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

En ensinnäkään usko että elollisia olentoja kuten puolisoa, työntekijöitä tai karjaa voi sanan syvässä merkityksessä omistaa. En siis usko orjuuteen. Tästä käsityksestä vaikuttaisi tulevan nyt miinusta? Naapurustossa kuljeskelevaa pilkkukattia olen lahjonut kissannamuilla ja nykyään se tulee puskemaan heti huomatessaan minut. Kissan kiintymyksen voittaminen taidetaan laskea lähimmäisen karjan tavoittelemiseksi, sillä olen saanut vapaan toimijan tykkäämään perheensä ulkopuolisesta ihmisestä. Minusta tästä on ollut vain lisää hupia kaikille (sitä paitsi Puoliso on kerran pelastanutkin pilkkukatin kissatappelusta), mutta kielletty mikä kielletty.

Fail.

Lopputulos: Olen rikkonut ainakin seitsemää käskyä. Käsittääkseni en ole lausunut turhaan jumalten nimiä enkä tappanut ketään. Esivanhempien kunnioituksesta olen mielestäni ansainnut puoli pistettä, vaikka läheisemmän suvun kanssa tilanne on heikko. Aviorikoskohta on kimurantti, mutta varmuuden vuoksi arvostelen itseni ainakin syyllisenpuoleiseksi.

Kaikille taitaa myös olla selvää, että jos minä saisin antaa ihmiskunnalle kymmenen käskyä, ne olisivat aika toisenlaiset. Esimerkiksi, Lentävän Spagettihirviön "Kahdeksan Juttua Joita En Soisi Sinun Tekevän" on mielestäni paljon parempi (ja sen noudattaminen sujuu minulta paremmin). Siitä voi tulla lisää miinuksia.

Ajatuskokeeni lopputulos on siis Epic Fail, ja julkistamalla asian lienen varmistanut tulevan kivityskuoleman, jos nämä palaavat taas lainsäädäntöön.

ETA: Jeesus ilmoitti, ettei ole tullut kumoamaan laista kirjaintakaan, joten kymmenen käskyn lisäksi olisi luultavasti hyvä noudattaa Tooran 613 lakia (joskin juutalaisten mielestä pakanakansojen edustajille saattaa riittää, jos noudattaa Nooan lakeja. Niitä on vain muutama, mutta ne ovat kymmenen käskyn tasoisia).

ETA2: Keskeneräisen kommenttilaatikkokeskustelu sai minut huolestumaan siitä, että Jeesus saattoi tarkoittaa Tooran sijaan myös halakhaa, eli koko juutalaista lakia johon em. 613 lain lisäksi kuuluvat talmudinen laki, rabbiininen laki ja perinnäistavat). Oi voi.

posted under , , |

6 kommenttia:

Keskeneräinen kirjoitti...

Tämä oli kiva! Mutta Raamatussa on kyllä vähän erilaiset kymmenen käskyä kuin yleensä ja tässäkin esitetään. Hämmentävää. Toinen käsky (kuvientekokielto) näköjään aina tipautetaan pois luettelosta ja sitten jaetaan kymmenes käsky kahtia, että lukumäärä täsmää.

Kokeile seuraavaksi seitsemää kuolemansyntiä! Niistä saa myös paljon hupia ja tulikivenkatkua irti.

Saara R kirjoitti...

Kiitos tarkennuksesta. Tarkistin kymmenen käskyä ev.lut. kirkon sivuilta, mutta siellä tosiaan näyttäisi olevan virhe. Olet oikeassa, toinen käsky tosiaan on kuvientekokielto ja kaksi viimeistä käskyä tulisi niputtaa yhteen.

Olen käynyt Kuvataidelukion ja osallistunut siellä kuvanveiston kurssille. Joten tarkoitettiinpa käskyllä kuvantekokieltoa tai patsaidenveistokieltoa (kuten jotkut asian tulkitsevat), olen rikkonut sitä.

Lopputulos ei kaunistunut korjauksesta yhtään.

Seitsemää kuolemansyntiä en taida uskaltaa kokeilla, ainakaan heti tämän perään...
;)

Peppermint kirjoitti...

MOi! Tuli tästä sun postauksesta mieleen tämä kirja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Raamatullinen_vuosi
jota en vieläkään ole lukenut, vaikka on pitänyt. Nyt meinaan kyllä sen lukea sillä kiinnostaa kuinka tuo sujuu :)

t. Pakana :)

Saara R kirjoitti...

Hyvä kun muistutit tuosta kirjasta. Olen kuullut siitä, ja nyt voisi olla hyvä hetki lukea se.

Aikatherine kirjoitti...

hyvin pohdittu, huumoriakin mukana, kukapa noista käskyistä rikkomatta selviäisi:)

Saara R kirjoitti...

Sellainen ihminen olisi kiinnostavaa joskus tavata ;)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments